Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší restaurant v Česku je podle Maurera brněnský Koishi

  11:40aktualizováno  11:40
Brněnský rybí a sushi restaurant Koishi v Údolní ulici zvítězil v prestižním Maurerově výběru Grand Restaurant. Každoročně jej vytvářejí hodnotitelé, kteří známkují jídlo, obsluhu či interiér stovek tuzemských restaurací.

Brněnský restaurant Koischi se může pochlubit japonským kuchařem. Pokrmy tam připravuje Tadayoshi Ebina. | foto: MAFRA

Na špici se během šestnáctileté existence Maurerova průvodce umístili šéfkuchaři z Brna teprve podruhé. V roce 2005 dostala zlato restaurace U Kastelána.

Čím Koishi zabodovalo? "Dnes dělá spousta restauratérů byznys jen pro peníze. Majitelé téhle restaurace mají ovšem náboj, který člověk jinde postrádá. A tím nadšením dokážou nakazit celý svůj tým od kuchařů až po číšníky. A mají skvěle zvládnuté kombinace ingrediencí a chutí," vysvětlil Pavel Maurer, který gastronomického průvodce vydává.

O objektivitě Maurerova žebříčku ovšem pochybuje jiný uznávaný odborník na gastronomii - šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

"Koishi je vynikající podnik, který majitelé i tým dělají srdcem, moderně a který je zkrátka dokonalý. Nechápu ovšem, jak se může jiná restaurace vyprodaná na téměř rok dopředu dostat v tomto žebříčku až na osmdesáté místo," zpochybňuje úroveň Maurerových hodnotitelů Vaněk.

Muž, který je známý seriálem Peklo na talíři, kde pranýřuje úroveň tuzemské gastronomie a stolování, je dokonce přesvědčen, že Maurerův žebříček už není o prestiži restaurací, ale pouze o obchodu a penězích.

Jídlo v průměru za 350

Koishi Fish & Sushi sídlí v brněnské Údolní ulici a patří mezi mladší podniky. Existuje tři a půl roku, přitom v první desítce Maurerova průvodce se umístil už potřetí.

"Gastrozařízení v tomto státě dostala za čtyřicet let tak na zadek, že se do teď nevzpamatovala. Pro nás je ovšem tohle hodnocení ještě větším závazkem, že nesmíme uhnout z čerstvosti surovin, pravidelné tříměsíční obměny jídelníčku ani z nadšení, s jakým tuhle restauraci všichni děláme," řekl majitel Janko Martinkovič.

Jen pro zajímavost: Koishi v překladu z japonštiny znamená kamínek. A podnik je unikátní i tím, že v něm pracuje Japonec Tadayoshi Ebina, sushimaster a člen Tokyo Sushi Association.

I když jídlo průměrně stojí 350 korun, Martinkovič tvrdí, že jej rozhodně víc baví koncept kreativních čerstvých rybích specialit než nabízet levný prorostlý bůček.

Atmosférou a jídlem nadchla restaurace i obchodníka s vínem Milana Bartošíka z Velkých Bílovic. "Za jejich úspěchem je enormní nasazení celého týmu. Nedělají kompromisy v kvalitě surovin ani v kvalitě personálu," míní.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Za nelegální domov pro seniory dostali provozovatelé podmíněné tresty

Podmíněné tresty a zákaz podnikání dostali u Okresního soudu v Blansku čtyři lidé, kteří bez potřebných povolení provozovali v Kunštátě dům pro seniory. Podle...  celý článek

Ilustrační snímek.
Jak na povodně? Ani po 20 letech obce nezvládají krizovou komunikaci

Ani v době hromadných komunikačních technologií mnohé radnice nedokážou v případě pohromy efektivně oslovit své občany, natož třeba chataře. Obce ale narážejí...  celý článek

Příznivci vojenské historie si každý rok v říjnu připomínají ve Slatině památku...
Připomněli si jediného amerického vojáka, který za války zemřel v Brně

Willam L. Kiggins byl americký letec, kterého jako jediného sestřelili Němci za 2. světové války v bojové akci nad Brnem. Jeho památku si o víkendu letos...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.