V novém menu totiž dostanou na výběr z koktejlů, které jsou pojmenované po konkurenčních podnicích ve městě. Překvapivý krok zakladatelů baru Andreje Vališe a Jana Vlachynského vzbudil v Brně rozruch. Ti ale říkají, že se o zákazníky nepřipravují.
„Podniky nevnímáme jako konkurenci. Pokud je kolem nás více podobných, které to myslí stejně dobře, zvedá to úroveň všech. Jako konkurenci naopak vidíme podniky, kde to dělají špatně a jde jim jen o to, vydělat peníze za každou cenu,“ vysvětlil Vlachynský.
A reklamu na to dobré, co město nabízí, pojali velkolepě. Jejich menu je vyrobené jako časopis, který obsahuje i fotografie personálu Baru v oněch dvaceti podnicích. Tři tisíce kusů si hosté můžou odnést domů.
„Mafiánskému gastru 90. let odzvonilo“
Bar, který neexistuje nemá o hosty rozhodně nouzi. Pravidelně se umisťuje v žebříčku nejlepších barů v Česku Czech Bar Awards. Nedávno jej zmiňoval i prestižní deník New York Times, když zval čtenáře do Brna. A pro miliony čtenářů připojil fotografii právě z něj.
V menu je teď dvacítka drinků inspirovaných dvacítkou brněnských podniků i chuťově. Jejich provozovatelé o záměru vědí. Odehrálo se u nich totiž focení.
Reakce jsou nadšené. „Takový pohled na komunitní fungování uvnitř trhu chce hodně odvahy, vyspělosti a nadhledu. To kluci mají. Obecně to, jak v posledních dvou letech spolu podniky drží a vzájemně si fandí, je nejjasnějším znakem toho, že mafiánskému gastru devadesátek odzvonilo a celá tahle pokřivená éra je už za námi,“ popsala například Vendula Smékalová, zakladatelka kavárny V Melounovém cukru.
Podle Czech Bar Awards 2015 jedné z pěti nejlepších kaváren v Česku.
„Z mého pohledu a v mém světě je takový počin normální. S Barem, který neexistuje spolupracujeme pravidelně. Jsme za to velice rádi,“ konstatovala také Simona Elsnerová – manažerka Koishi, jedné z nejoceňovanějších restaurací v Česku.
Podnikatelé připravují svůj třetí podnik
Jeden z nových drinků Baru, který neexistuje nese název Čtyři pokoje. Takový podnik Brňané zatím ve městě nenajdou. Ovšem právě zakladatelé Baru ho plánují. Měl by se v něj proměnit dosavadní nonstop v sousedství, Černá perla ve Vachově ulici.
„Naši barmani tam chodívali po směně. Rozhodli jsme se, že i dál to bude podnik otevřený téměř nonstop. Název Čtyři pokoje odkazuje na to, že to vlastně budou čtyři podniky v jednom. Je to nutné, protože koktejlový bar v 7 ráno prostě netáhne. Přes snídaňovou kavárnu, polévkárnu, koktejlový bar se to tak během dne přemění až do dive baru (noční podnik – pozn. red.),“ dodal Vlachynský.
Po Baru a Super Panda Circusu to bude jejich třetí podnik v Brně. Otevírat by se mělo v létě.