Bytovou restauraci Debut kuchař Vladimír Kokolia opustil. Teď přišel s...

Bytovou restauraci Debut kuchař Vladimír Kokolia opustil. Teď přišel s venkovními gastro experimenty. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kuchař chystá experimenty na piknik, vepřo zelo připraví jako fastfood

  • 2
Dát si na pikniku snídani jako americký prezident, posvačit vepřo zelo v housce? To jsou některé z novinek, které chce zákazníkům nabízet amatérský kuchař Vladimír Kokolia. Spoluautor myšlenky bytové restaurace Debut teď vaření z interiéru přesouvá ven.

„Je to vlastně úplně opačný projekt, určený pro hodně lidí a co nejvíce otevřený. Chceme zkoušet i gastro experimenty, v bytě jsme vařili spíše klasická jídla,“ říká dvaatřicetiletý muž z Brna, který novému projektu nechal starý název – Debut.

Kokolia, povoláním grafik, se k vaření dostal nevšedním způsobem. Nový koníček si oblíbil díky speciální kuchařce, která pochází od vzdáleného příbuzného jeho dědečka.

„Napsal ji François Ryšavý, jenž byl šéfkuchař v Bílém domě. Jmenoval se František, ale když zjistil, že Dwight Eisenhower chce francouzského šéfkuchaře, tak se přejmenoval a místo získal,“ usmívá se.

František vařil pro pět prezidentských rodin včetně Kennedyových. „Kuchařka je specifická potřebami každého státníka,“ upozorňuje Kokolia s tím, že všechny recepty provází snaha dělat neriskantní pokrmy, aby prezidentům nebylo špatně při státnických záležitostech.

„Jídla se vyznačují tím, že se na ně používá minimum surovin. Bude to další výzva, kterou se chci bavit,“ slibuje Kokolia s tím, že právě „americkou“ kuchařkou se hodlá v novém projektu inspirovat.

Baví ho spojovat lidi jídlem

Vařit teď bude hlavně na různých gastro akcích a festivalech, často ve spolupráci s kavárnou Piknik Box, jež sídlí v brněnském Björnsonově sadu. Přímo tam hodlá novými recepty ozvláštnit nedělní brunche. „Prezidentské snídaně z Bílého domu budu transformovat do piknikové podoby,“ plánuje.

S bytovou restaurací, kterou založil s kamarádem Josefem Skládankou, skončil po roce provozu loni v zimě. „Nosnou myšlenkou bylo spojování lidí jídlem. Forma, kterou teď máme, mě ale baví víc. Ten sociální aspekt, který mě naplňuje, tam je ještě zřetelnější,“ tvrdí.

Velký zájem o původní restauraci organizátory překvapil. „Původně to měla být platforma spíš pro přátele. Ale bylo super, že chodili i cizí, protože to tomu dalo něco, co jsme vůbec nečekali. Nedali jsme ani korunu na propagaci. Spousta lidí přišla také ze zvědavosti,“ líčí Kokolia.

„Nikdy nebylo moc fotek z večeří, takže to mělo tajemný sex-appeal. Lidi nevěděli, kam jdou a co mají čekat,“ vysvětluje (více o bytové restauraci čtěte zde).

Ve skupince každý vaří zajímavě

Při venkovních akcích plánuje vařit všechno možné. „Právě to bylo na bytové restauraci svazující. Jde také o důvod, proč nemám klasickou restauraci, musel bych tam být vázaný nějakým konceptem,“ poznamenává Kokolia.

Za novým uchopením Debutu stojí celá sestava lidí. „Nebráníme se dalším přírůstkům, nejsme uzavřená sestava. Ve skupince nebude nikdo, kdo by vařil nezajímavým způsobem,“ slibuje.

Nejbližší akcí je grilování 16. srpna, dále pak Restaurant day o pět dní později. „V Piknik Boxu se snažím, aby bylo vše do ruky, ale zdroj pokrmů hledám v jídlech, která taková nejsou. Zkusím udělat vepřo zelo, ale chci to posunout do fastfoodovomoderní formy. Místo vařeného zelí udělám například zelný salát,“ popisuje koncept.

Formu bytové restaurace ale úplně neodepisuje. „Mám v hlavě nápad. Naše rodina vlastní statek za Brnem, pro který hledáme využití. Chtěl bych ho více otevřít lidem a zase to spojit s vařením. Přemýšlím například o otevřené kuchyni, kam by se uchýlili třeba drobní cukráři. Kuchařští nadšenci by si tam mohli připravovat výrobky ve schváleném provozu,“ přemítá.