"Je možné, že někteří z českých vinařů už mají burčák, určitě ale ne v tom množství, co se prodává u cest," myslí si velkopavlovický vinař Zdeněk Bálka.
burčákDovážet hrozny do EU z třetích zemí pro výrobu vína nebo burčáku je zakázáno úplně. Zákonem povolená doba prodeje burčáku je od 1. srpna do 30. listopadu. |
Stejného názoru je i vinař Tomáš Krist z Milotic na Hodonínsku. "Moravský burčák bude nejdřív příští týden nebo ještě později. Hrozny mají ještě příliš malou cukernatost, a to i v případě odrůdy Irsai Oliver," řekl.
"Název burčák máme totiž chráněný ochrannou známkou. Proto se smí používat jen na nápoj pocházející z českých hroznů," vysvětluje tajemník Svazu vinařů Martin Půček.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce už prodej burčáků kontroluje. "Výsledky prvních odběrů ale ještě nemáme," říká mluvčí inspekce Martina Šmídtová.
Máme opravdový burčák, tvrdí ve Znojmě
Burčák nabízí od minulého týdne například vinotéka Lenky Beranové ze Znojma. "Je to opravdu pravý burčák. Vyrábí se z hroznů, které pocházejí z Velkých Pavlovic. Jde o odrůdu Irsai Oliver, která dozrává jako první," řekla Beranová. Cena burčáku je podle ní stejná jako v minulém roce, tedy 70 korun za litr.
Na druhou stranu majitelé v restauraci Marina u vypuštěné Brněnské přehrady přítomnost hroznů zahraničního původu ani netají. Na poutající ceduli před hospodu napsali "rakouský burčák".
O tom, že je nezákonné prodávat nápoj pod takovým názvem, ale evidentně nevěděli. "Burčák už jsme všechen prodali. Neměla jsem vůbec tušení, že je to protizákonné. Když prodávám sangriu, tak taky musím napsat, že je ze Španělska?" ptá se majitelka restaurace Jolana Nováková.
Stejný názor má i její manžel a zároveň spolumajitel restaurace. "Když ten název nemůžeme používat, tak by nám to snad měl někdo říct. Dodavatel mi řekl, že je to burčák z Rakouska," bránil se.
Burčáky nabízejí také stánky lemující silnice na Hodonínsku. Podle odborníků je pravděpodobné, že v mnoha případech pocházejí ze zahraničních hroznů.
"Ve velmi omezeném množství může mít některý český vinař burčák z irsaie, podle mne ale zatím jde o dovoz hroznů z Maďarska. Tam jsou na tom hrozny se zralostí dál. My budeme ke sklizni většího množství hroznů potřebovat ještě alespoň čtrnáct dnů," tvrdí tajemník Půček.
Maďarský nápoj navíc nedosahuje ani kvalit toho tuzemského. "Kdyby byly ty hrozny dovezeny za čerstva nebo jen šťáva z nich, tak by to bylo něco jiného. Takhle to kvasí po cestě, navíc se mezi ostatní může dostat nějaký plesnivý hrozen. Kvalitě bych tedy moc nevěřil," varuje Bálka.
Státní inspekce se při kontrolách zaměřuje kromě původu hroznů také na to, zda prodejci burčák nezákonně neředí vodou. Za takové jednání jim ve správním řízení hrozí pokuty v řádech statisíců korun podle množství přidané vody.
"Při určování výše pokuty bude důležité, jak prodejce na upozornění zareaguje. Pokud chybu napraví, trest bude mírnější. Přísněji pak budeme posuzovat případy, kdy někdo prodával zředěný burčák či jablečný mošt. To je oproti špatnému názvu horší oklamání spotřebitele," podotýká mluvčí Šmídtová.
Loni nevyhovělo laboratorním analýzám sedm ze 49 odebraných vzorků, obsah vody se pohyboval v rozmezí od patnácti do 47 procent. O rok dříve nevyhověl testům každý čtvrtý odebraný vzorek.