Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Školy soutěžily o titul nejlepšího oběda. Zvítězilo houbové rizoto

  9:55aktualizováno  9:55
Kuchaři z deseti nejlepších školních jídelen v Česku ve čtvrtek v Brně soutěžili o titul nejlepšího školního oběda. Nad kapustovými karbanátky nebo cizrnovými kuličkami zvítězilo houbové rizoto.

Vítězné menu připravil vrchlabský F - Gastro catering, zařízení školního stravování. „Byly v něm jednoduché a nenáročné suroviny, vše v něm zapadlo do sebe,“ zdůvodnil si vítězství tamější kuchař Petr Fiedler.

Fotogalerie

Hlavní jídlo tříchodového menu pochválil i porotce šéfkuchař Petr Stádník. V soutěži, kterou už sedmým rokem organizuje Společnost pro výživu, ocenil také servis obědů.

„Pokrmy by mohly být použitelné i v restauraci, ale musely by se provést jinak. Design jídla na talíři by v restauracích neuspěl. Je to jiná kategorie vaření,“ řekl porotce, kterému zachutnal také vločkový dezert s dýňovým krémem a zahradním ovocem či jablkovník.

Z hlavních jídel kromě vítězného rizota pochválil i hlavní chod z brněnské jídelny, která se probojovala mezi deset finalistů.

Děti jsou zvyklé na dochucovadla z fast foodů

„Vařily jsme zeleninovou polévku s pohankovým kapáním, špagety se špenátovým pestem, cizrnou a ořechy. Jako dezert pak tvarohový dezert s bulgurem a banánem,“ popsala soutěžní menu ředitelka školní jídelny v Horní ulici Marta Mandincová.

Pokrmy, které připravují dětem, chtějí mít hlavně zdravé. „Máme dokonce certifikát Zdravá školní jídelna. Děti už se naučily jíst taková jídla. Vaříme i klasiku, ale snažíme se nabízet alternativu,“ sdělila Mandincová.

Pokrmy hrály na talíři všemi barvami a kuchaři se snažili vyhrát si i s podáním. V běžném provozu přesto některé děti nad zdravou stravou ohrnují nos.

„Problém bych viděl spíše u rodičů, kteří podléhají fast foodům. Děti doma nejedí ryby, zeleninu a luštěniny. Jsou pak zvyklé na všechna dochucovadla a přeslazenou, přesolenou chuť,“ míní Stádník.

O 101 procent lepší oběd, chválila školačka

V porotě vedle odborníků na výživu a kuchařů usedli i běžní strávníci školních jídelen - žáci základních škol. „Tato jídla jsou o sto jedna procent lepší, v naší jídelně tak rozhodně nevaří ani neservírují tímto způsobem,“ popsala zážitek žákyně deváté třídy Základní školy Pavlovská Klára Buťová, která v porotě usedla vedle spolužačky Jiřiny Jirků.

Ta byla z obědů také nadšená. „Ani bych nevěřila, že toto se normálně podává někde ve školních jídelnách. Působí to spíš jako pokrmy z restaurace. Všechna jídla byla zajímavě chuťově vyřešená. Osobně bych ale preferovala více soli, protože polévky chutnaly často jen jako voda se zeleninou,“ popsala Jirků.

Kuchař vítězné jídelny problém s tím, že by děti zdravé obědy vracely, rozhodně nemá. Každý den připravují tři jídla.

„Jedno jídlo je vždy zdravější, děti tak mají možnost si vybrat. Podobná jídla, jako jsme uvařili dnes, připravujeme dětem běžně. Dětem i zdravější verze chutnají. Vybírají si hodně ryby nebo zeleninové saláty,“ uvedl Petr Fiedler.

Ve vítězném menu bylo kromě rizota a polévky z farmářského trhu z čerstvé zeleniny i netradiční bezlepkové čokoládové brownies s fazolí.

Soutěžící měli za úkol uvařit bezmasé jídlo

Úkolem letošního ročníku soutěže bylo uvařit bezmasé jídlo. Kuchaři však museli dávat pozor na to, aby mělo potřebné živiny.

„Dvanáctiletý školák má jiné potřeby pro svůj organismus než dospělý, potřebuje dvakrát větší množství esenciální aminokyseliny. Tyto látky tělo nezíská jinak než z potravy, proto potřebuje mít v pokrmu kvalitní bílkovinu. Výživově jídla nestrádala, kuchaři bílkovinu pokrmům nejčastěji doplňovali mléčnými výrobky. Pokud je strava vyvážená, a nemusí být nutně vegetariánská, tak je to vždycky v pohodě,“ uvedl lékař z pražské Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal, který je také předsedou Společnosti pro výživu a usedl mezi ostatní hodnotitele obědů.

Rozebíraným problémem byla také univerzální hnědá omáčka, takzvané UHO, proti kterému se soutěžící snažili svým vařením bojovat.

„UHO, tedy zahuštěná voda s cibulí, se snad dnes v jídelnách už nenachází,“ podotkl Stádník. Rozmanitost školních jídelníčků přesto není vždy úplně pestrá.

„Je to zřejmě způsobené i motivací, kuchaři ve školních jídelnách berou okolo dvanácti tisíc,“ uvedl Stádník.

Autor:



Nejčtenější

Obec zavede nový trest pro rychlé řidiče. Propadne se pod nimi silnice

Pod rychle jedoucím autem se vytvoří díra

Radnice v Branišovicích na Brněnsku chystá novou past na řidiče překračující povolenou rychlost. Do silnice nechá...

Řidička zemřela při střetu s vlakem, koridor z Brna do Břeclavi stál

(Ilustrační snímek)

Střet s vlakem nepřežila zhruba hodinu po poledni u Šakvic na Břeclavsku řidička osobního automobilu. Ve vlaku jedoucím...



Nejsme vymírající národ, přibývá však rizikových rodiček, říká porodník

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel...

V největší české porodnici v brněnské fakultní nemocnici přijde na svět šest tisíc dětí ročně. Čím dál víc z nich jsou...

Řekové v Brně zanechali výraznou stopu, i když zemi zaslíbenou nenašli

Režisér filmu Můj strýček Archimedes George Agathonikiadis s představitelem...

Česká televize v neděli uvedla film Můj strýček Archimedes s Ondřejem Vetchým a Miroslavem Donutilem v hlavních rolích....

VIDEO: Po zkolabované D1 jeli hasiči krokem, řidiči stále neumí uhnout

Hasiči se na dálnici proplétají skrz zácpu

Místo toho, aby k havarovaným vozům uháněli záchrannou uličkou, museli se hasiči v úterý při kalamitě na D1 složitě...

Další z rubriky

Výpovědi svědků se liší, upozornil soudce u Plachetkovy žádosti o proces

Boxer Ľudovít Plachetka se snaží dokázat svou nevinu.

Bývalý brněnský boxer a olympionik z Atlanty Ľudovít Plachetka stále netuší, zda soud povolí obnovu jeho procesu....

Kněz pomáhá v Africe: Přivádím lidi do příbytků, které připravil Bůh

Brněnský kněz Jan Kotík jezdí do tanzanské vesnice Mpanga pomáhat už šest let....

Vystudoval stavařinu na Vysokém učení technickém v Brně. A právě tento obor nakonec přivedl Jana Kotíka ke kněžské...

Brněnské tramvaje budou méně skřípat. Díky mazání, které využívá GPS

Po Brně jezdí dvacet nových tramvají Škoda 13T. Městské části je pojmenovali po...

V brněnských ulicích by mělo být méně hluku. Alespoň toho, který produkují zdejší tramvaje. Víc než šest desítek strojů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz