"Sklizeň nevypadá, slušně řečeno, vůbec dobře, dá se očekávat, že příjem a tím pádem i rozpočet bude příští rok nižší," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Z každého prodaného litru dostává fond od vinařů padesát haléřů. Od pěstitelů má také každoročně tři sta padesát korun z každého hektaru vinice.
CílE VINAŘSKÉHO FONDUVinařský fond vznikl již v roce 2002 na základě změny zákona o vinohradnictví a vinařství. |
Letošek ale bude mizivý. Machovec připouští, že půjde o opravdu velký propad. Není to ale prý poprvé, co nastala taková situace. "V pětaosmdesátém všechno zmrzlo a taky se to muselo nějak vyřešit," podotkl.
Ubude peněz na všechny činnosti
Fond financuje aktivity jako je například každoroční podzimní propagace Svatomartinského vína, přijímá i žádosti a projekty na podporu akcí vinařů či vinařské turistiky nebo prodeje v řetězcích.
Vloni dostal Vinařský fond od vinařů 31 milionů korun, což představovalo zhruba 60 milionů prodaných litrů. Podle zákona stát vybranou částku znásobil, politici z Jihomoravského kraje přispěli osmi miliony korun a stejnou částku pak přidalo ministerstvo zemědělství. To dalo dohromady asi 76 milionů korun, o osm míň než předchozí rok.
Letos se očekává další snížení. "Rada již dostala návrh na letošní rozpočet, ten se však ještě musí prostudovat a schválit. Nízká úroda se ale určitě promítne," dodal Machovec.
Konečnou výši rozpočtu schválí rada fondu v půlce října. Vedení fondu tak zatím nechce prozradit, jakých akcí se málo peněz nejvíc dotkne. Kvůli finančnímu propadu však ubude na všechny činnosti. Menší dotace by mohly dostat i akce jako Pálavské či Novosedelské vinobraní.
Úroda bude až o 40 procent nižší
Letošní úroda vinné révy bude podle vinařů zhruba o 40 procent nižší, než je dlouhodobý průměr. Vína pak podle nich bude málo a obchody zaplní vinné produkty z dovozu. "Loni byla sklizeň třicet procent pod průměr. Letos to bude ještě o deset procent míň," odhaduje Martin Půček ze Svazu vinařů.
Průměr činí šest tun vinné révy na hektar, letos se očekává propad až na tři tuny. Vinaři, kteří podnikají v tomto oboru přes padesát let, nepamatují podle Půčka takovou neúrodu. Někteří dokonce museli dát až jednou tolik peněz na postřiky, aby vůbec něco zachránili.
"Máme vyčerpáno sto procent postřiků, tedy maximum, které povolují normy. To se dost prodraží. Teď čekáme, jestli přijde alespoň nějaké babí léto, aby víno mohlo dozrát," řekl Richard Foltýn z novosedelského vinařství Vinofol.