vepřový steak

vepřový steak | foto: Julie Kalodová

Nabídky poledních menu na jižní Moravě lze vyčíst z internetu

Internetového stránky z různých koutů jižní Moravy slouží také jako rozcestníky pro strávníky. Nabídky poledních menu se objevily ve Slavkově, ve Vyškově a také v Brně, které provozovatel webu rozčlenil i podle čtvrtí.

Na slavkovských webových stránkách bmtypo.cz je kromě meníček i slavkovský zpravodaj a zprávy z města. "Je to novinka, kterou jsme rozjeli pátého ledna," říká Bedřich Maleček, který má stránky i zpravodaj na starosti.

Jaké jsou na novinku ohlasy, zatím neví. "Je to hodně čerstvá věc, už v prvních dnech se však návštěvnost stránek zvedla," uvedl Maleček a dodal, že i slavkovské restaurace tuto službu uvítaly.

Služba i pro kavárenské povaleče

Ve Vyškově něco podobného funguje již téměř dva roky a tuto službu chválí všichni - Šárka Patermannová, která menu na internetu vymyslela a rozjela, provozovatelé restaurací i hosté.

"Víte, jak to vlastně vzniklo? Z mé lenosti vařit. Z toho, že jsem takový kavárenský povaleč a hodně času trávím na internetu," říká Šárka Patermannová. S mnoha provozovateli restaurací se navíc zná a tento její nápad se jim líbil.

"Zpočátku to fungovalo tak, že za to nic neplatili a jen na oplátku na jídelním lístku uváděli, že menu lidé najdou i na mých webových stránkách vevyskove.cz. Zhruba rok už za to platí, a přesto to funguje dál. A z restaurace, která už o tuto službu neměla zájem, mi zrovna minulé pondělí volali, že mají prázdnou hospodu a že chtějí menu opět zveřejňovat," říká Šárka Patermannová.

Přiznala, že denní menu jí vlastně pomohlo stránky pořádně rozjet a nyní mají asi dvacet tisíc návštěv měsíčně. "Vzhledem k tomu, jak je Vyškov malý a že internet má jen část populace, myslím, že je to slušné a navíc se nám díky němu daří rozšířit informace a získávat reklamu," dodala.

Majitelé restaurací si to chválí. "Je to dobrá věc i pro nás," říká majitelka vyškovské restaurace U Piráta Monika Plhalová. "V okolí je hodně úřadů a firem, hodně hostů se může podívat na internet a vybrat si, kam půjdou na oběd, už v kanceláři a nemusí obcházet restaurace," říká a dodává, že někteří lidé dokonce zavolají, že přijdou trochu později, a porci menu si nechají rezervovat.

Menu na internetu se líbí i hostům. "Ušetřím tak v polední přestávce čas a někdy si ještě stihnu nakoupit," pochvaluje si úřednice z vyškovské radnice. Informací tam najdou více, například za jaké stravenky se mohou v restauraci najíst.

Brněnská menu přehledně na jedné adrese

Abecední seznam řady podniků v Brně, členěných podle městských částí, lze třeba najít na internetové adrese lunchtime.cz. U jednotlivých hospůdek je tam kromě poledního menu uvedeno, od kdy do kdy mají otevřeno.

Podobnou službu, ovšem bez meníček, nabízí více webových stránek. Kromě výběru je však samozřejmě důležité, jak meníčka kuchaři připraví.

,