Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dělej drink tak, abys jej mohl naservírovat své mámě, říká úspěšný barman

  12:05aktualizováno  12:05
Chia semínka, infuze avokádem, pěna z cizrny, lák na nakládání cibulek. To je jen část takřka alchymistických procesů z repertoáru brněnského barmana Matěje Coufala. Sbírá prestižní ocenění, přestože práci za barem se přitom věnuje doslova pár let.

Matěj Coufal je úspěšným brněnským barmanem. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Třiadvacetiletý mixolog, jenž se podílí na skladbě koktejlového menu v baru Super Panda Circus a v Baru, který neexistuje, dokázal zvítězit na konferenci České barmanské asociace v exhibiční soutěži nejlepších barmanů z předních českých podniků.

„Od patnácti jsem pracoval v kuchyních, byla to příjemná brigáda. Když jsem pak začal pomáhat v Baru, který neexistuje, začalo mě to k drinkům táhnout a chtěl jsem se učit od kolegů,“ vzpomíná barman, jenž si ještě přednedávnem pohrával s myšlenkou, že by se z něj stal psychiatr.

Na medicínu se dokonce dostal a tři semestry tam studoval. Záhy však pochopil, že se našel v mixování a kombinování zdánlivě nesourodých surovin.

„Baví mě soutěživost barmanské komunity, kdy se každý snaží přijít s něčím novým, netradičním, překvapujícím. Nejlepší odměnou je, když vám někdo řekne: Tohle by nás nikdy nenapadlo,“ říká Coufal, podle něhož je nejdůležitější, aby výsledný nápoj dohromady dával smysl.

Kolega se snažil o kombinaci s tvarůžky, prozradil barman

Ať už smíchanými surovinami, vzhledem, či názvem. Ve víru experimentování by se prý mělo také pamatovat na to, že ne všechno lze při tvorbě drinku použít. „Kolega se snažil zakomponovat tvarůžky, ale po ochutnání pochopil, že to byl špatný nápad,“ směje se použití kuriózní suroviny Coufal.

V možná nejznámějších brněnských barech tráví spousty hodin týdně, jeho cesta tam však nebyla jednoduchá. Na prvním pohovoru jej dokonce odmítli. Nadšením se mu však povedlo uspět. Na začátku ale do práce chodil raději dvě hodiny předem, aby perfektně znal zboží a v přípravě nápojů se vycvičil.

„Samotná práce je ale mnohem snazší, než se může zdát. Musíte umět spojit základní chutě, nějaké technické postupy a pak je samozřejmě třeba si dát záležet na každém jednotlivém drinku, který pro zákazníky mícháte. Světoznámý barman Alex Kratěna mi jednou řekl: Dělej každý drink tak, aby ses ho nebál naservírovat vlastní mámě. Pak se nic nepokazí,“ popisuje.

Klíčová je atmosféra podniku, míní Coufal

I přesto, že spolu s kolegy věnuje přípravě menu a nových drinků obrovskou spoustu času, ponocují a společně se snaží objevovat nové postupy, samotný nápoj je v podniku prý až druhotným produktem.

„Je to jako s pivem, většinou se vydáte do hospody hlavně za kamarády. Prvně řešíte, s kým někam půjdete, a až potom se zaobíráte tím, kam a na co. Jasně že se snažíme mít fantastické drinky, ale klíčová je atmosféra podniku,“ myslí si Coufal.

Že dokázal uspět v konkurenci největších es českého barmanství, kteří podle jeho slov výrazně udávají jeho směr, jej překvapilo.

V soutěži, při které soutěžní drink míchal před tříčlennou porotou, se hodnotí technika a čistota práce, myšlenka nápoje, jeho celkové provedení, ale také vystupování samotného barmana. „Akce se konala v Brně, měl jsem v podstatě domácí publikum. Užil jsem si to, ale mé místo je za barem,“ zakončuje s tím, že by v budoucnu rád studoval gastronomii v zahraničí a jednou by si chtěl otevřít vlastní podnik.

Autor:



Nejčtenější

Po těžké nemoci zemřela ve věku 49 let wimbledonská vítězka Jana Novotná

Wimbledonská vítězka Jana Novotná (1998)

Český tenis přišel o jednu ze svých nejvýraznějších osobností, v neděli zemřela wimbledonská šampionka Jana Novotná....

Nový chodník je šikmý a s boulemi. Ať ho zaplatí starosta, zní z obce

V Hornich Bojanovicich mají křivý chodník

Nakloněná plocha s boulemi, jak obvykle vypadají cesty po zemětřesení nebo po povodni. V Horních Bojanovicích na...



Rakousko má další úsek dálnice z Vídně do Brna hotový. Česko pořád nic

Slavnostní otevření pětikilometrového úsek D3 mezi Veselím nad Lužnicí a...

Řidiči, kteří se chystají na vánoční trhy do Vídně a pojedou přes Mikulov, potkají po cestě nové orientační cedule....

SOUKROMÉ OČKO: Měním převleky, paruky nenosím. Svým dětem balím na výlet GPS

Brněnský soukromý detektiv Marian Hybký

Špehování jej bavilo odmala, až díky osudovému setkání s bývalým zpravodajcem se jím však Marian Hybký začal živit....

Za smrt tří mladíků v křižovatce soud potvrdil tři roky. Postrádal lítost

Na křižovatce u Zvěrkovic přišli v prosinci o život tři lidé. Odbočka z...

Tři roky vězení a pět let zákazu řízení potvrdil Krajský soud v Brně jednadvacetiletému řidiči Marku Neumanovi za...



Další z rubriky

Hašek opět dostane klíč od Sněmovny. Bude asistovat poslanci Běhounkovi

Hejtmani Josef Novotný, Michal Hašek, Jiří Běhounek a Jiří Zimola na mimořádné...

Bývalý poslanec a jihomoravský exhejtman Michal Hašek opět dostane vstupní kartu do Poslanecké sněmovny. Bude totiž za...

Zetor získal obří zakázku v Rusku. Dodá traktory za půl miliardy eur

Zetor Forterra HSX

Obří zakázku za půl miliardy eur získala firma Zetor, která sídlí v Brně - Líšni. Podařilo se ji dojednat u...

Vinaři dostali statisícové pokuty, nedovoleně vypouštěli odpadní vody

Vypouštění odpadních vod ve Vinařství Kovacs.

Kontroloři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se v posledních dvou letech zaměřili na vinaře z Břeclavska a...



Najdete na iDNES.cz