"Ryby byly k dostání kdysi na Běhounské. Jednou jsem šel kolem a zjistil, že prodejnu zavřeli. Hned mě napadlo, že ryby začnu prodávat já. Původně jsem ale plánoval pěstovat žampiony," hovoří o době, kdy s prodejem před třinácti lety začínal.
Jak na kapra? Přední šéfkuchaři radíMichal Hromas, autor kulinářského blogu souk.cz Tadayoshi Ebina, sushimaster restaurantu Koishi, Brno Michal Prachař, šéfkuchař Borgo Agnese, Brno Radim Procházka, šéfkuchař Cafe Avia, Brno Petra Levá, šéfkuchařka Hotelu Tanzberg, Mikulov |
Když se firma rozjela, Moravu naneštěstí zaplavila velká voda. S rybím podnikáním povodňová sezona 1997 pořádně zamávala. Přežil. Dnes si k němu šupináče, ale i líny nebo candáty chodí do kádí vybírat nejen před Vánocemi lidé z celého Brna.
Úspěchy spláchla povodeň
Nikdy přitom nebyl vášnivý rybář, celý život se staral o zahradnictví. "Když jsem jako malý kluk viděl v potoce pstruha, musel jsem ho chytit do ruky. Sundal jsem si boty a vlezl do ledové vody. Pustil jsem ho do studánky," vypráví o své lásce.
Když začal prodávat ryby, bylo to tvrdé. Rybáři a rybníkáři si své tajemství hýčkají a neprozrazují. Něco vyčetl z knížek, spoustu okoukal, na vychytávky přišel sám.
"Rozuměl jsem tomu, co ryba potřebuje," vzpomíná na dny budování. Jeho věk začíná sedmičkou, reálné podnikatelské plány už v tomto věku mívá málokdo.
Kanceláří Antonína Šopíka proudí davy a zvoní telefony s objednávkami. Když zabrousíme na zdánlivě banální téma poklidné povahy kapra, který není žádný bojovník, trochu se rozohní.
"Ryba, i když je tichá, tak cítí. Když vezmete podběrák a do vody sáhnete, ryba to ví. Znervózňujete ji. Ideální je nechávat ryby v klidu. Když nám je přivezou, divočí a přerazily by se. Je to zvíře jako každé jiné, tuší, kdy jde na porážku," vypráví o povaze kapra Šopík.
Snadno se dá uhádnout, jaký názor má na mnohdy zlatokopecké prodávání kaprů na ulicích. "Často jsou to opravdu stresované ryby. Nedoporučuji kupovat rybu zraněnou nebo jakkoli poškozenou, to se na chuti pozná," dodává.
Do vany kapra nedávejte
Rada? Podle Šopíka stačí najít dobrého obchodníka. A chrlí další tipy. Ví, že rodiče pouští dětem kapra do vany, ale od rodinných tradic své zákazníky odrazuje. Ryba v chlorované vodě zbytečně trpí. Co s tím? Stresovat sebe ve frontách těsně před Štědrým dnem?
"Dobře uskladněná ryba v chladnu vydrží tři nebo čtyři dny. Mrazit ji není potřeba," radí Šopík. Navíc, jako každé maso, i to rybí musí odležet. "Mně to nechutná čerstvé. Když si někdo přijde ráno pro pstruhy k obědu, divím se," říká.
Nemocnou "ploutev" pozná hned, jak se podívá do vody. Také ví, jak nenaletět při nákupu již usmrcených kusů, které leží v ledové tříšti.
"Nejprve se podívám na oko. Když je jiskrné a svítí, je zaručeno, že ryba je zdravá a čerstvá. Žábra musí být růžová. Když do ryby píchnete, sval se vrací, v mase se netvoří důlek a šupina by neměla zůstat v ruce," chrlí pár základních tipů.
Sám si nejraději uvaří rybu takzvaně dobře vysádkovanou. Ryba plave v klidu, cpe se kvalitním krmivem, v perličkové lázni si vyčistí žábra a vyprázdní se. "Tu si dám k jídlu a takovou i prodávám zákazníkům," říká.
Láskyplně mluví o bílém amurovi, tolstolobika doporučuje strčit rovnou do udírny a zasnívá se při zmínce o křupavých ploutvičkách pstruha. Toho, když má chuť, smaží v dobrém oleji.
Na pomluvy o bahnité chuti má svůj recept - nakupuje ryby v dobrém rybníku. Pozná jej snadno. "Když uvidíte na břehu chaty, rybu si nekupujte. Do vody tečou splašky," ošívá se vitální Šopík a přidává recept na dobrotu. Přece jen na houby nezapomíná.
"Krásné žampiony nastrouhám na hrubém struhadle, přidám vajíčka, polohrubou mouku a trochu bílého vína. V těstíčku obaluji osolené rybí maso a peču v pekáčku. To je pohádka. Je to hotové jedna dvě. Promiňte, mně se teď sbíhají sliny," směje se. Není sám.
Na verandě pěstuje záplavy růžových oleandrů, v kádích se povalují baculatí kapři, jeho tým tvoří stálí prodavači. "Mám to rád, je to koníček. A ještě je potřeba se slušně chovat. Co zaseješ, to sklidíš, to je moje heslo. Všechno co člověk udělá, se jednou vrátí. A od žen zvlášť," mrkne okem.