Poprvé jsem do Nandu's zašel mezi svátky. Po dlouhé procházce jsem měl zmrzlý čenich, rozklepané ruce a moc jsem si přál, abych někde narazil na otevřený podnik, kde bych do sebe vpravil něco horkého. Když na mě na rohu Údolní a Úvozu z výlohy zasvítil nápis "Jehněčí polévka s chlebem: 35,-", bylo rozhodnuto. Navíc stačilo pár soust a věděl jsem, že tu nejsem naposledy.
TEST RESTAURACEBistro Nandu´s Úvoz 68, Brno Hodnocení: 75% Pestrý průřez arabskými jídly Arabskou kuchyni kuchaři z Blízkého východu umí. Ceny jsou vyšší než jinde, ale vyplatí se připlatit si. Podnik je nekuřácký, ale ne bezbariérový, vedou do něj dva schody. Zkuste šiškebab, hummus či jehněčí polévku. |
Křehounké jehněčí maso si totiž lebedilo v akorátně mastném a slaném vývaru, provoněném koprem. Dostal jsem k tomu teplý bochánek arabského chleba a bodrý chlapík za pultem mě ještě dokázal několikrát rozesmát.
Vyzkoušel jsem i tabouleh, na který jsem v Brně narazil naposled před rokem v Klubu cestovatelů. Lehký salát se tradičně připravuje z bulguru, tady ale nabízejí stále častější kuskusovou verzi - dál už v duchu původního receptu promíchanou s petrželovou natí, nasekaným rajčetem, citronovou šťávou a cibulkou.
Byl výborný. Škoda jen, že malá miska stojí 65 korun, a to přesto, že je jeho příprava jednoduchá a s výjimkou rajčete jsou všechny suroviny bez problémů dostupné i přes zimu.
Druhý pokus - kebab a falafel
Napodruhé už jsem do arabského bistra se čtyřmi stolky, od kterých je vidět do vycíděné kuchyně, nešel sám. Objednali jsme si kebab za 75 korun a falafel za 50. Přesto, že na facebookovou i fyzickou stěnu podniku fanoušci napsali, že jde o nejlepší kebab v Brně, myslím, že to není fér vůči hladovým oknům na Štefánikově a na Panské. Pečivo i kuřecí maso byly v Nandu's v pořádku, zelenina se ale sestávala jen ze zelí, cibule a několika kousků rajčete, to vše doplňovalo pár kápanců ne zrovna výrazné omáčky.
Daleko víc mi zachutnal falafel, cizrnové koule servírované stejně jako klasický kebab, tedy se zeleninou v arabském chlebu. Byly čerstvé a šťavnaté. S přihlédnutím k tomu, že tu zavírají kolem půlnoci, jde o jasnou volbu pro podnapilé vegetariány putující z některého z vyhlášených podniků na Gorkého.
Do třetice všeho dobrého i zlého. A bylo to skvělé
Třetí výprava byla v podstatě kobercovým náletem na všechno, co jsme nestačili ochutnat. Jehněčí šiškebab - tedy nikoliv plátky odkrajované z roštu, ale ugrilované šišky mletého masa - stál za každou ze 150 utracených korun. V době konvektomatů a mikrovlnek je zázrakem, když přímo před vámi někdo připraví maso na uhlí, které je z něj pak krásně cítit.
Jako přílohu jsem kromě všudy přítomného nadýchaného chleba, upečeného přímo před námi, dostal velkou porci salátů - ty se bohužel na talíři nevyhnutelně promíchaly, a kombinace zelnomrkvového coleslawu s taboulehem není zrovna jídlo, kvůli kterému byste měli na ulici popadnout prvního kolemjdoucího a říct mu, že ho musí ochutnat (šťavnatý šiškebab takový skoro byl).
Trochu jsme narazili u "arabského kubby" za stovku. Což o to, smažené knedlíčky z rýžového těsta plněné mletým jehněčím chutnaly skvěle, jenže jsme je na velké tabuli s nabídkou našli v sekci vegetariánských jídel. O bezmasé verzi jsme se dozvěděli až ex post. Škoda.
Dali jsme na radu obsluhy a bylo to dobře
Dopřáli jsme si i krabičku specialit, kterou jsme si odnesli domů k pozdní večeři. Nejsem příznivcem plněných vinných listů, ale ty místní mi chutnaly - nejsou tak svíravé, jak je zvykem, snad proto, že jsou umotány z docela malých lístků. Dali jsme na doporučení obsluhy a nechali si je zakapat česnekovým dipem. Dobře jsme udělali.
Na hummusu z cizrny a sezamové pasty tahini se nešetřilo olivovým olejem, přesto byl lehký. A dvě datlové koule, každá po pěti korunách, jedna se sezamem a druhá s kokosem, jen potvrdily názor, který ve mně začal klíčit už při prvních soustech té jehněčí polévky: v Nandu's arabskou kuchyni umí.
Jen se musíte vměstnat k titěrným stolkům (ve dvou to jde, tři kamarádi už se k nim ale nevejdou) a nestydět se pustit se do řeči s kuchařem, abyste měli jistotu, že dostanete opravdu to, na co máte vy sami chuť a na co je zároveň zjevný talent na druhé straně pultu nejpyšnější.