Bez chemie a elektřiny. Vinaři z Břeclavska vyrábějí přírodní vína

  11:30
Pracují ručně. Někteří dokonce bez elektřiny, ve vinohradu se ohánějí motykou a bobule hroznů šlapou bosí. A všemu vévodí příroda. Říkají si autentisté. Nejde o žádnou sektu, ale vinaře, kteří vyrábějí víno bez jakékoliv chemie. Na vinohradu i ve sklepě. Odborníci vidí slabinu v dosud nevalné chuti.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

„Maximum, co můžeme udělat, je zabezpečit podmínky pro práci přírody. Vinař přitom nesmí být výrobcem vína, ale jen ‚pastýřem kvasinek‘,“ říká vinař Zsolt Sütő, který autentická vína dělá na Slovensku. Podle Mojmíra Baroně, vedoucího Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, je to ale ta nejsložitější cesta, kterou si může vinař vybrat.

„Je na to potřeba mít perfektní surovinu, velmi dobré znalosti a cit pro zpracování. Výroba autentického vína je jako výchova dítěte, při které zasahujete sice málo, ale ve správný okamžik a ve správné intenzitě,“ míní.

Na jižní Moravě vzniklo sdružení Autentisté, tedy sdružení výrobců těchto superpřírodních vín, před několika lety. Z Břeclavska jsou jeho členy Petr Koráb z Boleradic, Ota Ševčík z Bořetic či Richard Stávek z Němčiček.

Poslední jmenovaný vyrábí autentická vína ze sta procent své produkce. Vznikají podle něj ještě více v souladu s přírodou než ta, která mají značku bio. „Protože i v bioprodukci jsou povoleny některé moderní technologie. A to my vylučujeme,“ říká.

Vína vhodná k gastronomickým zážitkům

Takhle nějak se vyrábělo víno před mnoha desetiletími. „Je to takový návrat k pramenům. A já rád říkám, že kdo chce dojít k prameni, musí jít poněkud proti proudu,“ směje se Richard Stávek.

Jeho vína pijí zákazníci v restauraci La Degustation a v restauraci hotelu Alcron. Oba mají michelinskou hvězdu, která je vysvědčením toho nejlepšího, co v současné gastronomii lidé najdou. „A právě v gastronomii najde tento typ vín nejlepší uplatnění,“ míní Stávek. A souhlasí s ním i Mojmír Baroň.

„Tím, že se s těmito víny velmi dlouho pracuje, nabízejí vrstevnatost. A měla by se otevírat právě v průběhu gastronomického zážitku. V každé fázi se projeví jiné vlastnosti vína,“ tvrdí.

Zpočátku, když je víno chladné, si konzumenti vychutnají jeho ovocitost, postupně se otevírají minerální tóny a jeho středová plnost. Stejné víno může člověka provázet od předkrmu až po dezert.

Autentická vína jsou hlavně pro fajnšmekry. „V supermarketech je určitě nenajdete,“ říká Richard Stávek. Ostatně ani v každé vinotéce, nýbrž pouze v několika vybraných. „Ani nechceme, aby se tento typ vín stal mainstreamem, i když v zahraničí je nyní obrovským trendem,“ míní.

Potvrdila to i nedávná světová přehlídka oranžových vín ve Vídni, kde se autentická vína setkala u profesionálů ze špičkových gastronomických podniků s velmi pozitivním ohlasem. A pro jihomoravské vinaře už má toto setkání i konkrétní obchodní výsledky.

Chutě rozdělují

Laická veřejnost se s autentickými víny teprve seznamuje. A mnohdy se i diví. „Musím říct, že někdy tento styl vín konzumenty, kteří jsou ve skupince, trochu rozděluje. Někteří ho velmi vítají a pak už nechtějí nic jiného. A druzí třeba ani nedopijí skleničku. Ale to je otázkou osobních preferencí,“ myslí si Richard Stávek.

I když je součástí autentických vín i příběh jejich vzniku, nejdůležitější podle něj stejně zůstává chuť. „Lidé nekupují víno, aby ho skladovali ve skříni, ale aby ho vypili. Pokud vás chuť a vůně nepřesvědčí, sebelepší příběh nepomůže,“ tvrdí.

Právě chuť je ale zatím podle Mojmíra Baroně bolístkou autentických vín. Jejich výroba je v České republice teprve v plenkách a na výsledku je to často znát.

„Velká část autentických vín je spíš marketingovou záležitostí. S velkým množstvím technologických a čistotných neduhů. Mají problémy s chorobami, s vadami,“ vysvětluje s tím, že výrobci chtějí mít víno autentické za každou cenu, i když na to třeba vůbec není vhodný ročník. Základem je totiž hlavně hrozen v perfektním zdravotním stavu. A ten aby vinaři třeba v letošním roce ve vinohradu pohledali.

Zdraví prospěšné

Osobně je ale přírodním vínům nakloněn. „Dají se najít fantastická vína, která je radost pít. Jsou v nich zdraví prospěšné látky podpořené minimální dávkou oxidu siřičitého. A to je velkou výhodou těchto vín, zvlášť v dnešní době, kdy devadesát procent populace trpí alergiemi,“ říká Mojmír Baroň.

Další jejich výhodou je to, že nejsou tolik unifikovaná jako průmyslově vyráběná vína. „Je to vlastně jediná cesta, jak se odkázat na koncept terroir. Jak podtrhnout jedinečné mikroklimatické vlastnosti dané vinice a zkušenosti člověka, který víno vyrobil,“ domnívá se.

Teď je podle něj potřeba vytříbit zkušenosti vinařů tak, aby autentická vína byla zdravá, aby za nimi byla kvalita. „Zatím je s tím trochu problém,“ podotýká Baroň.

  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Čeští zákazníci občas zírají, k zákuskům po francouzsku je třeba se projíst

29. března 2024  11:42

Říká, že dorty je tak trošku posedlá a k pečení tíhla ještě předtím, než si sama dokázala přečíst...

Opilci v Brně děsili lidi v parku airsoftovou pistolí a puškou

29. března 2024  10:26

Obyvatele brněnských Řečkovic pořádně vyděsili dva opilci. V maskáčových oděvech totiž ohrožovali...

Prvoligoví bezdomovci. Drnovické zastupitelstvo řeklo Vyškovu ne

28. března 2024  21:02

Třetím rokem jsou fotbalisté Vyškova mezi profesionály, nikdy však nehráli doma. Přesto bojují o...

Rozepře i chybějící lékaři. Problémovou nemocnici bude křísit další šéf

28. března 2024  15:35

V dlouhodobé krizi se zmítá městská nemocnice v Boskovicích. Jde přitom o významné zařízení, které...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...