Poměrně nenápadný vchod z ulice Údolní doporučuji nepřehlédnout. Do restaurace se vstupuje po několika schodech. Dřevěné stupínky jsou i přes den dekorovány rozsvícenou svíčkou. Obyčejná hospoda se tím stává restaurací s intimní atmosférou.
Restaurant La BouchéeÚdolní 33, 602 00 Brno |
A co sem hosty láká? Týden francouzské kuchyně nebo sezonní degustační menu se v nabídce restaurace vyjímá, a přišla bych také. Jen tak dál. Maso ovcí a jehňat, které se pasou po stráních v Bílých Karpatech, se také nedá objednat na každém rohu, zde ano. Na letošní čerstvé jehněčí maso je nyní ještě brzy. Ale očekávám, že kolem Velikonoc si kotletky budeme moci objednávat právě tady.
La Bouchée je podnik ve střední cenové třídě, s jasnou vizí, "na co" se sem chodí a "co" se tu vaří. Upřímné uznání si zaslouží minimalistické pojetí jídelního lístku.
Restaurace má i velmi zajímavě sestavenou nabídku vína, specializují se na místní moravské výrobce. Je ale stejně neokoukané i obědové menu?
Dávno zapomenutý kaldoun
Skvělý je výběr ze dvou polévek. Teď už vím, že příště nebudu vědět, kterou si vybrat. Dávno zapomenutý kaldoun se na běžném jídelním lístku těžko hledá. Vývar s velkou porcí nakrájených uvařených kachních drůbků byl skvostný! Typické aroma uvařené kachny se nedá s ničím srovnat. Snad jedině, když pod pokličkou klokotá maso z domácí husy. Jen tak dál!
La bouchée je v překladu "sousto". A kaldoun poctivé soustíčko opravdu byl.
Ochutnala jsem i uzenou polévku s kroupami. I tu bych doporučila. Na lžíci byly kroupy, které nejsou do mňadlava rozvařené, naopak jsou "al dente" a dobře uvařené (lupnou mezi zuby).
Bramborák? Příště ne
Jak ráda bych hovořila v superlativech i o bramborákové placce s pikantní masovou směsí. Ale bohužel, nebylo to ani bio, ani francouzské, ani šmrncovní, bylo to nevábné.
Možná kdyby kuchař nastrouhané brambory s česnekem a majoránkou usmažil ve formě malých placiček, které by se netopily v paprikové "majdě". Ale zadusit masovou směsí celou placku a ještě tu vizuální hrůzu přizabít listem salátu? To, prosím, ne.
Je to další podnik v mém dlouhém seznamu, kde se na bramboráku pochutnat nedá. Alespoň ne v poledním menu. Tuhle specialitu bych si už z vlastní vůle v české restauraci asi neobjednala, ale z profesních důvodů v tom budu pokračovat. Syrové, nevábné, překořeněné či tuhé placky by měly z českých restaurací nadobro zmizet do kulinářského podsvětí.
Oloupat, či neoloupat?
To si raději znovu zopakuji ten obědový salát. Je fajn, že se u La Bouchée myslí i na strávníky, kteří nemají chuť na omáčku, ale rádi si "zakřoupnou" čerstvou zeleninu. Mně na salátu jen vadila ta zelená okurka i se slupkou, vypadalo to hodně rustikálně.
Zelenina byla nakrájená na velké kusy, doplněná kousky grilovaného lososa. Ale to je spíš osobní zvyk, já do salátu okurku poctivě loupu. Kolegyně, která mě doprovázela, zase na okurce slupku nechává. V tom jsme se neshodly.
Ještě jsem si objednala dobře opečený vepřový špíz s hustší omáčkou. Jídlo ale pokazily nedovařené brambory.
Za jehněčí maso, bio potraviny a jídelní lístek plný francouzského kuchařského šarmu by si restaurace La Bouchée zasloužila vysoké ohodnocení. Ještě o kousek by to chtělo přizpůsobit i polední nabídku celkovému konceptu. Vynechat nepovedené bramboráky, dál podávat saláty a vařit husí nebo kachní drůbky.
Nebát se ještě víc odlišit od ostatních! Už na první pohled je La Bouchée výjimečná restaurace, nechť je tedy i v poledne! Na brněnské gastronomické scéně rozhodně není mnoho dobře zavedených podniků se zajímavým a trochu odlišným poledním menu.
Restaurant La BouchéeV poledne se vaří tři jídla za cenu 74 Kč - 88 Kč.
|