Akce začala v úterý v kavárně Mezzanine na ulici Údolní. Tam se po celý týden budou konat přednášky o zdravém životním stylu, ale i workshopy.
Například vyrábění chleba organizátoři naplánovali na středu 23. září od 11 hodin. Vše od přípravy těsta až po pečení chleba v domácích pekárnách si zájemci mohou sami vyzkoušet. "Chleba z biomouky má mnohem větší objem a je chutnější," vysvětlila vedoucí akce Alexandra Ruberová.
Program se nezaměřuje pouze na potraviny. Ve čtvrtek se účastníci přednášky dozvědí například to, jaké existují ekologicky šetrné mycí prostředky nebo jaké jsou výhody oblečení z biobavlny. "Našim cílem je představit bioprodukty jako něco normálního a ne jako okrajovou alternativu," uvedla Ruberová.
Naráží tím na fakt, že tyto výrobky Češi kupují mnohem méně než běžné zboží. Může za to především cena, která je podle Ruberové u biovýrobků až o třetinu vyšší.
Potvrdili to i lidé, které MF DNES oslovila. "Z biopotravin kupuji mléčné výrobky, ale jen občas. Kdyby byly levnější, sáhla bych po nich častěji," uvedla například studentka Veronika Vrzníková.