Brněnský restaurant Koischi se může pochlubit japonským kuchařem. Pokrmy tam...

Brněnský restaurant Koischi se může pochlubit japonským kuchařem. Pokrmy tam připravuje Tadayoshi Ebina. | foto: MAFRA

Nejlepší restaurant v Česku je podle Maurera brněnský Koishi

  • 4
Brněnský rybí a sushi restaurant Koishi v Údolní ulici zvítězil v prestižním Maurerově výběru Grand Restaurant. Každoročně jej vytvářejí hodnotitelé, kteří známkují jídlo, obsluhu či interiér stovek tuzemských restaurací.

Na špici se během šestnáctileté existence Maurerova průvodce umístili šéfkuchaři z Brna teprve podruhé. V roce 2005 dostala zlato restaurace U Kastelána.

Čím Koishi zabodovalo? "Dnes dělá spousta restauratérů byznys jen pro peníze. Majitelé téhle restaurace mají ovšem náboj, který člověk jinde postrádá. A tím nadšením dokážou nakazit celý svůj tým od kuchařů až po číšníky. A mají skvěle zvládnuté kombinace ingrediencí a chutí," vysvětlil Pavel Maurer, který gastronomického průvodce vydává.

O objektivitě Maurerova žebříčku ovšem pochybuje jiný uznávaný odborník na gastronomii - šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

"Koishi je vynikající podnik, který majitelé i tým dělají srdcem, moderně a který je zkrátka dokonalý. Nechápu ovšem, jak se může jiná restaurace vyprodaná na téměř rok dopředu dostat v tomto žebříčku až na osmdesáté místo," zpochybňuje úroveň Maurerových hodnotitelů Vaněk.

Muž, který je známý seriálem Peklo na talíři, kde pranýřuje úroveň tuzemské gastronomie a stolování, je dokonce přesvědčen, že Maurerův žebříček už není o prestiži restaurací, ale pouze o obchodu a penězích.

Jídlo v průměru za 350

Koishi Fish & Sushi sídlí v brněnské Údolní ulici a patří mezi mladší podniky. Existuje tři a půl roku, přitom v první desítce Maurerova průvodce se umístil už potřetí.

"Gastrozařízení v tomto státě dostala za čtyřicet let tak na zadek, že se do teď nevzpamatovala. Pro nás je ovšem tohle hodnocení ještě větším závazkem, že nesmíme uhnout z čerstvosti surovin, pravidelné tříměsíční obměny jídelníčku ani z nadšení, s jakým tuhle restauraci všichni děláme," řekl majitel Janko Martinkovič.

Jen pro zajímavost: Koishi v překladu z japonštiny znamená kamínek. A podnik je unikátní i tím, že v něm pracuje Japonec Tadayoshi Ebina, sushimaster a člen Tokyo Sushi Association.

I když jídlo průměrně stojí 350 korun, Martinkovič tvrdí, že jej rozhodně víc baví koncept kreativních čerstvých rybích specialit než nabízet levný prorostlý bůček.

Atmosférou a jídlem nadchla restaurace i obchodníka s vínem Milana Bartošíka z Velkých Bílovic. "Za jejich úspěchem je enormní nasazení celého týmu. Nedělají kompromisy v kvalitě surovin ani v kvalitě personálu," míní.