Uniformu vyměnila za zástěru. Teď otevírá v Brně prodejnu cukrovinek

  10:03aktualizováno  10:03
Šárka Divácká se před několika lety rozhodla vyměnit uniformu za cukrářskou zástěru. Když ji při studiu na Univerzitě obrany oslovili z vyhlášené brněnské restaurace Borgo Agnese, neváhala a ze školy odešla. Před třemi lety začala dodávat do kaváren cukrovinky, teď otevírá nový podnik.

Šárka Divácká otevírá v Brně prodejnu s cukrovinkami. Svými výrobky dokazuje, že cukrařina rozhodně není nudná | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Divácká absolvovala dopravní průmyslovku. „Pekla jsem od malička, kdy mě k tomu vedla maminka. Babička měla velký statek, kde jsme dělali zabijačky, a mě to v kuchyni bavilo. Ale až kolem třicítky jsem si uvědomila, že bych se mohla v cukrářském oboru uchytit,“ říká 36letá cukrářka, která pochází z Prahy. Do Brna ji přivedlo studium a také manžel.

Před třemi lety založila firmu Sorry, pečeme jinak a začala do brněnských kaváren dodávat sladké pochoutky. Asi nejznámější z nich se stal zelenočervený Red Velvet Cake s absintovým krémem. Netradiční dezerty milovníci sladkého nyní ochutnají také v nové cukrárně, kterou Divácká včera otevřela v domě U kouřícího králíka kousek od Mendlova náměstí.

Svými výrobky dokazuje, že cukrařina rozhodně není nudná. Podnik ve svém sortimentu nabízí například dort Černá bestie či Zelený dort pokrytý směsí pistácií a špenátu, aby vypadal jako mech, na němž sedí praví cvrčci. Nebo také Voodoo perníček, k němuž je přibalený špendlík. A pralinky nemusejí být pouze v barvě čokolády, tady se vyrábějí modré, zelené nebo žluté.

„V budoucnu bychom chtěli pracovat také s klasikou. Přemýšlíme, jak upravit indiánka, větrník nebo sachr do nové podoby,“ přemítá cukrářka, která má sama ráda sladké. Ochutnávání je ostatně nezbytnou součástí její práce.

V oboru je překvapivě samouk a zajímá se také o historii dezertů. Dostat se k důležitým informacím je podle ní často až detektivní práce. „Problém je, že lidé z cukrařiny se o své zkušenosti nechtějí dělit. Mně přitom nevadí někomu poradit, protože jedině tak můžeme náš obor posouvat dál. Ten se totiž bohužel nevyvíjí tak rychle, jak by mohl,“ říká Divácká, která v Brně vede i kurzy pečení.

Na prvním místě barvy

Sama přiznává, že trochu zápasila s použitím barev, které v jejich výrobcích hrají podstatnou roli. Informace tak často čerpá ze zahraničí – v angličtině, francouzštině a němčině – a občas musí zabrousit i do chemie. „K nám se všechno dostává strašně postupně, což je právě daň za to, že si cukráři nechávají svá tajemství pro sebe,“ poukazuje.

Přímou konkurenci prý nesleduje a okopírování svých myšlenek se nebojí. „Zpočátku jsem uvažovala nad tím, že se člověk obává, že nemá dostatek svých nápadů. Když je ale máte, přijdete zase s něčím jiným. Každý se až postupem času vypracuje a má vlastní rukopis. Pro mě to jsou barvy, které do cukrařiny patří, jsou hravé.“

Jak už název Sorry, pečeme jinak napovídá, snaha odlišit se, je velká. „Děláme si vlastní domácí sýry, díky nimž dorty dostávají odlišnou chuť. K pečení zkrátka přistupujeme jinak. Nepoužíváme stabilizátory ani ztužené tuky a z čokolády jenom belgickou,“ prozrazuje.

Na cukrařině ji nejvíce baví právě hravost. „Konceptem našeho podniku je probudit dítě, které se skrývá v každém člověku,“ povídá.

S tím souvisí i výzdoba. Interiér v šedé a starorůžové barvě doplňují barevní jeřábi z papíru, jež si návštěvníci sami poskládají. „Inspirovala jsem se zámečky na mostech, kterými si páry zamykají svou lásku. My tady lidi necháme skládat a pak pověsit jeřáby, aby jim neuletělo štěstí,“ uzavírá Divácká.

Nejčtenější

Plzeň poslal do semifinále Ligy mistrů Kovář, Kometa po debaklu končí

Plzeňští hokejisté se radují z postupu přes Skellefteu.

Hokejová Plzeň si zahraje semifinále Ligy mistrů. Proti švédské Skelleftee uspěla 2:1 po nájezdech, když ji do...

Hokeji trochu víc rozumím, ale pořád jsem laik, líčila Šafářová

Na utkání se Spartou nechyběla ani tenistka Lucie Šafářová, fanynka Komety Brno...

Když minulý týden oznámil, že si za Kometu zahraje extraligu, začala po internetu kolovat šest let stará fotka. Do...

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra měst ovládla vánoční atmosféra, ke které patří i ozdobené vánoční stromy. Jako už tradičně mohou čtenáři...

U dětí se nepočítá s tím, že zemřou, říká iniciátorka dětského hospicu

Ředitelkou dětského hospicu s názvem Dům pro Julii je Radka Vernerová

Myšlenka stavby dětského kamenného hospice vznikla v Brně před osmi lety, ale až loni v létě dostala díky skupině...

Žena navedla milence, aby za 50 milionů zabil jejího manžela, říká žalobce

František Divoký u soudu

Krajský soud v Brně projednává pokus o vraždu, z nějž jsou obžalovaní Josef Kopriva a Eva Grycová. Ta měla s Koprivou...

Další z rubriky

VIDEO: Opilá řidička nabourala stojan na benzince a hned šla pro alkohol

Opilá řidička nabourala stojan na benzince

Pro alkohol na benzinku vyrazila pětačtyřicetiletá žena. Jenže sama už měla dost popito, když ráno sedala za volant. Na...

Miliony pro MotoGP ministerstvo školství nemá, našel je místní rozvoj

Jakub Kornfeil při Velké ceně České republiky v Brně.

Po letošních střetech s ministerstvem školství ohledně výše dotace pro brněnskou MotoGP bude peníze do Brna posílat...

Denně menza vyhodí 90 kilo jídla. Výzkumníci z Brna to chtějí změnit

oběd, škola, jídelna (ilustrační snímek)

Do boje proti plýtvání potravinami se pustili výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně. A začali ve své škole....

Najdete na iDNES.cz