Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vinaři vyrábějí v amforách speciální víno podle prastaré metody

  17:58aktualizováno  17:58
Jihomoravští vinaři zkoušejí prastarou výrobu vína. Jedná se o metodu kvevri – tekutina v hliněných amforách se zakopává do země. Společně chtějí přijít na to, jaké odrůdy se k výrobě hodí. Založili i klub.

V trávníku před Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity v Lednici se jako oči lesknou dva skleněné otvory. Do jednoho z nich se úzkým otvorem zanořuje koštýř, ve kterém za chvíli klokotá jantarová tekutina. Naoranžovělá barva je typická pro víno vyrobené metodou kvevri. Vinaři, kteří prastarou, ale u nás téměř neznámou metodou víno vyrábějí, se teď sdružili do Kvevri klubu.

Jak vlastně metoda funguje? Nejkvalitnější hrozny, které vinice toho roku dají, se pomelou a uloží do hliněných nádob. Tomáš Vican, filmový producent a vinař, jich má v takzvaném „kvevrihausu“ v Bulharech na Břeclavsku hned deset. Až po víka jsou zakopaná pod zemí.

„Tam hrozny fermentují bez jakéhokoliv zásahu. A vznikne z toho něco úžasně nabušeného, absolutně bez chemie. Krásně dosucha vykvašený přírodní produkt,“ objasňuje podstatu metody, která má tradici hlavně v Gruzii.

Ideální tvar a termoregulace

Tohle víno je kouzelné právě ve své přirozenosti. „Naprosto autenticky je tam cítit hrozen. Když si v říjnu při vinobraní zapamatujete chuť bobule konkrétní odrůdy, za půl roku ve víně přesně tuto chuť ucítíte,“ vysvětluje Vican, který je jedním ze zakládajících členů Kvevri klubu.

Od něj si slibuje hlavně to, že se budou potkávat vinaři stejně smýšlející, ochotní zkoušet nové metody a věci. „Víno je marnivé a má rádo, když se o něm povídá,“ směje se Vican.

Fotogalerie

Kvevri vína by podle něj měla být u každého vinaře takovou třešničkou na dortu jeho produkce. „Ještě jsem na kvevri neslyšel negativní reakci. Naopak, jsou lidé, kteří se vínem zabývají intenzivně a hledají ty největší nuance po celém světě. A ti jsou nadšeni. Pro ně je to neředěné štěstí,“ podotýká.

Velké amfory pro kvevri jsou vyráběné z neglazované keramiky. Mají dokonalý tvar pro samomíchání a tím, že jsou zakopané v zemi, mají ideální termoregulaci.

„Do vína vnášejí úplně jiný prvek než sud. Tím, že mají vevnitř voskovou výplň, která do vína vnáší lehce voskový parafínový nádech, jsou kvevri dobře rozpoznatelná,“ míní Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně.

Jeho studenti před jednou z budov fakulty zakopali dvě nádoby. V nich šest měsíců zrál tramín, který teď poprvé společně ochutnali. „Je to fenomén, návrat k tradici, který mladé lidi baví a jsou ochotni investovat svůj čas a úsilí, aby tento směr rozvíjeli,“ podotýká.

Minimálně 150 korun za láhev

Oranžová vína z gruzínských nádob podle něj nejsou „žádná parfémovka“, která okouzlí vůní tropických plodů. „Naopak je to víno založené na chuti a na tom, že přináší efekt zdraví, na který často zapomínáme,“ podotýká vinařský odborník, také člen vznikajícího Kvevri klubu.

V něm se aktuálně seskupuje zhruba dvacet vinařů z České republiky. Poprvé se pod společnou značkou chtějí prezentovat na veletrhu Wine Prague. V budoucnu by mohli přibýt i Slováci. Společně by měli testovat, jaké odrůdy jsou pro výrobu vína metodou kvevri nejlepší.

„Je to vlastně způsob výroby vína, který se dělá tisíce let, ale my s ním tady nemáme příliš zkušenosti. U nás je znatelnější keltský vliv a rozšířenější jsou sudy. Klub má sloužit ke sdílení informací lidí stejně přemýšlejících, protože tady jde hlavně o filozofii,“ vysvětluje Mojmír Baroň.

Pozadu nezůstane ale ani práce na jednotném marketingu a společné prezentaci na veletrzích. Vinaři z klubu se třeba dohodli na ceně tohoto vína, která by neměla jít pod 150 korun za láhev, aby se značka kvevri nedevalvovala.



Nejčtenější

Komáři v Česku přenášejí virus z Afriky. Horečka může být smrtící

Vědci objevili virus zika i v obyčejných komárech. Chtějí další testy

Brněnští vědci objevili na jižní Moravě druh komárů s virem západonilské horečky. Zřejmě jej do Česka zavlekli...

Brněnské hromadné rande diskriminuje sexuální menšiny, stěžuje si spolek

Ilustrační snímek

K přehodnocení konceptu hromadného rande na brněnském výstavišti vyzývá Společnost pro queer paměť. Spolku se nelíbí,...



Muž pomohl cyklistovi, kterého napadli pejskaři. Sám skončil v nemocnici

Ilustrační snímek

Volně pobíhající pes byl v Brně příčinou konfliktu, ze kterého nakonec nejhůř vyšel náhodný svědek. Dvojice pejskařů...

KVÍZ: Poznáte české a moravské hrady? Vyzkoušejte se, ať v létě nebloudíte

012

Regiony iDNES.cz přinášejí další z kvízů, v nichž si ověříte, jak znáte naši zemi. Tentokrát můžete poznávat české a...

VIDEO: Řidič vjel kamionem na zavírající se přejezd, závoru ulomil a ujel

Kamion na přejezdu prorazil závoru

Ulomenou závoru za sebou nechal na železničním přejezdu v Moravském Písku kamion se zahraniční registrační značkou. Po...

Další z rubriky

Oranžerie jako zázrakem vstala z mrtvých. Dřevomorka tady doúřadovala

Zchátralá oranžerie byla v havarijním stavu. V roce 2015 získala záchrana cenu...

Oranžerie, skleníky a fíkovny bývaly součástí zámků, hradů i klášterů. Sloužily k přezimování teplomilných rostlin,...

Patálie pro řidiče. Oprava tahu z Brna na Svitavy přinese dlouhé objížďky

Na obchvatu Třebechovic se tvoří kolony aut (21. 5. 2018).

Ne zrovna hezky začnou prázdniny pro řidiče, kteří pojedou po hlavní silnici z Brna do Svitav. Od prvního července je...

Komáři v Česku přenášejí virus z Afriky. Horečka může být smrtící

Vědci objevili virus zika i v obyčejných komárech. Chtějí další testy

Brněnští vědci objevili na jižní Moravě druh komárů s virem západonilské horečky. Zřejmě jej do Česka zavlekli...

Najdete na iDNES.cz