Hostinec U Semináru v Brně

Hostinec U Semináru v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Na večeři u Semináru se čeká a čeká

  • 4
U Semináru si naši pozornost hned získal prvorepublikový ráz interiéru, atmosféra je v dobré restauraci důležitá. Kvalita kuchyně za ní ale trochu pokulhává.

Do restaurace se dá pohodlně dojít pěšky z centra města. Když jsme přišli my, z ulice nás lákali na zabijačkové speciality, to bylo příjemné. Pro nekuřáky jsou uvnitř vyhrazeny čtyři stoly, větší část i výhled na hezký výčep patří kouřící menšině.

Porcelánové tácky na stole s čistým ubrusem čekaly na pivo a my jsme poněkud déle v nekuřáckém zákoutí čekali na obsluhu.

Česnečka, kde kousky mrkve ukazují na použití VegetyGuláš s domácím bramborákem jsme bohužel dostali studený.Sádlo, škvarky a škvarková pomazánka k pivu skvělé, ale stačilo by toho pro čtyři.

A když jsme žádali o jídelní lístek, varovali nás, že kuchař je v kuchyni sám a jídlo nestihne připravit dřív než za čtyřicet minut. Trochu to tedy u Semináru vázne.

Porce jsou příliš velké

Jídelní lístek není román o sto a jedné masové kapse a katově šlehu. Ovšem zcela bez chyby není, usmáli jsme se zařazení brynzových halušek s domácí slaninou mezi bezmasé pokrmy. K pivu za 34 korun jsme si vybrali domácí zabijačkovou nátěrku za 39 korun.

Sádlo, škvarky a škvarková pomazánka k pivu skvělé, ale stačilo by toho pro čtyři.

Číšník přinesl tři misky se sádlem, škvarky a škvarkovou pomazánku v množství, které by bohatě stačilo i čtyřem lidem. Spolu s pivem to byla chutná ukázka české klasiky v nezkonzumovatelném množství.

Polévka byla s vegetou

Moravská česnečka za 34 korun byla příjemně horká i dostatečně česneková, ale drobné kousky mrkve na kuchaře požalovaly, že bez umělého dochucovadla vařit neumí.

Česnečka, kde kousky mrkve ukazují na použití Vegety

Mezi polévkou a hlavním jídlem se projevila slabá stránka jinak sympatické obsluhy. Do nekuřácké části nechodí často a další chod jsme měli na stole bez příborů, ale se špinavým nádobím od polévky.

Guláš byl studený, šlehačka umělá

Na hotovky, které jsme si dali s ohledem na vytíženost kuchaře, jsme nakonec dlouho nečekali. Bohužel guláš za 115 korun byl studený, chtěli jsme jej reklamovat, ale obsluha nepřišla. Přitom jídlo se podařilo.

Bramborák nebyl žádný polotovar a chuť pikantního guláše vylepšily kozí rohy a opražená slanina. Jenže při teplotě, kterou guláš měl, vynikla i značná slanost a většinu jídla jsme nechali na talíři.

Guláš s domácím bramborákem jsme bohužel dostali studený.

To tradiční svíčková s variací knedlíků příjemně horká byla. Je zarážející, proč si kuchař skvělou omáčku a krásně měkké, špekem špikované maso kazí nepoužitelným plátkem citronu a náhražkou smetany. Špekové knedlíky neměly chybu, ale kypré houskové by si zasloužily viditelnou stopu po nakrájených houskách.

Skvělou svíčkovou si kuchař pokazil šlehačkovou náhražkou.

Hezká hospoda, škoda těch dochucovadel

Nabídnutou kávu jako omluvu za guláš jsme nevyužili, ale gesto nás potěšilo. Méně už opět dlouhé čekání na dezert. Objednali jsme si smažené jablko ve vinném těstíčku za 65 korun. Jenže to zdobila další náhražka čokolády i šlehačky a samotný zákusek byl bez chuti.

Nadměrný dezert bez výrazné chuti a sw záplavou náhražek.

Hostinec U Semináru je podnik, kam by se dalo zajít třeba s přáteli, kterým chceme ukázat hezkou českou hospodu. Potěšila nás fungující nekuřácká část, sympaticky stručný jídelní lístek i příjemné prostředí.

Je ale škoda, když dobře naladění hosté dostanou jídlo, které nestíhající kuchař zbytečně pokazí technickými chybami a dochucovadly, která šetří čas.

Recenze restaurací

Dnes: Hostinec U Semináru

Smetanova 30, Brno, www.useminaru.cz

Hodnocení: 70 %

V restauraci vaří tradiční jídla české kuchyně. Potěší krásné prostředí a povedený jídelní lístek. Zážitek ale zbytečně kazí čekání a dochucování náhražkami.