Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Manželé vaří marmeládu z cibule i okurek. Přidávají whisky a také kávu

  15:13aktualizováno  15:13
Základem jsou kvalitní suroviny z vlastní zahrady nebo od prověřených dodavatelů ze Znojemska. K tomu recepty, třeba na hrušky s chilli nebo džem z okurek, cibule či hroznů. Výsledkem jsou originální výrobky Bouda 1883 manželů Zuzany a Otty Boudových ze Znojma.

Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Úspěšně podnikají tři roky. „Některé recepty máme po pradědečkovi a dalších příbuzných, přizpůsobené dnešním podmínkám. V původních receptech se totiž používalo hodně cukru, jedna ku jedné. Vyšli jsme vstříc době i zákazníkům,“ popisuje Bouda. 

Přímo doma vyrábějí džemy, bezové sirupy, nakládají okurky a kozí rohy, letos poprvé vyzkoušeli i marmeládu z citrusů. Loni prodávali čtyřiačtyřicet druhů produktů, počet se ale každý rok mění - podle počasí a úrody. Ročně vyrobí asi 15 tisíc sklenic.

„Některé suroviny, hlavně meruňky, máme na zahradě u domu, ve kterém naše rodina bydlí od první republiky. Co jsme nezpracovali pro vlastní spotřebu, nosila služka na trh. Marmeládu jsem vařil s mamkou už jako malý a nakládat okurky byla moje práce, prý mi to šlo nejlíp,“ směje se Bouda. I jeho žena přičichla k výrobě marmelády už jako malé dítě.

Hroznových marmelád dvanáct druhů

Podnikání původně vzniklo jako recese. „Oba jsme byli zaměstnaní, ale pak se změnila situace a řešili jsme, co dál, tak jsme se na zavařování vrhli naplno,“ zmiňuje Boudová. Začátky byly náročné a manžele stály hodně bezesných nocí.

„Člověk neví, jestli to dělá správně, a nikde mu neporadí. Máte jen seznamy zákonů, a když ten telefonní seznam čtete popáté, zjistíte, že se vás týkají tři řádky. Než jsme dali dohromady papíry, trvalo nám to půl roku,“ vzpomíná Bouda.

Jen hroznových marmelád vyrábějí dvanáct druhů, objevují a zpracovávají i plodiny pro náš kraj typické, ale upadající pro svoji pracnost v zapomnění - mišpule, kdoule, moruše nebo jeřabiny.

Sezona už jim vypukla. „Začne to okurkami, meruňkami, na podzim hrozny. S tím skončíme na přelomu října a listopadu, pak máme dny, kdy jen etiketujeme a balíme, a to až do Vánoc. V lednu a únoru děláme výrobky z citrusů. V březnu a dubnu je volněji, ale to řešíme účetnictví, přemýšlíme nad novou sezonou a produkty,“ vysvětluje Bouda.

Povidla se vaří dvanáct hodin

Kolik času zabere výroba jedné várky, závisí na surovině. Třeba taková povidla se vaří dvanáct hodin. Moruše jsou náročné na otrhání, šípky zase na pasírování, stejně jako višně, které i nejvíc špiní a při vaření prskají. „Višně kupují i Znojemští, ačkoli tvoří jen hrstku našich zákazníků, protože při jejich zpracování zašpiníte celou kuchyň,“ dodává manželka. Když jsou hrozny, pracují i deset dnů šestnáct hodin denně v kuse.

Nepoužívají žádnou chemii ani želírovací cukry, chtějí se vyhnout všem „éčkům“. Dokonce používají vlastní koňské hnojivo z Popic. Na prvním místě je kvalita suroviny. „Potom vybrat jen to nejlepší, každá bobulka mi projde rukou, všechno je ručně přebrané a krájené. Vaříme ve speciálním kotli, kde teplota nepřesáhne sto stupňů, aby si výrobky zachovaly senzorické vlastnosti,“ zdůrazňuje Bouda.

Letos jsme dělali i džem z třešní s kávou a whisky

Největší konkurencí jim je domácí zavařování jako takové. „A pak hypermarkety s levnými džemy dobarvovanými řepou a nastavovanými jablky. My se soustřeďujeme na kvalitu,“ podotýkají.

