Vinařka Eva Kloudová vydává kuchařku s recepty z vín.

Vinařka Eva Kloudová vydává kuchařku s recepty z vín. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Kuchařka vinařek nabídne recepty z vín i babičkovská jídla

  • 1
Kniha domácích receptů nazvaná Kuchařka moravských vinařek se právě objevuje v nákladu 2 500 kusů na pultech knihkupectví. Na své si přijdou gurmáni, kteří při vaření rádi experimentují. Třeba s vínem či čerstvými hrozny.

Celá "anabáze" kolem Kuchařky moravských vinařek začala před pár lety docela nevinně. To když si vinařky z jižní Moravy od Čejkovic u Hodonína až po ty na Znojemsku či Mikulovsku začaly předávat recepty na krajové speciality po babičkách na kouscích papíru mezi sebou.

Až po nějaké době Evu Kloudovou z Bakchantek, jak si Sdružení moravských vinařek říká, napadlo, že by byla věčná škoda se o krajové dobroty ze Slovácka, Podluží i dalších regionů nepodělit.

Po dvou letech bádání po receptářích maminek a babiček tak vzniklo první vydání. Z patnácti set kusů kuchařské učebnice nezbyl na knihkupeckých pultech jediný výtisk. Recepty na jídla probouzející vzpomínky na dětství si totiž vyžádali i krajané v Austrálii či Americe.

"A tak jsem se rozhodla, že po třech letech vydáme pokračování. Na čtyřech stovkách stran s obrazovou přílohou najdou milovníci jídla kromě dosud nepublikovaných vinařských receptů i desítky dalších dobrot z rodinných kuchařských skanzenů," láká Kloudová.

Kuchařka poradí i jaké víno k jídlu pít

Eva Kloudová knize originálních domácích pokrmů doplněných o horké gastronomické novinky vtiskla jako bývalá grafička knižní podobu. "Snažila jsem se, aby recepty s puncem tradiční moravské kuchyně, stokrát vyzkoušené a vařené z dostupných surovin jihu Moravy, dobře zapadly i do moderních trendů vaření," popisuje autorka knihy.

Mezi návody nechybí ani netradiční masa na víně či sladké dobroty ze šťavnatých bobulek a výrobků z nich. Třeba vánoční srdíčka z vinného želé, které některá vinařství na Moravě vyrábějí. Ke každému jídlu přitom vinařky doporučí, jaká odrůda vín vyvolá ten nejharmoničtější gastronomický zážitek.

"Platí, že k bílým masům podáváme vína bílá, k tmavým masům červená, která mají trpkost a kyselinku. Růžová se pak hodí ke všemu," radí vinařka základní pravidlo. A přidává i skvělý tip na sladké mlsání:

"Třeba k hořké čokoládě je výtečný Cabernet Sauvignon. Držte se při vaření z vína své intuice. A pokud přidáte k osvědčenému receptu svůj um, můžete dosáhnout nečekané harmonie chutí," vyzývá autorka všechny, kdo budou vařit podle nové kuchařky.

Domácí strava v sobě podle mikulovských Bakchantek ukrývá zvyky, tradice, vůně i chutě připomínající domov. "Není mnoho věcí, které se v rodinách předávají potomkům, jako jsou recepty jídel," říká autorka. Z kuchařky se čtenáři dozvědí, co se tradičně na Moravě jedlo o posvíceních, hodech a svátcích.

Že jsou sbírky receptů oblíbeným knižním artiklem, potvrzují knihkupci i čtenáři. "Doma mám celou polici kuchařských knih za tisíce korun. Jak nějaká nová vyjde, musím ji mít," těší se na další přírůstek Dana Jedličková z Mikulova. Kmotrou kuchařské učebnice se navíc před pár dny stala mikulovská rodačka a herečka Barbora Seidlová.