Kapři, které se jihomoravským rybníkářům nepodařilo před Vánoci prodat, skončili většinou ve Vídni. Ilustrační foto

Kapři, které se jihomoravským rybníkářům nepodařilo před Vánoci prodat, skončili většinou ve Vídni. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

Kapři z jihomoravských rybníků skončili po Vánocích ve Vídni

  • 1
Kapry, kteří zůstali na Štědrý den v kádích, už mají rybníkáři na jihu Moravy prodané. To málo, co jim po letošních Vánocích zbylo, totiž vyvezli do zahraničí. Většinu ryb snědí ve Vídni.

„Žije tam mnoho národnostních menšin, které slaví Vánoce později,“ potvrdil obchodní náměstek Rybníkářství Pohořelice Pavel Míšek a dodal, že v kádích moc kaprů letos nezbylo.

Na vánoční trh jich pohořeličtí chovatelé dali sedm set tun. „Neprodalo se jen asi jedna a půl tuny. Některé kapry jsme ještě prodali po Vánocích u nás, zbytek jsme odvezli do Rakouska,“ dodal Pavel Míšek.

Podobně se zbylými kapry naložili i hodonínští chovatelé. „Zůstalo nám jich asi třicet metráků, devadesát devět procent jsme jich prodali. Vozili jsme je nyní do Německa i Rakouska, v tomto období si je tam kupují hlavně asijské komunity,“ říká Radek Čučka z Rybářství Hodonín.

Vypustit kapry zpět do rybníka by podle chovatelů byla hloupost. Těžko by to přežili. V sádkách kapři ztratili tukovou zásobu i vrstvu, která je chrání před infekcemi.

Rybníkáři si letos polepšili o pět až šest procent

Loňský rok zpočátku nevypadal pro rybníkáře moc dobře. Na jaře bylo příliš chladno a některé rybníky navíc vypláchla povodeň. Podzimní výlovy však nakonec nedopadly tak špatně a s vánočním prodejem jsou spokojeni.

„Ještě to nemáme vyhodnocené, ale odhadujeme, že prodej ryb se zvýšil oproti loňsku o pět až šest procent,“ uvedl Pavel Míšek z Rybníkářství Pohořelice. Chovatelé by chtěli, aby lidé jedli sladkovodní ryby nejen na Vánoce, ale i po celý rok.

„Někteří lidé si už na to zvykají. Pomáhá tomu kampaň Ryba domácí i televizní pořady zaměřené na vaření. Ukazují, jak se ryby filetují a že se kapr nemusí smažit jen v trojobalu. Někdy je pak dokonce problém vyhovět přání zákazníků, například když prudce stoupne poptávka po rybích vnitřnostech,“ uvedl Radek Čučka.

Pohořeličtí rybníkáři by chtěli rozšířit vodní plochy na Pohořelicku a také u Jaroslavic.