Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když jsou hrozny zdravé, čekají vinaři na jihu Moravy na ledové víno

  11:41aktualizováno  11:41
Hrozny na ledové víno musí mít alespoň den teplotu pod minus sedm stupňů Celsia, aby voda zmrzla a zůstal jen cukerný koncentrát. V těchto dnech zůstávají jen v několika málo vinicích na jihu Moravy. Výrobu drahé lahůdky si někteří vinaři nechtějí nechat ujít.

Hrozny na ledové víno na Znojemsku - viniční trať ani jméno nechtěli majitelé z obav před jejich krádeží zveřejnit. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

"Když to jde a hrozny jsou zdravé, tak je ve vinohradu necháváme," řekl šéf Znovínu Znojmo Pavel Vajčner, jehož firma jako jedna z posledních ještě hrozny na ledové vinici uchovává.

Ostatně nemá již důvod spěchat, hrozny se nemusí nijak ošetřovat, prostě jen visí ve vinici.

Když požadované mrazy nepřijdou, vinaři je jednoduše posbírají a vznikne z nich "jen" víno bobulové či výběr z cibéb, tedy také sladké delikatesy.

Snad jen zloději by vinařům mohli zkřížit plány. Proto nyní na vinice dohlížejí ve dne v noci zkušení hlídači.

Čekání na sladkou delikatesu

Termín pro sběr hroznů pro ledové víno je vždy nejistý. Dopředu se totiž nedá naplánovat, kdy rtuť teploměru klesne alespoň pod požadovaných minus sedm stupňů Celsia.

Čekání na ledové víno

I proto většina vinařů v letošní teplé zimě nevydržela a už koncem prosince oznámila, že pro tentokrát se do ledového pouštět nebude.

Ti, co vydrželi, nyní napjatě čekají. Jejich hrozny už dávno ztratily svoji původní zeleň a ztmavly. Ušlechtilé plísně a delší doba na slunci je však skvěle připravily pro sladkou delikatesu.

Zima v nich však ještě musí zmrazit přebytečnou vodu a navždy ji oddělit od šťávy budoucího lahodného moku.

Navíc mráz minus sedm stupňů je na ledové víno minimum, optimální jsou mrazy až okolo minus deseti stupňů Celsia. "A hrozny musí mít alespoň den tuto teplotu, aby voda zmrzla v krystalky a zůstal tak jen cukerný koncentrát," upozornil Pavel Vajčner.

Zmrzlá šťáva, která se vylisuje, je pak koncentrovanější a víno sladší. Hrozny musí navíc do lisu za tmy, aby ranní slunce zmrzlé krystalky nerozpustilo. Proto se sbírají časně ráno, než vyjde slunce.

Šťáva musí mít minimálně 27 stupňů cukernatosti, aby mohlo být víno označeno za ledové. "Už nyní jsme naměřili k třiceti stupňům," přiblížil Antonín Zatloukal ze Znovínu. Oddělením přebytečné vody pak cukernatost ještě stoupne.

I přes pokročilou zimní dobu jsou hrozny ve vinici zatím ve výborné kondici. "Mají méně vody, ale to nevadí. Očekáváme sklizeň kolem šesti tun," naznačil Vajčner.

A kolik vlastně taková lahůdka stojí? "Dvě deci přijdou až na pět set korun," nastínil již dříve další výrobce ledového, vinař Petr Marcinčák z Novosedel.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Kotlářské ulici v centru Brno prasklo potrubí a voda zaplavila silnici. Jezdí...
Prasklé potrubí stále omezuje provoz v Brně, nový asfalt položí v úterý

Následky prasklého vodovodního potrubí budou Brňané pociťovat ještě několik dní. V ulici Kotlářské, kterou se v pátek brzy ráno proudem valila voda, v sobotu...  celý článek

V Kotlářské ulici v centru Brno prasklo potrubí a voda zaplavila silnici. Jezdí...
V Brně prasklo potrubí, voda zaplavila silnici. Oprava se protahuje

K masivnímu úniku vody museli ve čtvrtek brzy ráno vyjíždět hasiči do centra Brna. V Kotlářské ulici prasklo potrubí. Vodovody a kanalizace pracují na...  celý článek

Brno bude mít nový akvapark, vznikne za Lužánkami
VIDEO: Tropy v novém brněnském akvaparku zakryje střecha ve tvaru vlny

Za Lužánkami v Brně vyroste v příštích letech nový akvapark. Návštěvníkům bude k dispozici hned několik atrakcí, hned vedle je naplánovaný plavecký bazén....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.