Brněnský Surda's curry bar vznikl v prostorách někdejší špinavé temné ratejny U Kočky. Jako by tady neblahé dědictví někdejšího pajzlu ještě lehce levitovalo. A to nemáme na mysli, (pseudo)žertovný nápis Konzumace psů a koček, jak se dočtete na dveřích do kuchyně.
Výmluvná je zašlapaná podlaha, o provizoriu svědčí elektrická kamínka uprostřed lokálu a kbelík zachytávající vodu z potrubí vyvedeného přímo do místnosti. Chybí ale také obložení stěn nad podlahou.
U všech stolků je možné kouřit. Možná by se ale ve vzduchu lépe vyjímal odér z aromatického koření, jehož vůně výmluvně a jasně prozradí, jakému svůdnému "hot" peklu tady lze propadnout.
Začátky jsou těžké, nalákat lidi ještě těžší. A tak přede dveřmi do tohoto baru inzerujícího na venkovních stěnách pálivou rozkoš minete poutač s kuřecím steakem, hranolky a tatarkou. Korunu všemu nasadí Piňa banana, kterou asi budete svá horká sousta zalévat. Ale tady se navenek skutečně nehraje na žádné kuchyňské asijské etno.
Surda´s curry barLidická ulice 10, Brno Otevřeno je nezvykle od pondělí do pátku vždy mezi 15. hodinou a půlnocí. Hodnocení: 70% Vybíráme z jídelního lístku |
Na brzký oběd zapomeňte
O to zajímavější je sledovat nabídku. Jídelníček je sympaticky chudý. V nabídce je sedm druhů curry, malajské sauté a kantonská smažená rýže pro vegetariány. Ze stručných popisů pochopíte, že tady můžete udělat cestu kolem velkého kusu karí světa: Indie, Thajska, Indonésie, Singapuru i jižní Číny.
Zájemcům se pak dostane už jen informace, že ho v porci čeká 20 deka kuřecího masa a jednotná cena 98 korun.
Každé z nabízených jídel můžete dostat i s sebou. Pro oběd sem ale nechoďte. Zákazníky čekají jen ve všední den v nezvyklé době od 15 hodin do půlnoci. I to je zvláštnost podniku, který si nechá ujít meníčkáře.
Chuti se vám dostane dosyta a pořádně se zapotíte
Jídla tady vypadají na talíři stejně, jde ale o chuť. A té se vám dostane dosyta. Hromada rýže a velká porce bohužel jen levnějšího kuřecího.
V panang curry trůní velké kusy pórku, nasládlá pikantní chuť vás dostane, husté krémovité kari se však nekoná. Více omáčky si lze představit i v ostrém kuřecím rendang, u něhož se z ataku chilli zapotíte.
Jisté je, že u obou jídel stejně jako v singapurském nonya chicken vás čeká správný karneval kořeněných chutí, za nimiž jste sem ostatně přišli. Bezpočet valérů curry tady správně stáhli do jeho sedmi tváří, kterým zůstává jejich autentická podstata.