Z plodů oskoruše se dělá nejen pálenka, ale třeba i marmelády a kompoty.

Z plodů oskoruše se dělá nejen pálenka, ale třeba i marmelády a kompoty. | foto: Vít Hrdoušek

Návštěvníky Oskorušobraní letos přivítají místo pálenky likérem

  • 8
Kdo se o víkendu chystá na osmý ročník tradičního Oskorušobraní na Horňácko, ten letos kvůli prohibici bude muset ošidit své chuťové pohárky. Místo panáka vzácné zemité oskorušové pálenky dostane totiž od organizátorů u vchodu maximálně oskorušový likér.

Akce, na kterou pravidelně zavítá až tisícovka návštěvníků z celé republiky, přijde totiž kvůli metanolové aféře a zákazu prodeje destilátů s obsahem alkoholu nad dvacet procent o jeden ze svých největších vrcholů - ochutnávku výběrových oskorušovic z plodů vymírajících stromů moravskoslovenského pomezí.

"Koštovat se tak budou alespoň vynikající oskorušové likéry, oskorušové marmelády, kompoty nebo třeba koláčky a buchty s marmeládou z těchto vzácných plodů," láká na Salaš Travičnou u Tvarožné Lhoty na Horňácku hlavní pořadatel akce Vítek Hrdoušek.

Ani přes prohibici se nebojí, že by letos stovky turistů z celé země nedorazily. Koupit si tady mohou nejen vymírající druhy stromků, jako třeba kdouloně či dříny, ale i ochutnat jejich vzácné ovoce.

"A kdo přece jen zatouží po koštu oskorušovice, může přijet začátkem dubna na Slavnost oskoruší," zve Hrdoušek.

Návštěvníci Oskorušobraní se letos musí obejít bez tradiční pálenky.

Návštěvníci Oskorušobraní se letos musí obejít bez tradiční pálenky.