"Před patnácti stoletími lidé připluli k rajskému ostrovu v Tichomoří. Po letech hojnosti a budování ale vyčerpali všechny zdroje, celá jejich civilizace se zhroutila a oni se vyvraždili. Ač se to nemusí zdát, máme s nimi hodně společného," vysvětluje předseda sdružení Manner Jiří Novotný.
Manner pěstuje i chováObčanské sdružení sídlí v Manerově na Vyškovsku. Zakládá sady, vysazuje aleje, remízky a i jinak obnovuje venkovskou krajinu. Zázemí má v bývalých kasárnách v Bohdalicích. Ekologické zemědělství již provozuje na 200 hektarech a chová ovce i koně. |
A právě před podobným osudem dnešní civilizace by připravovaná naučná stezka mezi velkými sochami měla varovat. Povede směrem k sousední vsi Vážany. Přípravy jsou v plném proudu, už dokonce vzniká forma soch a na začátku května by se měla odlévat první obří hlava.
"Chceme na výrobu soch použít speciální beton, který má podobné vlastnosti jako lehká hornina tufa, ze které jsou vytesané sochy na Velikonočním ostrově. Odpovídající přírodní náhradu u nás nemá," líčí dál Novotný.
S naučnou stezkou souhlasí i starosta
"Nápad vytvořit pomník lidské hlouposti se mi líbí, a když se to v krajině pěkně udělá, může to být i hezká věc. Navíc narušení ekologické stability je dnes velmi aktuální a lidé si tento problém mohou díky této stezce ještě více uvědomit," říká starosta Bohdalic-Pavlovic Jan Hrežo.
Sdružení má i další plány. Časem by na své základně, v bývalých kasárnách u Bohdalic, chtělo vybudovat minipivovar. Od módní vlny řady jiných podobných podniků se ale chtějí odlišit.
"Rozhodně nebudeme kvasnice či slad kupovat od velkých pivovarů, abychom pak pivo prohlásili za naše. Zlatavý mok Manneru bude mít původ jen o kousek dále na poli, kde budeme pěstovat ječmen," zdůraznil Novotný.
Sdružení si přitom podle něj zakládá na tom, že pěstuje všechny plodiny bez chemických hnojiv či postřiků. "Potřebuje ale shromáždit finance, najít sládka a vyřídit papírování. První doušek biopiva bychom chtěli ochutnat za dva roky," říká Novotný.
Zato ovčí sýr si budou moci návštěvníci koupit už za několik měsíců. "Udělat hrudky sýra není problém, stejně jako klobásky, které si už sami vyrábíme z masa našich ovcí, ale vyřídit potřebná povolení bude trvat do léta," vysvětlil Jiří Novotný. Manner má tři desítky členů a na základně jsou na návštěvníky připraveni už nyní. "Mohou se projet na koních, přespat i dát si domácí klobásky," zve do bohdalických bývalých kasáren předseda sdružení.