„Žije tam mnoho národnostních menšin, které slaví Vánoce později,“ potvrdil obchodní náměstek Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek a dodal, že v kádích moc kaprů letos nezbylo.
Na vánoční trh jich pohořeličtí chovatelé dali sedm set tun. „Neprodalo se jen asi jedna a půl tuny. Některé kapry jsme ještě prodali po Vánocích u nás, zbytek jsme odvezli do Rakouska,“ dodal Pavel Míšek.
Podobně se zbylými kapry naložili i hodonínští chovatelé. „Zůstalo nám jich asi třicet metráků, devadesát devět procent jsme jich prodali. Vozili jsme je nyní do Německa i Rakouska, v tomto období si je tam kupují hlavně asijské komunity,“ říká Radek Čučka z Rybářství Hodonín.
Vypustit kapry zpět do rybníka by podle chovatelů byla hloupost. Těžko by to přežili. V sádkách kapři ztratili tukovou zásobu i vrstvu, která je chrání před infekcemi.
Rybníkáři si letos polepšili o pět až šest procent
Loňský rok zpočátku nevypadal pro rybníkáře moc dobře. Na jaře bylo příliš chladno a některé rybníky navíc vypláchla povodeň. Podzimní výlovy však nakonec nedopadly tak špatně a s vánočním prodejem jsou spokojeni.
„Ještě to nemáme vyhodnocené, ale odhadujeme, že prodej ryb se zvýšil oproti loňsku o pět až šest procent,“ uvedl Pavel Míšek z Rybníkářství Pohořelice. Chovatelé by chtěli, aby lidé jedli sladkovodní ryby nejen na Vánoce, ale i po celý rok.
„Někteří lidé si už na to zvykají. Pomáhá tomu kampaň Ryba domácí i televizní pořady zaměřené na vaření. Ukazují, jak se ryby filetují a že se kapr nemusí smažit jen v trojobalu. Někdy je pak dokonce problém vyhovět přání zákazníků, například když prudce stoupne poptávka po rybích vnitřnostech,“ uvedl Radek Čučka.
Pohořeličtí rybníkáři by chtěli rozšířit vodní plochy na Pohořelicku a také u Jaroslavic.