Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Otevřeno. Brno se dočkalo dlouho vyhlížené tržnice, ale hotová ještě není

  10:13aktualizováno  10:13
Na Zelném trhu ve zrekonstruovaném bývalém Domě potravin je od pondělí zase živo. Po několika odkladech tu otevřela dlouho očekávaná krytá tržnice nabízející hlavně lokální produkty. Že jde o jednu z největších gastronomických událostí roku v Brně, ukázaly davy lidí, kteří objekt při slavnostní chvíli zaplnili.

A uvnitř tržnice našli především potraviny, které z hygienických důvodů nemůžou být venku. „Ovoce a zelenina zůstane od jara do podzimu doménou venkovního trhu na Zelňáku, u nás prodejci nabízejí hlavně maso, med, sýry, nepečené věci, raw stravu a později přibudou i bistra, v nichž se lidé občerství,“ popisoval při otevření ředitel tržnice Pavel Bartošek.

Fotogalerie

Budova dostala díky rekonstrukci za 70 milionů korun svou původní podobu z konce 40. let minulého století. A hned v prvním podlaží se vrací do provozu kultovní jazzová kavárna Podobrazy, jež před čtyřmi lety dostala výpověď z Místodržitelského paláce na Moravském náměstí.

Od té doby majitel čekal, až opraví tržnici. To se nakonec protáhlo na tři roky.

„Chceme zase pořádat hudební festival Jaro na nádvoří, proto jsme nehledali prostory pro otevření jinde,“ vysvětlil šéf kavárny Raed Kahwaji, který zároveň šéfuje restauracím Veselá Vačice a Šelepka. A ukazoval přitom na nádvoří Staré radnice, na něž se dá skrze krytou tržnici projít.

Podobrazy fungují ve zkušebním provozu. Postupem času přidají živou jazzovou muziku či autorská čtení. Ostatně ve zkušebním provozu je zatím celá tržnice. Otevřená je ve všední dny od 7 do 19 hodin. „Posléze otvírací dobu protáhneme až do 22. hodiny,“ přislíbil Bartošek, který první patro budovy označil za „rychlonákupní“, druhé za zážitkové.

Cukráři se dohodli, že nabídnou různé pochoutky

V tom prvním jsou totiž stánky s masem, sýry, zákusky, medy či nakládanou zeleninou. A v jednom z nich prodávají i sezonní ovoce a zeleninu, stejnou jako na venkovních trzích. „Já jsem ani nechtěl být venku. Uzavřený prostor je nový a čistý. Když to půjde, budeme tady celý rok,“ doufá prodejce ze stánku Zdravý život San Galian.

Tržnice na „Zelňáku“

  • Tehdejší Dům potravin byl postaven už na konci 40. let 20. století.
  • Novou podobu tržnice navrhl brněnský architekt Michal Palaščák.
  • Zatím je ve všední dny otevřená od 7 do 19 hodin. Časem chtějí provozovatelé otvírací dobu protáhnout až do 22. hodiny. V sobotu je otevřeno od 7 do 13 hodin. Všichni stánkaři mají povinnost otevřít nejpozději v 10.30.
  • Tržnice má tři patra. V přízemí je kavárna Podobrazy, pekárna a dětský koutek pro děti od 3 do 10 let. V prvním patře našli místo hlavně prodejci sýrů, uzenin, nakládané zeleniny a farmářských produktů. Ve druhém zákazníci objeví například koření, bylinky, oříšky, vinotéku a zákusky. V posledním patře se nachází vyhlídková terasa, kanceláře tržnice a veřejná pracovna, otevřená od 8 do 17 hodin.

Ve druhém patře je více místa na sezení. Lidé si tam mohou koupit víno, medovinu, koření, oříšky nebo si dát zákusek. Pro sedmadvacetiletou Terezu Pallovou z cukrárny Mlsná představuje krytá tržnice prostor pro osamostatnění.

„Moje máma má stejnojmennou cukrárnu v Tuřanech. Já se rozhodla, že ji chci mít taky, ale ve městě. Právě v tu chvíli přišla nabídka jít sem,“ přiblížila.

Věří, že na takovém místě o zákazníky mít nouzi nebude, hlavně o Vánocích. Podle ní by se návštěvníci adventních trhů mohli jít zahřát právě do uzavřené budovy, dát si v ní svařák a zastavit se na něco sladkého.

„V tržnici jsou sice i další cukrárny, ale konkurence se nebojím. Dohodli jsme se mezi sebou, že budeme nabízet jiný sortiment. Náš podnik je postavený na klasických indiáncích, špičkách, větrnících, receptech z másla a šlehaček, které jsme posbírali od babiček a dnes už zaniklých kaváren,“ dodala s odkazem na cukrárnu, která se nachází o patro níž a návštěvníky láká třeba na nepečené raw dorty.

Kompletně hotovo bude až v září

Trvalých nájemců je v tržnici momentálně 30. Dalších 15 bude prodávat jen několik dní v týdnu. To je případ Marcela Sobka z Vyškovska, jenž nabízí víno. „Uvidíme, jak to půjde. Teprve trh ukáže, jestli tady budeme jeden den v týdnu, nebo víc,“ poznamenal Sobek.

Z terasy v posledním patře, na kterou se dá vyjet výtahem, se pak návštěvníkům naskytne výhled na historické centrum. Navíc bude propojená s koktejlovým barem, provozními kancelářemi tržnice a centrem pro studenty a začínající podnikatele s internetem zdarma.

Na tržnici je ale potřeba udělat ještě kus práce. Hotová se vším všudy má být až v první půli září, což sklidilo kritiku mezi některými návštěvníky. „Čekal jsem od toho něco jiného. Nejsem si jistý, jestli to neměli napřed dodělat a až potom otevřít. Bylo by to přehlednější,“ nechal se slyšet Ivo Gregorovič, který na slavnostní otevření zavítal.

Opravy tržnice plánovalo už minulé vedení městské části Brno-střed. Pro návštěvníky ji uzavřelo před třemi lety. Od té doby se termín dokončení několikrát posunul, například kvůli problémům se špatnou statikou. Za rekonstrukci měla městská část původně zaplatit okolo 50 milionů korun, nakonec byla výsledná částka o 20 milionů vyšší.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nehoda se stala na přechodu pro chodce v Měšťanské ulici v Hodoníně.
Auto srazilo na přechodu v Hodoníně školačku, policie hledá svědky

Nezletilou dívku srazila na přechodu pro chodce v hodonínské Měšťanské ulici řidička jedoucí od kruhového objezdu. Dopravní policisté hledají svědky, kteří...  celý článek

(ilustrační snímek)
Červené víno chutná jako kofila, vinař do něj přidal kávu

Po chilli či levandulovém vínu přichází na jižní Moravu další experiment. Vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku maceruje v červeném vínu...  celý článek

Hasiči zasahovali u požáru komory v bytovém domě v Praze 4.
V Brně vzplála v noci kuchyňská linka, obyvatele museli evakuovat

Požár v kuchyni v Lidické ulici v Brně vyhnal v noci na pondělí z postelí osm lidí. Hasiči je evakuovali, staršímu muži přivolali záchranku. Co oheň v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.