Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Minerálka za dobrou cenu a potlučené talíře U měděné pánve

  7:11aktualizováno  7:11
RECENZE POLEDNÍCH MENU - Volný stůl se U měděné pánve nehledá snadno. Podle počtu poledních strávníků, kteří si cestu kolem "masného růžku" už vyšlapali, se dá usuzovat, že podnik je velmi oblíben. Mezi všemi těmi trámy se ve dvoupatrovém interiéru musí cítit jako ve staré dobré hospodě.

Polední menu v restauraci U měděné pánve | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Dřevěná konstrukce poskytuje intimní posezení v členitých zákoutích a ta měděná pánvička slouží i jako vtipná dekorace. Jak jsme prostudovali při čekání - kuchaři každý den vaří dvě polévky a až šest (!) jídel. Jejich výčet je na každém stole v plastovém stojánku a je jednoznačný, bez zvýhodnění. Platí se za hlavní jídlo i polévku zvlášť.

test menu

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu.
Recenzentka restauraci navštívila v minulém týdnu nejméně dvakrát.

Dnes: Restaurace U měděné pánve
Křenová 70, 602 00  Brno
www.medenapanev.cz
Hodnocení 50%

V seznamu marně pátráme po tom, co v hrncích bude klokotat druhý den. Jak jsem zjistili nazítří, některá jídla se opakují. Trochu to svádí popřemýšlet, zda jsou suroviny čerstvé.

Tvořit tolik pokrmů u sporáku je úctyhodný výkon, nabídka je překvapivě rozsáhlá a obzvlášť ji ocení vyznavači a milovníci svalové tkáně. V sousedství hovězí pečeně, vepřového ragú a krůtího guláše schází nějaká odlehčená varianta pro ty, kteří rádi obědvají "fit" a "light".

Třeba by kuchařem vyšperkovaný obědový salát dobře vyvážil omáčky a dušená masa. Luštěniny a kynuté ovocné knedlíky to samy nezachrání. Chybí tomu zelenina. Pravda, dá se objednat z jídelního lístku. Ten se ale v poledne hostům obvykle nenosí. Přesto jsme si jej vyžádali. Doslova nás v něm nadchla ta dvacetikoruna za "mattonku".

Do listů v pozapomenutých zadních částech je dobré občas nahlédnout! Restaurace Měděná pánev má za slušnou cenu minerálky velmi významný bod. Další získává obsluha. Číšníků a servírek je celá početná parta, schody s plnými talíři zvládají obdivuhodně, a celý ten polední mumraj mají pevně v rukou. Oběd tu pod jejich svižným vedením trvá slabou půlhodinu.

My jsme si u usměvavé slečny objednali kuřecí vývar s domácími nudlemi a masem. Z kuchyně nám přinesli teplem sálající polévku se štědrou dávkou drůbežího masa a nudlí. Soustům na lžíci vévodila slaná chuť, ale vonělo to jako by se nabíralo z domácího hrnce. To byl řádně vyvedený start oběda, navíc za přívětivých 22 korun.

O stupeň nižší hodnocení si vysloužila kuřecí krémová polévka. Odradila nás její neurčitá chuť. Mdlou nevýraznost mohl obohatit rozpuštěný sýr a několik kousků zeleniny. Efekt však nevyšel.

Na rozpuštěnou mozzarellu jsme natrefili i v tandemu se špenátem - v podobě omáčky pod kuřetem, propagovaným jako "pečené". Opeřenec byl bohatě posypán směsí s vysokým obsahem soli. Koření ale dodalo šmrnc jen kůži, pod ni se chuti nepodařilo proniknout. Maso bylo suché a "nešlo od kosti", což by po správném upečení jít mělo.

Polední menu v restauraci U měděné pánve 

Hustá špenátová příloha nevypadala příliš lákavě a smáčela kuře s kostmi. Svedli jsme při dobývání soust doslova zápas na talíři! Kombinace kusu kuřete, špenátovo-sýrové přílohy a brambor nebyl šťastný výběr. Co třeba drůbež k omáčce vykostit, nebo zeleninu podat v podobě salátu?

Na druhém talíři bylo plovdivské vepřové s jasmínovou rýží. Maso bylo skvěle upravené a jen se rozpadalo. Zasytily ale ty tři kousky chlapy u vedlejšího stolu? Politováníhodná rýže by jim žaludek jen rozdráždila. Tři bílé kopečky byly v žalostném stavu.

Polední menu v rastauraci U měděné pánve

To, že držely tvar, způsobila některá zcela rozvařená zrnka. Většině dalších však chybělo k měkkosti několik minut. Křupaly mezi zuby! Někde mezi vysypáním do hrnce a utvořením našich bochánků se stala chyba.

Bohužel, jasmínová rýže měla poetický jen název. Škoda! Plovdivské maso je báječná receptura. Kombinace vepřového masa, mleté papriky a pyré z rajčat zní přece grandiózně!

Jen jsme neměli štěstí nebo mají U pánve většinu nádobí otlučenou? Sebelepší kuřecí vývar nemůže dobře chutnat, když z talíře trpce hledí jeho uražený okraj. Možná jen v provozu velké restaurace není čas na detaily. Rýže se neřeší, na utření zaprášených solniček není čas, sem tam omlácený talíř se přežije. Jenže nepřežije. A ta rýže se řešit musí!

U měděné pánve

Restaurace pořádá jednorázové gastronomické akce – například drůbeží hody. V jídelním lístku jsou jídla se zajímavými kombinacemi ingrediencí. Přívětivé jsou ceny nápojů.

Polední menu
Ceny hlavních jídel v polední nabídce začínají na částce 67 Kč a šplhají až do výše 139 Kč.
Polévky se platí zvlášť.
Menu dominují tradiční úpravy vepřového, kuřecího a hovězího masa.
Obědy se podávají do 14 hodin.  

Vybíráme z jídelního lístku
Krémová hrášková polévka se sýrovými krutony 32 Kč
Parmská šunka s karamelizovanou hruškou 89 Kč
Kachní prsíčka na víně s bramborovou homolí 179 Kč
Filet z lososa s chilli a limetkovým máslem 159 Kč
Tiramisu 49 Kč

Nápoje
Plzeňský Prazdroj 0,5l 35 Kč
Gambrinus 0,5l 24 Kč
Mattoni 20 Kč
Kofola 0,4l 20 Kč

Dobrý tip
Restaurace je během oběda zcela nekuřácká. Popelníky se roznášejí až od 14:30 hod.


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jana Krutáková, volební lídr STAN v Jihomoravském kraji
Hrozilo jí vězení, teď je z exstarostky Krutákové poslankyně STAN

Přestože se na jižní Moravě Starostům a nezávislým (STAN) příliš nedařilo – získali tu jen 3,63 procenta hlasů – díky výsledkům ve zbytku země se do Sněmovny...  celý článek

Místostarosta Znojma Jan Fiala.
Cyklistický klub ze Znojma, který vedl bývalý politik, čelí exekuci

Bývalý místostarosta Znojma Jan Fiala z hnutí ANO, který ukončil kariéru komunálního politika kvůli dluhům, má další podobný problém. Ukázalo se, že...  celý článek

Ilustrační snímek
Studenti z celého kraje budou jezdit do Brna, hejtmanství koupí stroje

Plán na vznik Centra pro odborné vzdělávání ve strojírenství v Kuřimi definitivně padá. Nové vedení kraje už po svém nástupu kritizovalo, že projekt pro...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.