Hostinec U Semináru v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Na obědě U Semináru vržou parkety a cinká porcelán

  • 4
RECENZE MENU - Při obědě u Semináru ve Smetanově ulici v Brně to vypadá, jako by se zastavila smyčka černobílého filmu. Klidné místo, kde při chůzi vržou parkety a na zeď malíř otiskl válečkem střapaté barevné pásy. A kde hospodský cinkne půllitrem o porcelánový tácek. Porcelánový! Pivo ani točenou kofolu nestaví na rozmoklé a okousané papírové čtverečky.

Nefalšovanou kulisu jako okopírovanou z "četnického seriálu" tvoří i další půvabné drobnosti: sněhobílé ubrusy, kytka ve váze, záclony v oknech. Ale tohle není výčep, kde by se čas nepohnul. Hostinec oslavil své první narozeniny nedávno. 

Okouzlující nálada návštěvníka při čtení jídelníčku neopouští. U Semináru nechtějí páchat kulinářské objevy. Zaplaťpánbůh. K tomu graciéznímu retru čočka, chlupaté knedlíky i taštičky pasují bezvadně. Tahle jídla si snad všichni pamatujeme z dětství.   

Body plus jsou za snahu

Menu U Semináru v Brně

Polévky by vystačily samy na rozsáhlý text. K vývaru, jaký lítačkami poslal kuchař v den návštěvy, se dá přilnout stejně, jako se promrzlý turista tulí k roztopeným kamnům. Nakrájet vyrobený svítek dá o ždibec víc práce než sušit kousky žemlí na pánvi. Body plus jsou za snahu. Na hladině vývaru byla pořádná vrstva tuku, tu nikdy žádná umělá kostka ze sebe do vody nevymámí.

recenze menu

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu.

Dnes: restaurace U Semináru, Smetanova 30, 602 00 Brno
Otevírací doba: pondělí až neděle od 11:00 do 23:00
www.useminaru.cz

Hodnocení: 80 %

U hlavního jídla se potěšením staly úhledné kopečky šťouchaných brambor. I když těm by pár minut navíc na plotně jen prospělo. Sušší plátek drůbežích prsou byl vycpán pikantními kozími rohy a stočen "jako ptáček". Povedenému kuřecímu závitku ovšem brambory utvořily zdařilého parťáka.

Páteční křenová omáčka mohla mít o chlup důraznější říz. Ale také bych asi křenem při strouhání do smetany spíš šetřila. Každý host to dráždivé štípání v nose rád nemá. Škoda, že jídelníček sliboval houskový knedlík a na talíři byly spíš "buchtózní" plátky. Ale křehké a kypré.

Menu U Semináru v Brně

Není to promyšlený úmysl, ale pokaždé si u Semináru sednu intuitivně hned vpravo od vchodu. Od výčepu sem není vidět, ale jako by na hosty za rohem obsluha malinko zapomínala. Déle se tu na odnesení talířů čeká. Když však mladíci v zástěrách přijdou, usmívají se, vědí, co dělají, a jsou milí.

Na závěr si neodpustím poznámku. Jako nekuřáka mě můžou čerti vzít, když si v době oběda někdo zapálí a "hulí" do křenové omáčky ostatním. A minulý pátek se to stalo. Proč nešli na venkovní zahrádku?