Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Letem světem arabskou kuchyní. V Nandu's ji mají zvládnutou dobře

  11:30aktualizováno  11:30
Arabské speciality jako tabouleh, šiškebab, falafel nebo vinné listy stojí za to ochutnat v Bistru Nandu´s na brněnském Úvoze. Jídlo je sice oproti "hladovým oknům" dražší, je ale dobré a obsluha je příjemná. Dokáže poradit i rozesmát.

Bistro Nandu´s | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Poprvé jsem do Nandu's zašel mezi svátky. Po dlouhé procházce jsem měl zmrzlý čenich, rozklepané ruce a moc jsem si přál, abych někde narazil na otevřený podnik, kde bych do sebe vpravil něco horkého. Když na mě na rohu Údolní a Úvozu z výlohy zasvítil nápis "Jehněčí polévka s chlebem: 35,-", bylo rozhodnuto. Navíc stačilo pár soust a věděl jsem, že tu nejsem naposledy.

Jehněčí polévka. Lék na nachlazení i kocovinu, v prodeji volně bez předpisu.

TEST RESTAURACE

Bistro Nandu´s

Úvoz 68, Brno

Hodnocení: 75%

Pestrý průřez arabskými jídly

Arabskou kuchyni kuchaři z Blízkého východu umí. Ceny jsou vyšší než jinde, ale vyplatí se připlatit si.

Podnik je nekuřácký, ale ne bezbariérový, vedou do něj dva schody.

Zkuste šiškebab, hummus či jehněčí polévku.

Křehounké jehněčí maso si totiž lebedilo v akorátně mastném a slaném vývaru, provoněném koprem. Dostal jsem k tomu teplý bochánek arabského chleba a bodrý chlapík za pultem mě ještě dokázal několikrát rozesmát.

Vyzkoušel jsem i tabouleh, na který jsem v Brně narazil naposled před rokem v Klubu cestovatelů. Lehký salát se tradičně připravuje z bulguru, tady ale nabízejí stále častější kuskusovou verzi - dál už v duchu původního receptu promíchanou s petrželovou natí, nasekaným rajčetem, citronovou šťávou a cibulkou.

Tabouleh. Byl by dobrý i bez oliv na ozdobu.

Tabouleh. Byl by dobrý i bez oliv na ozdobu.

Byl výborný. Škoda jen, že malá miska stojí 65 korun, a to přesto, že je jeho příprava jednoduchá a s výjimkou rajčete jsou všechny suroviny bez problémů dostupné i přes zimu.

Druhý pokus - kebab a falafel

Napodruhé už jsem do arabského bistra se čtyřmi stolky, od kterých je vidět do vycíděné kuchyně, nešel sám. Objednali jsme si kebab za 75 korun a falafel za 50. Přesto, že na facebookovou i fyzickou stěnu podniku fanoušci napsali, že jde o nejlepší kebab v Brně, myslím, že to není fér vůči hladovým oknům na Štefánikově a na Panské. Pečivo i kuřecí maso byly v Nandu's v pořádku, zelenina se ale sestávala jen ze zelí, cibule a několika kousků rajčete, to vše doplňovalo pár kápanců ne zrovna výrazné omáčky.

Döner kebab. Patřil mezi ty chutnější, přesto ambici na první místo v regionu nenaplnil.

Daleko víc mi zachutnal falafel, cizrnové koule servírované stejně jako klasický kebab, tedy se zeleninou v arabském chlebu. Byly čerstvé a šťavnaté. S přihlédnutím k tomu, že tu zavírají kolem půlnoci, jde o jasnou volbu pro podnapilé vegetariány putující z některého z vyhlášených podniků na Gorkého.

Do třetice všeho dobrého i zlého. A bylo to skvělé

Třetí výprava byla v podstatě kobercovým náletem na všechno, co jsme nestačili ochutnat. Jehněčí šiškebab - tedy nikoliv plátky odkrajované z roštu, ale ugrilované šišky mletého masa - stál za každou ze 150 utracených korun. V době konvektomatů a mikrovlnek je zázrakem, když přímo před vámi někdo připraví maso na uhlí, které je z něj pak krásně cítit.

Jako přílohu jsem kromě všudy přítomného nadýchaného chleba, upečeného přímo před námi, dostal velkou porci salátů - ty se bohužel na talíři nevyhnutelně promíchaly, a kombinace zelnomrkvového coleslawu s taboulehem není zrovna jídlo, kvůli kterému byste měli na ulici popadnout prvního kolemjdoucího a říct mu, že ho musí ochutnat (šťavnatý šiškebab takový skoro byl).

Šiškebab. K velké porci jehněčího a zeleniny dostanete ještě chleba.

Kubba. Vegetariánské jídlo jsme kvůli nepřehledné nabídce dostali s jehněčím.

Trochu jsme narazili u "arabského kubby" za stovku. Což o to, smažené knedlíčky z rýžového těsta plněné mletým jehněčím chutnaly skvěle, jenže jsme je na velké tabuli s nabídkou našli v sekci vegetariánských jídel. O bezmasé verzi jsme se dozvěděli až ex post. Škoda.

Dali jsme na radu obsluhy a bylo to dobře

Vinné listy s hummusem. Odneste si je, pokud si večer chcete ďobnout u televize něco nezvyklého.

Vinné listy s hummusem. Odneste si je, pokud si večer chcete ďobnout u televize něco nezvyklého.

Dopřáli jsme si i krabičku specialit, kterou jsme si odnesli domů k pozdní večeři. Nejsem příznivcem plněných vinných listů, ale ty místní mi chutnaly - nejsou tak svíravé, jak je zvykem, snad proto, že jsou umotány z docela malých lístků. Dali jsme na doporučení obsluhy a nechali si je zakapat česnekovým dipem. Dobře jsme udělali.

Na hummusu z cizrny a sezamové pasty tahini se nešetřilo olivovým olejem, přesto byl lehký. A dvě datlové koule, každá po pěti korunách, jedna se sezamem a druhá s kokosem, jen potvrdily názor, který ve mně začal klíčit už při prvních soustech té jehněčí polévky: v Nandu's arabskou kuchyni umí.

Datlové koule. Netradiční, málo sladký, ale chutný dezert za pětikorunu

Datlové koule. Netradiční, málo sladký, ale chutný dezert za pětikorunu

Jen se musíte vměstnat k titěrným stolkům (ve dvou to jde, tři kamarádi už se k nim ale nevejdou) a nestydět se pustit se do řeči s kuchařem, abyste měli jistotu, že dostanete opravdu to, na co máte vy sami chuť a na co je zároveň zjevný talent na druhé straně pultu nejpyšnější.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zemědělci na polích u Mikulova zavlažují úrodu.
Vědci zkouší na Břeclavsku lék na sucho, inspirovali se v Izraeli

Odborníci budou v Přítlukách na Břeclavsku testovat, jak zadržet vodu v krajině a zpomalit její odtok. Obec se dostala mezi šest lokalit vybraných po celé...  celý článek

Příznivci vojenské historie si každý rok v říjnu připomínají ve Slatině památku...
Připomněli si jediného amerického vojáka, který za války zemřel v Brně

Willam L. Kiggins byl americký letec, kterého jako jediného sestřelili Němci za 2. světové války v bojové akci nad Brnem. Jeho památku si o víkendu letos...  celý článek

Plavecký bazén ve Znojmě.
Rodiče posílali peníze na plavání dětí, šly ale do trenérovy firmy

Peníze, které rodiče poslali do znojemského plaveckého oddílu, nešly za dětmi, ale do soukromé firmy jejich trenéra. Tomu teď hrozí trestní stíhání za...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.