Košt pálenek v Bukovanech se uskutečnil už poosmnácté.

Košt pálenek v Bukovanech se uskutečnil už poosmnácté. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Košt v Bukovanech nabídl stovky pálenek. Z ananasu, banánu i mrkve

  • 0
Každý rok míří do Bukovan na Hodonínsku milovníci pálenek. Koná se tady jedna z největších degustací na jižní Moravě. Letos se sešlo 1 465 vzorků. To je o šestnáct více než vloni. Nejstarší pálenka pocházela až z roku 1976 a byla vyrobená z karlátek - tedy švestek.

Přestože minulý rok nebyla úroda příliš bohatá, organizátoři degustace v Bukovanech byli spokojení. „Máme už tradiční přispěvatele, kteří se nám snaží dávat vzorky, i když neměli moc ovoce. Účast je pro ně prestiž. Proto nám zachovávají přízeň,“ uvedl spoluorganizátor v pořadí již osmnáctého koštu v Bukovanech Radomír Bystřický.

Letošní rok hodnotí pozitivně. „Přestože úroda nebyla dobrá. Vystavovatelé se s tím popasovali dobře a dodali kvalitní vzorky,“ zhodnotil Bystřický.

Nejlepší byla třešňovice

Kromě tradiční slivovice, meruňkovice nebo třešňovice mohli návštěvníci koštu ochutnat také pálenku z ananasu, banánu, mrkve nebo zázvoru. Vítězem letošního koštu se stal Lubomír Karafiát z Prostějova, který přivezl na jih Moravy třešňovici vypálenou v minulém roce. K svému úspěchu se ale nechtěl vyjadřovat.

Ty nejlepší vzorky byly pryč už během desítek minut. „Vždycky si dáváme každý tak centimetr do koštovací skleničky. Chceme zvládnout asi padesát vzorků. Je důležité pořádně zapíjet vodou,“ přikyvovali bratři Broněk a Marek Vindišovi, kteří do Bukovan přijeli ze Šardic.

Také kvůli metanolové kauze, kdy kvůli špatnému alkoholu zemřelo několik lidí, dělají organizátoři koštu před akcí degustaci. „Kontrolujeme je, aby se nestal průšvih,“ poznamenal Bystřický.