Lidé by si měli zvyknout na sezonnost potravin: „Chtějí mít celý rok všechno a ve finále je to tak, že se odrůdy přizpůsobují lidem, ale mělo by to být naopak.“

Top výrobek ze své produkce vybrat nedokážou - každý se hodí na něco jiného. Do dortu džem z višní, do jogurtu kdoule, meruňková verze na palačinky.

„Letos jsme dělali i džem z třešní s kávou a whisky, jahody se šampaňským a vanilkou nebo hrušky s exotickým kořením. Někdo má zase rád kyselejší a dá si džem ze špendlíků,“ krčí rameny Bouda. „Já se vždycky ráda vracím k meruňce,“ doplňuje jeho žena.

Boudovi se těší i na nové výzvy, brousí si zuby třeba na hloh. „Ty malinké kuličky podobné borůvkám budou extrémní záležitost, ale zajímavá,“ očekávají. S otazníkem jsou zatím výrobky z lesních plodů, především proto, že se jim na Znojemsku kvůli suchu moc nedaří.

Ve vývoji je momentálně i okurkový sirup. Ideální na namíchání vinného střiku. Jejich výrobky mohli lidé ochutnat třeba na nedávných okurkových slavnostech ve Znojmě. Jinak přijímají objednávky e-mailem, nakupovat se dá i ve spřátelených e-shopech, ve vinotékách a penzionech. 




Nejčtenější

Nový chodník je šikmý a s boulemi. Ať ho zaplatí starosta, zní z obce

V Hornich Bojanovicich mají křivý chodník

Nakloněná plocha s boulemi, jak obvykle vypadají cesty po zemětřesení nebo po povodni. V Horních Bojanovicích na...

Brno dohání Prahu. Chce postavit metro s patnácti zastávkami

Nové soupravy RegioPanter začnou jezdit na trase Ostrava-Suchdol nad Odrou či...

V prestižních žebříčcích posuzujících kvalitu života se Brno v posledních letech dostalo před Prahu. A další trumf by...



ČSSD vyloučila Patočku. Bolševická netolerance, zastal se ho Sobotka

Přestože hlasování o brněnském železničním nádraží není platné, aktivista Jakub...

Městská konference ČSSD rozhodla v sobotu o vyloučení šéfredaktora Deníku Referendum Jakuba Patočky ze strany kvůli...

SOUKROMÉ OČKO: Měním převleky, paruky nenosím. Svým dětem balím na výlet GPS

Brněnský soukromý detektiv Marian Hybký

Špehování jej bavilo odmala, až díky osudovému setkání s bývalým zpravodajcem se jím však Marian Hybký začal živit....

VIDEO: Útočník srazil seniora ze skály, muž zůstal viset na okraji lomu

Policie zachránila seniora, který visel na kraji lomu

Soud vzal do vazby 27letého muže a o deset let starší ženu z Brna, které policie viní z pokusu o vraždu seniora....

Další z rubriky

Šimek řešil letiště i záchranku, první rok v čele kraje působí rozpačitě

Čerstvě zvolený jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (vlevo) se svým předchůdcem...

Je to přesně rok, kdy se Bohumil Šimek z hnutí ANO ujal vlády nad jižní Moravou. Hejtmanství převzal po sociálním...

Nehoda dvou kamionů na sedm hodin zablokovala dálnici D1 u Brna

Hasiči zasahují u vážné nehody dvou kamionů na dálnici D1 u exitu Rohlenka.

Dálnici D1 u Tvarožné na Brněnsku dopoledne zablokovala nehoda dvou kamionů, které se do sebe zaklínily. Jeden z řidičů...

Teď Bryan Adams a pak legenda, jaká v Brně ještě nebyla, láká organizátor

Bryan Adams (O2 arena, Praha, 5. října 2016)

V neděli se po třech letech vrátí do Brna Bryan Adams. Zahraje v DRFG Areně. Organizátor koncertu Filip Hrbek doufá, že...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.