Kafírna Dogvill v Boskovicích

Kafírna Dogvill v Boskovicích | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Kafírna Dogvill vybočuje z šedivé průměrnosti

  • 2
RECENZE KAVÁREN - Kavárnu nemůže minout nikdo, kdo se vydá na obhlídku historického jádra Boskovic. Dům v centru je součástí původního ghetta, které dnes patří k významným židovským památkám na Moravě. Kavárna je vybudována z malého krámku v historické lokalitě, což dodává podniku působivou atmosféru již zvenčí.

Ani uvnitř nechybějí známky originality - dřevěné kulaté stoly s poličkou na časopisy a dobové fotografie po stěnách vypadají jako příjemné retro.

Když jsme sem zavítali v době oběda, kavárna byla téměř zaplněna a na první pohled je vidět, že sem se chodí často a hojně. Hosty vábí vůně kávy, dobře tu o ni pečují. Podnik má podle sdělení obsluhy vlastní pražírnu, a hosté tu tedy dostávají naprosto "čerstvé zboží".

recenze kaváren

MF DNES hodnotí každý týden jednu brněnskou či jihomoravskou kavárnu.

Z nabídky dvanácti jednodruhových káv jsme požádali o Kenyu AA. Barista ze skleněné dózy odsypal (a poté navážil) přesnou dávku kávových zrnek. Množství vpravil do prázdného mlýnku, namlel a poté připravil objednané espresso.

Tento způsob je obvyklý, pokud kavárna nabízí více druhů kávy. Je však otázkou, zda se dá takto udržet mlýnek v čistotě, beze stop po předchozím mletí jiné plantážové kávy. I když je třeba poukázat na to, že v některých kavárnách zvětrávají kávová zrnka v mlýnku několik dní, což zde rozhodně nehrozí.

dnes kafírna dogvill

Zborovská 9, Boskovice
www.kafirna.cz
Hodnocení: 70 %

Espresso bylo perfektně naservírováno, s vodou a na tácku. Objem byl o trochu větší a řidší, než by mohl být. Měl však opravdu výraznou chuť, která by se dala přirovnat k "výbuchu v ústech" s jemně kyselým ocáskem. Velmi přívětivá a plná vůně ovoce s citrusovými akcenty potěšila zase čichové receptory. Nebylo nutné si nápoj sladit ani zjemňovat mlékem, žaludek totiž neprotestoval. Světlejší crema na hladině udržela svou konzistenci až do posledního doušku.

Turek z džezvy v boskovické Kafírně byl cítit nelibým prachem najemno mleté kávyNa takové espresso, jaké podávají hostům ve Zborovské ulici, se dá přijít opakovaně. Všechny jednodruhové kávy vám zde připraví i s lógrem. Prosím, nepleťme si to s "českou zalejvanou".

V tomto případě se jedná o dobrý způsob, jak v dobře upražené a správně namleté kávě (hodně nahrubo) objevit veškerá tajemství, která v sobě skrývá. Podobně ochutnávají kávu profesionální degustátoři.

My jsme na doporučení obsluhy ještě okusili tradiční tureckou kávu z džezvy. Výsledek nás trochu zklamal, v ústech byl cítit nelibý prach najemno mleté kávy.

Expresso v boskovické Kafírně mělo výraznou chuťPokud nemáte času nazbyt, dostanete svoji objednávku do kelímku s sebou, a docela vám to i doporučuji. Vstup do kavárny je na vlastní nebezpečí, zapnuté klimatizaci se nedaří rychle odsávat hutné chuchvalce cigaretového dýmu a vzduch by se tu dal krájet. Ani přetékající odpadkový koš na toaletě nepůsobí moc přitažlivě.

Návštěva boskovické kavárny nás přesvědčila, že provozovatelům kavárny se dlouhodobě daří udržet neobvyklý a originální koncept, jakých u nás není mnoho. Výběr káv z různých koutů světa a služby vlastní malé pražírny - to všechno v menším městě - se právem dají nazvat hrdinským činem!

Ať už v Boskovicích žijete, nebo musíte překonat nepříjemnou výpadovku z Brna směrem na Svitavy, zajděte si do malé Kafírny Dogvill. Čeká na vás nevšední kávový požitek. Až na ty štiplavé karcinogenní dýmy!