Na jižní Moravě dnes začala oblíbená gastronomická událost Grand Restaurant Festival. Výhodná festivalová menu letos nabízí sedm brněnských restaurací a jeden podnik v Prušánkách na Hodonínsku.
Grand Restaurant Festival na jižní MoravěBrněnské restaurace Mimobrněnské restaurace |
Milovníci dobrých jídel mohou za festivalové ceny ochutnat kuchyni luxusních podniků. Za základní, dvouchodové či tříchodové menu zaplatí zájemci od 250 do 600 korun.
Degustační večeři už si v jihomoravských restauracích rezervovaly stovky lidí. O tom, v jakých podnicích mají ještě volná místa a co vlastně nabízejí, se milovníci dobrého jídla mohou přesvědčit na adrese www.grandrestaurantfestival.cz.
"Máme méně restaurací než loni, ale kvalita bude ještě lepší," slibuje organizátor akce Pavel Maurer.
Lidem z Brna se za dobrým jídlem nechce cestovat
Na jižní Moravě loni svá jídla nabízelo devět restaurací (o loňském ročníku čtěte zde), tedy o jednu více než letos. V nabídce podniků letos chybí Grand Moravia v Lednici a Bukovanský mlýn u Kyjova.
"Bohužel se ukázalo, že lidem se za dobrým jídlem nechce cestovat z Brna. Ti, co k nám loni přijeli, byli sice spokojení, ale i s organizátory festivalu jsme se shodli, že se to za takových podmínek ani jedné ze stran nevyplatí," povzdechl si Roman Šikuta z Bukovanského mlýna.
Přesto se i letos v seznamu podniků najde jeden mimobrněnský - restaurace U Jeňoura v Prušánkách na Hodonínsku, kde nabízejí třeba právě zmíněnou terinu z telecí hlavy. A stále mají volná místa.
"Oslovil nás sám pan Maurer, což nás potěšilo a inspirovalo. Užili jsme si i přípravu menu podle tematického zadání," pochvaluje si Jana Čadík z této restaurace.
Nejezte, nepijte a nežijte blbě!
Mottem letošního ročníku organizátoři stanovili heslo Nejezte, nepijte a nežijte blbě! A restaurace inspirovali i třemi kategoriemi pokrmů: To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.
Například v brněnské restauraci Koishi fish & sushi tak v kategorii To jste ještě nejedli nabídnou hostům pošírovanou ústřici v křenovém velouté.
"Právě ústřice nemá mnoho lidí odvahu vyzkoušet, ačkoliv u nás je máme v nabídce každý den. A festival je výbornou příležitostí zkusit něco nového, navíc za výhodnější cenu," láká Simona Elsnerová z restaurace Koishi.
Mnohé restaurace navíc nabízejí i další bonusy v ceně vstupenky. V hotelu Holiday Inn Brno zase mohou lidé soutěžit o poukázky na rodinnou snídani.