V osmi jihomoravských restauracích se mohou hosté těšit na speciální menu (ilustrační snímek).

V osmi jihomoravských restauracích se mohou hosté těšit na speciální menu (ilustrační snímek). | foto: Archiv MF DNES

Nejezte blbě! zve festival na dobré jídlo nejen do Brna

  • 1
Pošírované ústřice, jelen na jalovci, terina z telecí hlavy s bylinkovým želé či třeba čokoládový dort s lanýži. Osm jihomoravských restaurací letos připravilo speciální menu pro pátý ročník gastronomické akce Grand Restaurant Festival. Ten začal ve středu a potrvá až do konce února.

Na jižní Moravě dnes začala oblíbená gastronomická událost Grand Restaurant Festival. Výhodná festivalová menu letos nabízí sedm brněnských restaurací a jeden podnik v Prušánkách na Hodonínsku.

Grand Restaurant Festival na jižní Moravě

Brněnské restaurace
Borgo Agnese - Kopečná 43
Holiday Inn Brno Prominent - Křížkovského 20
Koishi fish & sushi - Údolní 11
La Bouchée - Údolní 33
Noem Arch - Cimburkova 9
Pavillon - Jezuitská 6
Valoria - Bohunická 2 Hotel Beatrice

Mimobrněnské restaurace
U Jeňoura - Prušánky-Nechory

Milovníci dobrých jídel mohou za festivalové ceny ochutnat kuchyni luxusních podniků. Za základní, dvouchodové či tříchodové menu zaplatí zájemci od 250 do 600 korun.

Degustační večeři už si v jihomoravských restauracích rezervovaly stovky lidí. O tom, v jakých podnicích mají ještě volná místa a co vlastně nabízejí, se milovníci dobrého jídla mohou přesvědčit na adrese www.grandrestaurantfestival.cz.

"Máme méně restaurací než loni, ale kvalita bude ještě lepší," slibuje organizátor akce Pavel Maurer.

Lidem z Brna se za dobrým jídlem nechce cestovat

Na jižní Moravě loni svá jídla nabízelo devět restaurací (o loňském ročníku čtěte zde), tedy o jednu více než letos. V nabídce podniků letos chybí Grand Moravia v Lednici a Bukovanský mlýn u Kyjova.

"Bohužel se ukázalo, že lidem se za dobrým jídlem nechce cestovat z Brna. Ti, co k nám loni přijeli, byli sice spokojení, ale i s organizátory festivalu jsme se shodli, že se to za takových podmínek ani jedné ze stran nevyplatí," povzdechl si Roman Šikuta z Bukovanského mlýna.

Přesto se i letos v seznamu podniků najde jeden mimobrněnský - restaurace U Jeňoura v Prušánkách na Hodonínsku, kde nabízejí třeba právě zmíněnou terinu z telecí hlavy. A stále mají volná místa.

"Oslovil nás sám pan Maurer, což nás potěšilo a inspirovalo. Užili jsme si i přípravu menu podle tematického zadání," pochvaluje si Jana Čadík z této restaurace.

Nejezte, nepijte a nežijte blbě!

Mottem letošního ročníku organizátoři stanovili heslo Nejezte, nepijte a nežijte blbě! A restaurace inspirovali i třemi kategoriemi pokrmů: To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.

Například v brněnské restauraci Koishi fish & sushi tak v kategorii To jste ještě nejedli nabídnou hostům pošírovanou ústřici v křenovém velouté.

"Právě ústřice nemá mnoho lidí odvahu vyzkoušet, ačkoliv u nás je máme v nabídce každý den. A festival je výbornou příležitostí zkusit něco nového, navíc za výhodnější cenu," láká Simona Elsnerová z restaurace Koishi.

Mnohé restaurace navíc nabízejí i další bonusy v ceně vstupenky. V hotelu Holiday Inn Brno zase mohou lidé soutěžit o poukázky na rodinnou snídani.

,