Jeden z pacientů chirurgie brněnské Fakultní nemocnice v Bohunicích si jídla během svého pobytu na oddělení fotil a vystavoval na Facebook. Tam si jeho fotky získaly velkou oblibu.
"Třeba párky s bramborovou kaší, to byla katastrofa. Kaše zřejmě z pytlíku, párky - hmota bez chuti a konzistence," popisuje pacient, který si nepřál být jmenován.
Co vám uvaří v nemocniciFakultní nemocnice Brno Snídaně: bílá káva, makovka, máslo, jablko, instantní čaj Vojenská nemocnice Brno Nemocnice Milosrdných bratří Nemocnice Ivančice |
Týdenní jídelníček nemocnice zahrnuje například štěpánskou vepřovou pečeni nebo teplý těstovinový salát. Hospitalizovaní si mohou vždy vybrat ze dvou variant denního menu, kombinovat ale není možné.
K večeři se obvykle podává pečivo s uzeninou, taveným sýrem nebo pomazánkou, den začíná snídaní v podobě bílé kávy, kusu pečiva a másla, případně sýra.
Svačina? Naprosto nepřijatelná, říká nutriční terapeutka
Podle pardubické nutriční terapeutky Andrey Pavelkové je nejhorší odpolední svačina, která sestává ze dvou suchých světlých rohlíků a bílé kávy.
"Je to svačina, která je energeticky a hlavně výživově naprosto nepřijatelná. Kromě cukru, který se v těle uloží do formy tuku, nedá tělu nic," hodnotí Pavelková. "O víkendu jsem byl rád, že jsem měl schovaný makový závin. Navíc mi kamarádi dovezli jídlo, když se stavili na návštěvu," popisuje nemocný situace, kdy měl hlad.
Na druhou stranu však přiznává: "Když už jste v nemocnici, tak máte podstatně jiné problémy než řešit kvalitu jídla. To je to poslední, co vás zajímá."
S tím souhlasí i nutriční terapeutka z České asociace sester Tamara Starnovská. "Pacient nemůže očekávat, že se v nemocnici bude stravovat jako doma. Smyslem nemocnic je léčit stav, se kterým tam člověk je. Stravování, které dotyčný vnímá jako zdravé, navíc často nemusí být vhodné kvůli léčbě, například celozrnné pečivo spousta pacientů zkrátka nemůže," vysvětluje.
"Jídelní lístek pro jednotlivé diety sestavuje tým nutričních terapeutek a vedoucí pracovník stravovacího provozu a kontroluje je lékař - ústavní dietolog. Řídí se přitom podrobnou nemocniční směrnicí," popisuje praxi dietolog fakultní nemocnice Miroslav Tomíška.
Žádná obecně platná pravidla totiž pro výživu v nemocnicích od změny režimu v roce 1989 neexistují.
Nemocnice limitují peníze
Podle nutriční terapeutky Starnovské by situaci zlepšilo upevnění minimálních částek na jídlo. "Každá nemocnice má stanovenou nějakou částku na stravování, tu ale ovlivňují vnější vlivy. Například pohyb koruny nebo začátek placení DPH znamená pro nemocnice vyšší výdaje, ačkoli nakupují suroviny, které si dříve naplánovaly," upozorňuje na rizika systému.
"Náklady na nemocniční stravu jsou určeny takzvanou stravovací jednotkou, která stanovuje průměrné náklady na potraviny k přípravě stravy pro jednoho pacienta a den. Stravovací jednotka pochopitelně limituje výběr potravin a do určité míry ovlivňuje i výsledné složení stravy," připouští Tomíška.
Například v Nemocnici Milosrdných bratří je částka na stravu jednoho pacienta na den 56 korun, v Masarykově onkologickém ústavu 77 korun. Fakultní nemocnice tyto údaje nezveřejňuje.
"Cena stravovací jednotky je interní informace, srovnání její výše může být problematické, protože do ní každá nemocnice zahrnuje něco jiného a záleží i na počtu a typu diet, které připravuje," uvedla mluvčí nemocnice Anna Mrázová.
Pravidelné průzkumy fakultní nemocnice nespokojenost pacientů nezaznamenaly. "Přesto se z pochopitelných důvodů někteří nemocní rozhodnou pro doplnění nemocniční stravy domácí stravou, na kterou jsou zvyklí a kterou jim mohou příbuzní po domluvě s ošetřujícím personálem přinést," uvedl dietolog nemocnice Tomíška.
Průzkumy spokojenosti pacientů v nemocnicích provádí každoročně také společnost HealthCare Institut. Podle posledních údajů se spokojenost nemocných s množstvím jídla v nemocnicích zvyšuje, jako dostatečné ohodnotilo nemocniční porce téměř 80 procent dotázaných hospitalizovaných pacientů. Na kvalitu jídla se po předchozích zkušenostech neptali.
"To, jak pacientům chutná, je subjektivní, někdo musí držet dietu, takže logicky nebude spokojený," vysvětlil ředitel společnosti Daniel Vavřina.