Restaurace Potrefená husa v Brně - Polední menu v restauraci Potrefená husa v Brně | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Potrefená husa: drahá voda a báječný tomatový krém

  • 1
RECENZE POLEDNÍCH MENU - Restaurace Potrefená husa v Brně v Joštově ulici patří do sítě podniků, jež spojuje stejný název a shodný koncept. Když to zjednodušíme: kromě hospodských hotovek hostům nosit i správně udělaný steak z rozpálené pánve nebo mísu plnou ochuceného salátu. A k tomu všemu nabízet pivní speciály.

V zemi vyznavačů řízného vychlazeného moku vcelku dobrý záměr. Navíc právě zde se provozovatelům podařilo získat i ideální prostory. V tomto domě na rohu Moravského náměstí byla již v roce 1913 otevřena proslulá kavárna Bellevue. A jak se můžeme dočíst v knize Karla Altmana a kol. Zmizelý svět brněnských kaváren, sedával tu Jiří Mahen i Oldřich Nový a o mnoho let později tu rozprávěli básníci Jan Skácel s Oldřichem Mikuláškem.

TEST MENU

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu. Recenzentka restauraci navštívila v minulém týdnu nejméně dvakrát.

Potrefená husa nabízí pivní speciály i několik pivních koktejlů. Vaří se tu tradiční jídla české kuchyně i steaky, specialitou je tatarák a uzené koleno.

Moravské náměstí 8, 602 00 Brno www.staropramen.cz

Hodnocení: 80 %

Polední menu: Na výběr je ze dvou jídel za 73 Kč nebo 89 Kč. V ceně je hlavní jídlo a polévka nebo dezert či salát. Polední menu se podává každý všední den od 11 do 15 hodin.

Jídlo: Bramborová polévka 59 Kč Krevety na česneku 119 Kč Salát Caesar 145 Kč Svíčková na smetaně 135 Kč Steak New York 250 g 345 Kč Tiramisu 75 Kč Nápoje: Staropramen světlý 0,5 l 30 Kč Staropramen černý 0,5 l 32 Kč Radler 0,5 l 61 Kč Bonaqua 0,25 l 38 Kč

Dobrý tip: Nekuřákům doporučujeme usadit se v části od vchodu vlevo.

To už z legendární kavárny byla restaurace, později dokonce jídelna. Dnes se tu hlavně točí pivo. A my jsme sem přišli během dvou únorových polední na oběd.

U dveří vítá hosty ochotný číšník

Výhodou je, že restaurace má oddělenou kuřáckou a nekuřáckou část. Jen to není hned jasné. To, že sedíme mezi kamarády s popelníkem, jsme se dovtípili až po objednávce. Při druhé návštěvě jsme si už dali pozor. Podruhé již nechyběl u vchodu jeden člen obsluhy, který nenuceně a ihned usazoval k volným stolům. Ta početná banda číšníků, která se o příchozí stará, je vůbec ryzím potěšením. Jsou bleskurychlí, mladí, dobře oblečení a ještě nešetří úsměvy. Jen co usednete, už vám nabízejí pivo. Doporučuji té nabídky využít. Půllitr vás vyjde výrazně levněji než nehorázně předražené tři decilitry vody, za které tu zaplatíte 38 korun! Už čaj ve velkém hrnku stojí o tři koruny méně.

Nabídka cenově výhodného poledního menu není moc pestrá, dostali jsme vybrat ze dvou jídel, v nichž převažují různé úpravy masa. Ten, kdo má rád odlehčenou stravu, musí zalistovat v jídelním lístku. V poledne je tu tlačenice a polévky se nosí z kuchyně v rychlém sledu. Nám přinesli také. Báječně horkou, navíc včetně nahřáté polévkové misky. Řeč je o tomatovém krému s bazalkovým pestem a smetanou. A když říkám krém, myslím skutečně vláčně hustou konzistenci, nikoli třepavou kaši neurčitého původu. Navíc zde provázenou výrazně rajčatovou vůní a vyváženou kyselou a sladkou chutí. A zrníčky z rajčat. Horká, hutná tak akorát a s pestem z čerstvých rostlin.

Šílený byl ale stříkanec šlehačky, která se rozplizla po hladině. Mnohem víc by té rajčatové nádheře slušela malá lžíce smetany. Ale odpouštím, polévka byla skvostná!

Lahodný tomatový krém s bazalkovým pestem a smetanou

Jídla na talíři umí v Huse nazdobit

Hlavní jídlo byly vepřové pikantní kousky s čínskými nudlemi. Porce to byla "chlapská", na velkém talíři. Na kostky nakrájené maso bylo měkké, jemně pálivé a dobře ochucené. Výraznou množstevní převahu měly na talíři nudle. O těch už se tak pochvalně mluvit nedá. Ne že by byly nedovařené, ale chutnaly jako nefalšovaná instantní zavářka. Krásný byl ale na jídlo pohled a za servis všech jídel letí k Potrefené huse velká pochvala.

Chtuné vepřové pikantní kousky s čínskými nudlemi

Do nebes vyzdvihuji dozdobení posypem z čerstvých bylin i teplotu talířů. Také čínské hůlky se u poledních rychlovek jen tak nevidí.

Plněná vepřová kapsa s barevnou rýží a zeleninovou oblohou spolu s bavorským vdolečkem byla nabídka na druhý den. Pokrájenou, lehce přikořeněnou směs schovávalo dobře propečené maso. To vše provázela s citem zahuštěná omáčka. Té však nebylo tolik, aby dodala trochu víc šmaku celému kopci neutrální zeleninové rýže, která byla trochu suchá.

Plněná vepřová kapsa s barevnou rýží

Čerstvá zelenina je svěží doplněk, ale co ji příště servírovat v podobě jednoduše ochuceného salátu v misce zvlášť? V tomto seskupení se nastrouhaná mrkev poněkud dusila v omáčce. A to není příjemné.

Hlasitá hudba a bez párátek

Polední menu v Potrefené huse si zaslouží zopakovat. Nudle sice tentokrát zaškobrtly, přesto maso v obou jídlech bylo bez jediné chybičky. Na stole chybí párátka a řve tu hlasitě hudba, ale na obsluhu se dají zpívat romantické ódy a úchvatný je i výhled na kostel sv. Tomáše. A tajně doufám, že ten báječný tomatový krém najdu v jídelním lístku i příště.