Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nová Muzejka, to jsou dobré ceny, rychlá obsluha a místo v centru města

  11:12aktualizováno  11:12
RECENZE POLEDNÍCH MENU - Legendární brněnská Muzejka se po delší přestávce loni na podzim opět otevřela svým hostům. V místě, kde bývala od roku 1888 slavná Biberova kavárna, najdeme znovu restauraci. Podnik je to skutečně rozlehlý. Nyní jej totiž tvoří bistro, restaurace, pivnice a také hudební klub.

Brněnská restaurace Muzejka | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Do bistra vedou schody zvenku a najdete tu hotovky za dostupnou cenu a obědové polévky, které si sníte "na stojáka". Estetický dojem trochu kazí plastové cedule, které lemují vchod.

Restaurace je rozdělena na nekuřáckou dolní část s hezkým výhledem na Moravské náměstí a pivnici v horním patře, kde se kouří i přes oběd. Když k tomu připočteme i hudební klub a patro s kulečníkem, jedná se o vskutku povedený gastronomický záměr!

Jídelní lístek: co dům dal?

Jídelní lístek obsahuje kromě českých hotovek i rozsáhlou nabídku minutkových úprav mas. Mísí se tu šunková rolka s italským carpacciem a guláš se choulí mezi kuřecí směsí Ženeva a vepřovou verzí Hungaria.

Test menu

Kam na dobrý oběd

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu.
Recenzentka restauraci navštívila v minulém týdnu nejméně dvakrát.
Dnes: Restaurace Muzejka, Moravské náměstí 15, 602 00 Brno
www.muzejka.cz
Hodnocení: 60 %

Něco jako by tomu jídelnímu lístku chybělo, snad jednotná osnova nebo výběr opravdu originálních mezinárodních specialit. Takhle to vypadá, jako když vaříme z toho, co dům dá.

Třeba tak, že vezmeme dresink z amerického salátu Caesar, dáme ho na nakrájené okurky, nahoru posadíme volské oko a nazveme to "Římský salát". I když nakonec chutná výtečně, neuměl by kuchař originální vyhlášený salát Caesar? Věřím, že ano!

V položkách se navíc vyskytují až bolestné (přesto časté) chybky: "kuřecí prsa s broskvý" a "gordon blue". Ten výraz nemá s žádným Gordonem nic společného, je odvozen od francouzského "cordon bleu", což označuje "modrou stuhu" (na zajímavou historii pokrmu bohužel nemáme prostor).

Muzejní menu

Z meníček jsem napoprvé zvolila vepřovou plec na pivě s vařenými brambory. Nešlo o nijak velkou porci masa a pánové se asi nenasytí. Za cenu 62 korun i s polévkou ani nelze očekávat žádný velký flák. Plátek byl hodně tučný a připomínal více bůček než plec, ale byl měkký a dobře propečený. Vím, že za tu cenu nelze kouzlit nemožné, ale brambory by rozkrájet určitě šlo.

Vepřová plec na pivě

Sterilované zelí upustilo pod sebe malou loužičku, která se nepěkně spojila s omáčkou pod masem. Šťáva z opačné části talíře však chutnala dobře, voněla po výpeku a byla hustá, přesně jak má být. Zavařená červená kapie s plátkem čerstvé okurky měla asi obloze na talíři přidat trochu barvy, to by šlo, ale ta sušená petržel kolem talíře je opravdu úděsná.

Zelený posyp se objevil i druhý den na bramborové kaši a zeleninovém salátu. Ten by na bednu bohužel nedohlédl. Talíři vládlo hlavně nakrájené čínské zelí, na povrchu bylo naaranžováno několik rajčat. Okurky se také objevily, bohužel zpod zelí zamrkal i zapomenutý zelený "okurkový" konec. Váhala bych, zda by salát v této verzi obstál v misce jako příloha, ale jako hlavní pokrm?

Zeleninový salát

To asi ne. Přitom vím, že na dobrém salátu si v Muzejce pochutnáte. Ten Římský, který mohl být salátem Caesar, si objednal můj kolega. Stál 129 korun a byla ho pořádná a poctivá porce se spoustou nudliček restovaného kuřecího masa. Až jsem trochu záviděla!

Posledním testovaným jídlem byla Kuřecí prsa pražského uzenáře s bramborovou kaší. O zásypu z petržele už tu řeč byla. Pěknému plátku kuřecích prsou dodalo chuť obložení ze slaniny a salámu. Pokud vám nevadí uzeniny, pobledlé rajče a sušené listí, nemám co vytknout, maso bylo povedené.

Kuřecí prsa pražského uzenáře

Opravdu dobrá koncepce restaurace, výtečná dostupnost a poměrně nízká cena poledního menu, to jsou výhody oběda v Muzejce. Také obsluha je rychlá, a pokud si číšník, který roznáší pivo, již vyměnil tu ušmudlanou zástěru, dá se jistě právem hovořit o perfektním týmu.

Restaurace Muzejka

Restaurace, pivnice, bistro a hudební klub v Berglerově paláci na Moravském náměstí. Bistro je otevřeno ve všední dny již od 9:00.
Informace o podniku na www.muzejka.cz
Polední menu: V pracovní dny jsou obědová menu za cenu 62 korun (polévka a hlavní jídlo). V nabídce ze tří jídel je salát, ne vždy vegetariánský. Dvě víkendová menu za cenu 109 korun zahrnují polévku, hlavní jídlo, dezert a kávu. Obměňují se pokrmy české kuchyně a minutky.
Vybíráme z jídelního lístku:
Polévka - česneková s chlebovými krutony a sýrem 29 Kč
Šunková rolka 49 Kč
Římský salát s kuřecím masem 129 Kč
Jablečný štrúdl se zmrzlinou a šlehačkou 49 Kč
Svíčková s knedlíkem - dětská porce 59 Kč

Nápoje

Pilsner Urquell 0,5 l 33 Kč
Gambrinus 0,5 l 26 Kč
Nealko Radegast Birell 0,5 l 28 Kč
Nealko Stella Artois 0,5 l 32 Kč
Mattoni 28 Kč
Dobrý tip:
K menu obsluha věnuje označenou kartičku. Po nasbírání pěti razítek za každé objednané "meníčko" je šesté zdarma.

Věřím, že se podaří o trochu zlepšit úpravu jídel, zvýšit teplotu talířů a neopakovat čtvrteční salát. Těší mě, že už se tramvají zase jezdí kolem otevřené Muzejky.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Miroslav Grebeníček před posledním rozloučením s komunistickým europoslancem...
Do Sněmovny se dostal i komunista Grebeníček. Poslancem je už 23 let

Také letos poslali voliči do Poslanecké sněmovny bývalého předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka. Ten je poslancem se čtyřletou přestávkou od roku 1990....  celý článek

Autobus s dětmi uvízl na přejezdu
Potvrzeno. Řidič, který s dětmi uvízl pod závorou, trestný čin nespáchal

Řidič autobusu plného dětí, který uvízl na železničním přejezdu ve Skalici nad Svitavou, podle brněnského krajského soudu nespáchal trestný čin. Soud tak...  celý článek

Robert Skeřil a jeho kolegové díky speciálnímu elektronovému mikroskopu...
Částice smogu se mohou dostat až do krve a ucpat tepny, tvrdí odborník

Smog z brněnských ulic vypadá pod mikroskopem jako okno do podmořského světa – kuličky s ostny připomínají ježky, ty hladké jikry nebo perly v lastuře. Tím ale...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.