Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Maia je kavárna se srdíčkem, ale i skořicí

  15:40aktualizováno  15:40
RECENZE KAVÁREN - Až se vydáte v Brně Jaselskou ulicí, nebudete muset dlouho hledat cedulku s číslem sedmnáct. Kavárnu Maia rozeznáte ihned podle srdíčkového loga na velkých oknech, za kterými se rýsují kavárenské stoly. Tohle místo není mimo centrum dění, naopak!

Brněnská kavárna Maia v Jaselské ulici | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Kavárna je přímo na trase od filozofické fakulty, ze které putují houfy studentek s taškami plnými skript i jejich spolužáci s notebooky. Určitě je k návštěvě povzbudí mírné ceny - za kávu si tu počítají 29 korun. I s mlékem!

Nečekejte, že vejdete do nějaké minikavárničky. Maia je překvapivě rozlehlý podnik, a také plný hostů. Prostor uvnitř je rozdělen na malá a zabydlená zákoutí. U stolů s výhledem do ulice se sedí nejpohodlněji, jen budete nuceni čichat štiplavý dým. Území kolem baru, stejně jako celá přední část, je zasvěceno kuřákům cigaret. Jestli vás to obtěžuje, můžete se proplížit až do zadních místností. Je zde intimnější nálada a dá se sedět v měkkých křeslech.

 Jak tu tak budete trochu zastrčeni, možná budete chvíli čekat na obsluhu. Ta je dvoučlenná, ryze ženská a má poněkud vláčné tempo. Ale pokud nespěcháte?

Skvělá je hudební kulisa

Rádio neřve a neruší, ale funguje jako nenásilné podbarvení kavárenské atmosféry. Interiér i nábytek jsou v zemitých přírodních tónech a kombinace dřeva s dlažbou působí rustikálně a útulně. Kam se podíváte, najdete do detailů dotažené drobnosti. Osvětlení lampami, fotografie ve stejných rámečcích, na toaletě čisto. Tady jsme se na nic sáhnout nebáli.

Čajové svíčky ve skleničkách jsou krásné, ale rozsviťme je tedy, když už tu jsou!

Možná by někoho mohlo napadnout, že se ocitl v hospůdce - točí se tu nepasterizované pivo a holky z "fildy" tu srkají "dvojku červeného". Ale kdepak, jídelní a nápojový lístek vás ohromí. Čokolády všelijakých příchutí, kávy s likéry, šlehačkami, teplé koktejly, nápoje studené, teplé, dvoudecové, točené... až se mezi všemi těmi položkami budete možná ztrácet. My jsme se ale našli.

Pokud má kavárna v zázemí fungující kávovar, musí obsluha umět připravit espresso. Je jedno, jestli na hladinu poté nastříká šlehačku, nebo do šálku přilije i alkohol.

Espresso v kavárně Maia

Espresso, piccolo, lungo a ristretto - vždy když čtu tyto položky, jako právě tady, vyslovím směrem k obsluze jedinou otázku: "Jaký je rozdíl mezi piccolem a espressem?" Není v tom nic záludného, jen chci, aby mi vysvětlili to, co si napsali do nápojového lístku. Prý se nápoje liší množstvím vody. Ale proč?

Espresso i piccolo

V kavárně Maia, stejně jako ve spoustě jiných podniků, si to komplikují jednoduše sami. Je to snad snaha vyhovět zákazníkovi širokou nabídkou? Proč mi to vlastně tak vadí? Protože je tu obrovský rozdíl v chuti výsledného nápoje. Příprava espressa má svá jasná pravidla, od mletí až po třicetivteřinovou extrakci, jejímž výsledkem je jediné - jedno espresso.

Test kaváren

MF DNES každý týden hodnotí jednu  jihomoravskou kavárnu.

Dnes Café Maia

Jaselská 17, 602 00 Brno

www.maia.cz

Hodnocení: 65 %

Poprvé jsem si tedy objednala piccolo, podruhé malé espresso. Pokaždé bylo kávy moc. A přitom by mohlo být skvělé! Vůně nebyla nijak výrazná, spíš zastřená a prázdná. Crema na hladině byla hodně světlá, ale překvapivě pevná a chuť kávy nápadně hořká se středním tělem. Chuť cappuccina se zhodnotit nedala, bránil v tom posyp ze skořice a kakaa.

I když srdíčko na mléčné pěně bylo efektní a hodilo se k obrázku u dveří, mnohem víc parády by udělal latte art - stejný motiv, ale vymalovaný v mléčném krému. Jen vyšlehaný mléčný krém a dobře chutnající espresso.

Capuccino v kavárně Maia

Snad příště, kavárna má šmrnc a báječnou atmosféru. Šetřete vodou v šálku a seškrtejte velikosti kávy na pouhé dvě: espresso a prodloužené, zalité horkou vodou. Bude chutnat určitě skvostně!

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto
Studenti ekonomie mají svou laboratoř. Zkoumají třeba daňové podvody

Experimentovat mohou i ekonomové. Teď k tomu mají i dvě výzkumné laboratoře na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Jejich hlavní výhodou...  celý článek

Pár hodin po dramatickém přepadení zakončeného střelbou strážníka byla
Zdrogovaný muž chtěl zapálit benzinku, když ujížděl, naboural tři auta

Zdrogovaný čtyřiašedesátiletý muž se v neděli odpoledne pokusil zapálit čerpací stanici v Černé Hoře na Blanensku. Koupil si tam do kanystrů benzin a...  celý článek

Zemědělci na polích u Mikulova zavlažují úrodu.
Vědci zkouší na Břeclavsku lék na sucho, inspirovali se v Izraeli

Odborníci budou v Přítlukách na Břeclavsku testovat, jak zadržet vodu v krajině a zpomalit její odtok. Obec se dostala mezi šest lokalit vybraných po celé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.