Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mikulovští vinaři dají na etikety punc kvality známý ze světových vín

  8:15aktualizováno  8:15
Vinaři z Mikulovska již nebudou na etiketách používat značení jen podle odrůdy a cukernatosti. Nově zdůrazní i unikátní charakter vína daný místem, kde bylo vyrobené a kde vyrostly hrozny. Získali totiž právo používat na nejlepších lahvích punc kvality známý z etiket francouzských, španělských či italských vín.

Po letech diskusí je konečně VOC Mikulov na světě, říká mikulovský vinař Petr Marcinčák (Ilustrační snímek). | foto: Radek Miča, MAFRA

Takzvaná vína originální certifikace (VOC), u nichž se zdůrazňuje především původ, začnou vyrábět už z letošní úrody. Značka má garantovat původ a nejvyšší kvalitu vína. Od začátku dubna ji podle rozhodnutí ministerstva zemědělství může udělovat občanské sdružení V. O. C. Mikulov.

Vína s hlavičkou VOC

Vína originální certifikace - VOC - se vyrábí z několika odrůd typických pro danou oblast. Tato vína by měla mít podobný charakter a měla by být typická pro danou oblast a odrůdu.
Vína VOC musí odpovídat minimálně požadavkům na jakostní víno. Zatříďování těchto vín provádí sdružení vinařů. Právo udělovat označení VOC uděluje příslušnému sdružení ministerstvo zemědělství po splnění přísných podmínek.

Žádost o povolení užívat toto značení přitom podávalo sdružení už v roce 2005. Tehdy však neúspěšně.

"Po letech diskusí je konečně VOC Mikulov na světě. Udělali jsme tak další krok k apelačnímu systému hodnocení vín, který se zaměřuje na místo původu a kvalitu. Je typický pro Francii nebo Itálii. Stávající germánský systém oproti tomu stojí na klasifikaci podle cukernatosti hroznů," vysvětlil předseda výkonného výboru V. O. C. Mikulov Petr Marcinčák.

Nový systém má zdůraznit přirozenost, původ a terroir vín. Francouzské značení "vín originální certifikace" klade mnohem větší důraz na místo původu. To představuje různou kombinaci vlivů půdy, počasí, vody a slunce.

Konečná podoba vína

Vinaři se už neženou jen za cukernatostí, ale zajímá je hlavně poloha vinic a odrůda, tedy vlivy důležité pro konečnou podobu vína.

Členy sdružení je prozatím sedm vinařských firem z Mikulovské vinařské podoblasti, a to Petr Marcinčák, Hynek Holánek, Vojtěch Huserek, Vinařství Kovacs, Miroslav Volařík, Vinařství Mikrosvín Mikulov a Sonberk.

Samotní vinaři si určili, jak má vypadat typické víno pocházející z jejich regionu. Dále dohlížejí na dodržování nastavených pravidel. Každý nový člen sdružení se jimi musí beze zbytku řídit.

"Podmínky pro udělení označení VOC Mikulov stanoví, jak musí být tato vína vyrobena a uváděna do oběhu. Jde například o způsob hospodaření ve vinici, minimální cukernatost hroznů, omezený výnos na hektar, výhradně ruční sběr hroznů nebo maximální objem láhví, které musí uzavírat kvalitní korkový uzávěr," doplnil Marcinčák.

Vybrali hned sedm odrůd

Historicky první podoblastí, která si vydobyla možnost označovat některá vína jako VOC, bylo Znojemsko v roce 2009. Mikulov je druhý.

Do systému VOC Mikulov je zařazeno sedm odrůd vinné révy. Ryzlink rýnský a vlašský, Rulandské bílé, šedé a modré, Pálava a Svatovavřinecké.

Prvním ročníkem pro přiznání označení vína VOC Mikulov je letošek. Každá takto označená odrůda musí splňovat předepsanou barvu, vůni a chuť. Ve srovnání se Znojemskem má Mikulovsko podstatně širší paletu odrůd, které lze označit jako VOC.

Znojmo vsadilo jen na své tři nejtypičtější odrůdy - Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek.
Opilec seděl na lavičce, v sáčku měl kus prstu. Zranil se na stavbě

Zakrváceného muže našli v úterý odpoledne brněnští strážníci v Kohoutovicích. Pomoc mu přivolali kolemjdoucí. Ukázalo se, že přišel o část prstu. Jak, to se...  celý článek

Pár hodin po dramatickém přepadení zakončeného střelbou strážníka byla
Zdrogovaný muž chtěl zapálit benzinku, když ujížděl, naboural tři auta

Zdrogovaný čtyřiašedesátiletý muž se v neděli odpoledne pokusil zapálit čerpací stanici v Černé Hoře na Blanensku. Koupil si tam do kanystrů benzin a...  celý článek

Ilustrační foto
Studenti ekonomie mají svou laboratoř. Zkoumají třeba daňové podvody

Experimentovat mohou i ekonomové. Teď k tomu mají i dvě výzkumné laboratoře na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Jejich hlavní výhodou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.