Španělská restaurace Paladeo na ulici Purkyňova v Brně

Španělská restaurace Paladeo na ulici Purkyňova v Brně | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Jdete na menu? Alou k „nenačančaným“ stolům

  • 32
Některým restauratérům se polední meníčkáři zřejmě zdají méně atraktivní než hosté, kteří objednávají za zajímavější ceny z jídelního lístku. Chcete obědvat levněji? V liduprázdném lokále zbrusu nové španělské restaurace Paladeo v Králově Poli nás poprvé nechali sedět u stolu s vyleštěnými sklenicemi.

Druhý den už nás vykázali z horního patra do spodního (bez sklenek) a místo látkového ubrousku dali papírový. Hm.

test menu

MF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Recenzentka navštívila podnik nejméně dvakrát.

Dnes: Paladeo Purkyňova 35G (Centrum Eden), Brno-Královo Pole www.paladeo.cz

Hodnocení: 60 %

Za cenu 119 Kč je polévka, hlavní jídlo a zákusek nebo nápoj. Týdenní nabídka není nudná, jen se nijak výrazně neliší od seskupení jídel jiných (mnohem levnějších) podniků.

Zdejší menu jsem si malovala pestřeji a ve španělských barvách.

Pojďme však ochutnávat. Nudličky vepřového masa byly měkké a špenát čerstvý a lehce dochucený. Příjemné, svěží jídlo. Až na brambory. Nechápu, kde vzal kuchař studené, oschlé a neosolené, které jsme měli na talíři.

Páteční salát ovšem zvládl skvěle. Čerstvé, zelené lupení vykoupal v jemně nakyslé zálivce a přidal pár kousků tuňáka. K zeleni kostičky ryby pasovaly skvěle.

Menu v restauraci Paladeo - Jablkový řezMenu v restauraci Paladeo - vepřové se špenátemMenu v restauraci Paladeo - vývar

K jídlu jsme si objednali i sklenku vína. A požádali obsluhu o natočenou vodu do karafy. Nejsem ryzí zastánce automatického podávání vody zdarma. Pokud však hosté nesedí "na suchánka" a zaplatí jídlo a pití, proč jim nedopřát džbánek osvěžení zdarma?

V Paladeu si to nemyslí a za půl litru natočené vody si účtují nehorázných 53 korun.

Polední hosté nejsou chudáci bez peněz. Mají hlad, málo času, a když jsou spokojeni, vrací se i večer. Teprve tehdy si vybírají dražší jídla z jídelního lístku. A dobré podniky potom doporučují i ostatním.