Restaurace U hodného psa. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Klasická koprovka. A stejně se na ni stojí fronta

  • 2
RECENZE MENU - Vážení zákazníci, omlouváme se vám, ale na pátek jsme omylem naplánovali dvě smažená jídla. V pátek se tedy můžete těšit na naši koprovku.

Toto oznámení se objevilo minulý týden na webových stránkách královopolské restaurace U Hodného psa. Ještě že tak.

Za prvé: někdo při kombinování jídel v sestavě poledního menu nad jídelníčkem opravdu přemýšlí. Myslí na pohodu v žaludku svých pravidelných hostů a ví, že dvě smažená jídla by nemuseli všichni rozdýchat.

A za druhé: v pátek jsem tu koprovou omáčku ochutnala a byla skvostná. Její lahodná, jemně nakyslá chuť a smetanově hustá konzistence s hojnou dávkou kopru, to byl reálný návrat do říše dětských vzpomínek na maminčinu kuchyni.

Poctivá omáčka a výborné hovězí

test mneu

MF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Recenzentka podnik navštívila nejméně dvakrát.

Dnes:
Restaurace U hodného psa, Tyršova 2, 612 00 Brno

Hodnocení: 90 %

Restaurace U hodného psa vaří každý všední den tři polední menu v ceně 66 nebo 70 korun. V ceně je polévka, hlavní jídlo a nápoj.

Vybíráme z jídelního lístku:
Hovězí vývar 22 Kč
Svratecký guláš s bramboráčky 138 Kč
Jablkový štrúdl s ořechy a šlehačkou 28 Kč

Jedinou nevýhodou bylo to, že té kondenzované, ochucené smetany nebylo o trochu víc. Tak dobré omáčky není na talíři nikdy dost.

Pod omáčkou se stydlivě skrývaly dva poctivé plátky vařeného hovězího masa. Nebylo za co se stydět. Maso nebyla žužlavá flaksa s žílou, ale rozpadající se hovězí svalovina.

U Hodného psa k hotovkám svým hostům dávají kypré domácí houskové knedlíky. A pití do skleničky. A polévku. To všechno za šedesát devět korun.

Domácí a poctivá strava je asi velkou atrakcí. Okolo poledne se sem začínají trousit hosté a zřejmě jim nevadí ani fronta, ve které postávají v malém vstupním prostoru pod schody.

Čekat na jídlo se vyplatí

"Dobrý den, kam bychom vás posadili, mám pro vás tři místa, dobrou chuť přeju, je libo ještě kávičku?" To jsou věty, které zaznívají vzduchem, a zdejší pánská obsluha je dalším důvodem, proč tu každodenní frontu vystát.

Dva pánové ovládají malý prostor s profesionálním přehledem a s půvabem prvorepublikových šviháků.

Časové prostoje ve frontě jsou, na stůl se ale jídlo dostává krátce po dosednutí.

Koprová omáčka s hovězím a knedlíkem.

Domácí knedlíky a česká kulinářská tradice se ctí i o víkendu. Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky, moravský vrabec se zelím a klasický řízek se podávají každou sobotu a neděli.

I když je restaurace v rohovém domě v Srbské ulici zvenku zdánlivě nenápadná, uvnitř je útulno. Historické fotografie na stěnách, staré cedule a psací stroje u baru tvoří zajímavou kulisu, která je podbarvena hudbou starých dobrých jazzových evergreenů.

Bablavku jinde nemají

A ještě jedno nej, které tu štamgasti dobře znají. Bablavka. Domácí smetanový zákusek je tradičním zakončením oběda většiny štamgastů a dezert, který jinde nemají.

S ovocem a pořádnou porcí neošizené šlehačky. Za dvacet korun.

Bablavka.

Restaurace U Hodného psa je výjimečný podnik. Má výtečnou kuchyni, neopakovatelnou atmosféru a náležitou péči profesionálního personálu.

Kdyby každá brněnská čtvrť měla tak dobrou restauraci, česká gastronomie by na tom špatně nebyla.