Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vinaři oprašují recept z pravěku. Nalijí víno do amfor a zakopou do země

  17:12aktualizováno  17:12
Takto se víno dělalo už před devíti tisíci lety. Vinaři rozemleté hrozny i se slupkami uzavřeli do hliněné amfory a tu na mnoho měsíců zakopali do země. Metoda kvevri, která se po staletí používá hlavně v Gruzii, se dostává čím dál více do módy i u nás.

Znojemské vinařství Loigi je jedním z prvních, které v Česku oživilo prastarou metodu kvevri. Ta spočívá v tom, že vinaři rozemleté hrozny i se slupkami uzavřou do hliněné amfory a tu na mnoho měsíců zakopou do země. | foto: Tereza Lojdová, vinařství Loigi

„Je to patrně nejstarší metoda výroby vína, takový návrat ke kořenům, k prapodstatě výroby vína,“ říká vinař Vladimír Lojda ze znojemského vinařství Loigi, které je jedním z prvních, jež obří hliněné amfory používají.

Fotogalerie

Víno se do hliněných amfor dává i se slupkami hroznů. Společně kvasí i zrají. Kvevri se poté uzavřou kamennou deskou a utěsní zeminou. Zakopávají se v půdě venku i přímo ve vinném sklepě. Výhodou umístění kvevri v zemi je stálá a relativně nízká teplota kvašení.

Vřetenovitý tvar amfory reguluje i to, co se vyluhuje ze slupek, protože ty jsou jen v omezeném kontaktu s moštem. „Dá se říci, že docílíme toho, co lze získat s použitím nejmodernějších technologií, ale starým způsobem. Bez jakýchkoliv energetických nákladů,“ podotýká Lojda.

Porézní hliněné stěny amfory způsobují, že víno dýchá. Hlína navíc neovlivní chuť jako například sud.

Díky zrání se slupkami se vylouhují přirozené oxidanty, které víno chrání a není třeba používat síru či jiné chemické prostředky k jeho ošetření a stabilizaci. „Víno je pak totálně čistým produktem,“ podotýká znojemský vinař.

Nádoby se vypalují zevnitř dřevem

Vůbec poprvé zkouší letos výrobu vína v kvevri ve vinařství Château Valtice.

„Rádi se inspirujeme ve světě a tak při jedné naší ‚spanilé výpravě‘ za poznáním jsme narazili na víno vyráběné z kvevri, o kterém jsme do té doby jen četli. Můj bratr Marek se do toho doslova zamiloval,“ přibližuje ředitel vinařství Château Valtice - Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

„Přednesl to na naší rodinné radě a výroba, ale i její složitost, nás natolik zaujala, že jsme se rozhodli, že to musíme taky vyzkoušet,“ doplňuje Šťastný.

Ručně nasbírali hrozny a dali je již prokvasit do zakopaných kvevrů, kde budou zrát odrůdy Rulandské bílé, Sauvignon, Ryzlink vlašský a stále populárnější odrůda Cabernet Blanc. Za rok už první víno vyráběné metodou, kterou v Gruzii chrání UNESCO, budou moci lidé ochutnat.

Originální kvevri o objemu pěti set litrů koupilo valtické vinařství přímo v Gruzii. Tamější hlína má díky vysokému obsahu stříbra antiseptické účinky, takže nádoba se v podstatě sama dezinfikuje. Kvůli velikosti nelze nádoby vypalovat v peci, ale vypalují se zevnitř dřevem. Poté se povrch ošetří včelím voskem.

Víno chutná jako podzim

Chuť vína, které vzniká tímto starobylým způsobem, je specifická. Výrazně odlišná od toho, na co jsou milovníci vína zvyklí.

„Odrůdovost se tady trochu ztrácí. Ve víně nejsou tolik cítit ovocné tóny, jako tomu bývá u klasicky vyráběných vín. Naopak převažují tóny herbální. Říkám, že chutná jako podzim,“ říká o víně Vladimír Lojda.

Nakolik se metoda ujme a najde si u zákazníků oblibu, si Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra, netroufá odhadovat.

„Je to velmi specifické víno. Člověk zvyklý na vína dělaná dnešní technologií, bude překvapený. Osobně si myslím, že je to spíš móda,“ podotýká. Věří však, že víno v amforách budou zkoušet další a další vinařství. „Nikdy to ovšem nebude mainstream. Spíše jde o okrajovou záležitost,“ míní.




Nejčtenější

Není to žádná no-go zóna, říká radní o ulici, kde lynčovali řidiče

Radní městské části Brno-střed David Oplatek.

V oblasti takzvaného brněnského Bronxu, lokality s nechvalnou pověstí, bydlí od roku 2006. Veřejný „lynč“ řidiče, který...

Česko zasáhlo husté sněžení, policie hlásí desítky nehod

Kvůli hustému sněžení vyjížděli hasiči v Olomouckém kraji k řadě dopravních...

Na většině území Česka napadl v noci na pátek sníh. Policisté v Jihomoravském kraji od rána kvůli počasí řešili zhruba...



Zátěž, kravina. Ředitelé škol nechtějí hodiny „branné výchovy“ navíc

branná výchova

Ministryně obrany Karla Šlechtová chce v nejbližších letech obohatit osnovy základních a středních škol předmětem na...

Schůze brněnské SPD skončila konfliktem, jely k němu hlídky strážníků

(ilustrační snímek)

Čtyři hlídky městské policie musely v úterý večer vyrazit do sídla brněnské organizace hnutí SPD Tomia Okamury. Tamní...

Na vratech brněnského divadla se objevila lebka a nápis „Zeman z hrobu“

Dílo, které vytvořil brněnský streetartový umělec Timo na vratech divadla Husa...

Malba lebky doplněná o dvoubarevný nápis Zeman z hrobu se od čtvrtka vyjímá na vratech brněnského divadla Husa na...

Další z rubriky

Brněnští radní chtějí nádraží u řeky. Dopravě uleví vybudování „metra“

Výluka vlaků v Brně, první všední den

Nové vlakové nádraží chtějí radní Brna na jihu u řeky Svratky. Klíčový verdikt doplnili tím, že zároveň začnou pracovat...

Pět zlodějů vykrádalo obecní úřady. Brali peníze i lístky do divadla

(Ilustrační snímek)

Jihomoravští policisté objasnili dvacítku vloupání, za níž stojí pětice pachatelů. Zaměřovala se hlavně na obecní úřady...

Zúžený zrak, zatuhlé klouby. Lékaři si zkusili oblek, který simuluje stáří

Lékaři zkoušeli oblek, který simuluje stáří

Nasadit klapky na uši, brýle pro zúžení zorného pole, rukavice a návleky pro zatuhnutí kloubů a vzhůru na schodiště....

Najdete na iDNES.cz