Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší veganský podnik je v Brně. Vyrábí koblihy bez vajec a mléka

  18:30aktualizováno  18:30
Veganskou cukrárnu otevřela Sandra Adlerová se svým přítelem Lukášem Krbílkem v Brně teprve loni v srpnu. Už na konci roku ale zvítězili v celorepublikové anketě o nejlepší veganský podnik, kterou pořádá nezisková organizace Vegan Fighter.

Sandra Adlerová vede cukrárnu, kde všechny zákusky připravují bez živočišných produktů. A lidé si je oblíbili, Vegan Sweet Bar v Brně zvolili za nejlepší podnik tohoto typu v Česku. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Podniky nominovali a o vítězi hlasovali přímo fanoušci na Facebooku. Poprvé tak vyhrál brněnský podnik a sesadil z dvouletého kralování pražskou restauraci Plevel, známou například z pořadu Ano, šéfe!

Fotogalerie

Oba majitelé vítězného Vegan Sweet Baru v Orlí ulici jsou vegani, ale sladkosti vyrobené bez použití živočišných surovin chtějí nabízet i lidem, kteří se na tuto stravu neomezují. „Chceme ukázat, že to jde i bez mléka, vajec a krutosti na zvířatech,“ vysvětluje devětadvacetiletá Adlerová. V cukrárně nabízejí koblihy, dorty, cheesecaky, které připravují i v bezlepkové variantě, a přes léto zmrzlinu.

Ve vlastní výrobně si pětičlenný tým připravuje vše sám od těsta přes karamel až po posypky a dvanáct druhů polev na koblihy. Denně jich tu vyrobí 200 až 300.

Začínají v šest hodin ráno přípravou těsta, které musí vykynout. Více než na klasické americké donuty s dírou uprostřed se teď zaměřují na plněné koblihy, ve vánoční edici je měli s příchutí svařeného vína, rumové, zázvorové nebo plněné domácím veganským vaječným likérem. Na jaře chtějí sortiment rozšířit o zákusky a rolády.

Začínali v prodejním stánku

Přestože je chvíli po Vánocích, tady se pilně připravují na jarní a letní sezonu. „Pracujeme na zmrzlině, protože její vývoj trvá déle. A jakmile se v březnu udělá hezky, Brňané jsou zvyklí jít na dobrou zmrzku. Letos poprvé sezonu chytíme od začátku a nabídneme šestnáct druhů,“ říká majitelka.

Právě se zmrzlinou dvojice začínala v prodejním okénku v České ulici. „Chtěli jsme ale vytvořit místo, kde si můžou lidi sednout s přáteli a vybírat si sladkosti z velké vitríny. Přítel je mlsoun, má rád zmrzlinu a fresh nápoje. V Brně ale nemohl najít místo, kde si je dát, proto jsme se do toho pustili sami,“ vzpomíná Adlerová.

Aby byly výrobky veganské, nesmí obsahovat máslo, vejce a mléko. „Dnes už máme na výběr mléka různých druhů - sójová, kokosová, oříšková či rýžová. Dokážou kravské mléko zastoupit. Vajíčka se dají nahradit lněnými semínky. Nesnažíme se ale věci nahrazovat, spíše vyvíjet tak, aby výslednému produktu nic nechybělo,“ upozorňuje Adlerová.

U některých zákazníků však přece jen vládne nedůvěra či zvědavost a ujišťují se, zda je vše rostlinného původu. „Bývají také překvapeni, že sladkosti chutnají stejně jako ty klasické,“ dodává Adlerová.

K cukrařině ji přilákalo právě veganství, v oboru vyučená není, absolvovala Vyšší odbornou školu textilní. Zkušenosti pak s přítelem mají s pořádáním koncertů a kulturních akcí.



Nejčtenější

Zničené plavky místo romantického zážitku. Největší molo v Česku lepí

Největší molo v Česku lepí, pouští smůlu

Brněnská přehrada má největší molo v republice za víc než tři miliony korun, návštěvníci se mu ale vyhýbají. Dřevěný...

Voda na příděl. Na vyschlé Moravě musí lidem stačit sto litrů denně

Starosta obce Maršov Jaroslav Bytešník ukazuje vyschlé toky, co vždy mely hodně...

Zákazy plnit z vodovodní sítě bazény a zalévat zahrady už nestačí. V šesti obcích na jižní Moravě platí ode dneška...



Zateplili školu, aby ušetřili. Nevyřešili ale větrání a za energie doplácí

Ilustrační snímek

V Hrušovanech u Brna zateplili školu, ale bez vzduchotechniky. Místo úspory teď musí pravidelně větrat. Nejen že úspor...

Z vily krále plísňových džínů Hošny je ruina, nový majitel ji přestaví

Podnikatel Rudolf Hošna byl v 90. letech v Brně pojmem. Stejně jako jeho vila.

Legendární Hošnova vila v brněnských Pisárkách je nyní útočištěm pro bezdomovce. Nový majitel chce zchátralý objekt,...

Úhyn ryb v největším moravském rybníce je vyšší. Ztráta je kolem 100 tun

V rybníku Nesyt na Břeclavsku kvůli horkému počasí, které způsobuje nedostatek...

V rybníce Nesyt na Břeclavsku kvůli horkému počasí, které způsobuje nedostatek kyslíku ve vodě, a nedostatku vody...

Další z rubriky

Nezastavitelní míří do Adršpašských skal. Pomozte pohybem handicapovaným

Birell bránou projíždí na kole šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek.

Nepřízeň osudu, ale zároveň obrovská vůle a touha pokračovat v aktivním životě, sportovat, být i nadále přínosem svému...

Malým astmatikům postaví v Moravském krasu novou léčebnu za 150 milionů

Dosavadní prostory léčebny pro pacienty s dýchacími problémy, kterým svědčí...

Až rok trvá, než se uvolní místo v dětské léčebně v Ostrově u Macochy na Blanensku. Podobná zařízení jsou totiž v Česku...

VIDEO: Na Petrově hlídají lodě kamery, do vody je spouštějí jeřábem

Každá loď si může v přístavu Petrov dopustit vodu, dobít elektřinu nebo odsát...

Největší a nejmodernější přístav na Baťově kanále. Tak se chlubí Petrov na svých webových stránkách. A ne nadarmo. Pro...

Najdete na iDNES.cz