Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Proč se biobrambory nikdy neloupou?

  10:32aktualizováno  10:32
RECENZE MENU - Do guláše nasypat sojové maso a čočku může kuchař, který si hodně troufá. Musí být totiž přesvědčen, že mu nemaďarský originál nehodí strávníci na hlavu. V restauraci Rebio ve Špalíčku však drobná luštěnina není z anonymního pytlíku, ale je orazítkovaná zeleným logem bio.

Recenze poledních menu: Rebio | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Zákazníky to sem přitahuje, takže kuchař může nad hrncem radostně fantazírovat. Rebio si zkrátka razí cestu gastrosvětem odlišně a po svém. Od března letošního roku si pruhovanou ochrannou známku přidává k pokrmům v obou svých provozovnách. Druhé, menší Rebio je u Měnínské brány.

test menu

Rebio – Velký Špalíček
Mečová 2, 602 00 Brno
Hodnocení 80 %

Je jasné, že babička na Zelném trhu, která prodává produkty ze své vlastní zahrady, nemá kedlubny oštemplované, ale může je mít stejně kvalitní. A ani příroda při jejím způsobu pěstování netrpěla. Nálepka bio by však měla obecně zaručit, že mrkev a kapusta skutečně vyrostly bez použití průmyslových hnojiv a pesticidů.

A například mléko nadojí zvířata, která spokojeně spásají zelené krmivo a bučí si na čerstvém povětří. I když babička na trh asi nepřijela z farmy v Rakousku, ale svůj nedotovaný košík petrželky přivezla třeba z Modřic.

Ale pojďme to bio ochutnat! Pokud ovšem v poledne v Rebiu ukořistíme židli. Kolem dvanácté hodiny sem chodí houfy lidí. Ve frontě na tác se ale dobře obhlíží nabídka. Restaurace je samoobslužná, podle chuti a si na talíř vybírají z chladicích i ohřívacích pultů hosté sami.

Rebio: valašská kyselica

"Kam na ty recepty chodí? Tohle jsem ještě nikdy nejedla," hloubají dvě dámy v zástupu lidí za mnou. Aby člověk poznal, co která majdička vlastně obsahuje, pod každým názvem je složení ingrediencí. A tak si ve frontě čteme o pohance, cizrně, čočce, seitanu, sóji a karobu.

Každý den se seznam mění. A lžící se nabírají třeba zapečené růžičky brokolice nebo květáku s houbami. Brambory se nikdy neloupou, ani když je předem rozšťouchají. "Víš, jak to čistí?" odrazoval mě od vybírání slupek z rustikální bramborové kaše kolega Luboš.

Restaurace je vegetariánská, flákota se nevaří. I když by mohla. I po českých stráních žvýkají trávu krávy, které do stravovacího systému odjíždějí jako privilegované bio kusy. Hovězí kližku si objednáme jinde, ale to sojové maso v guláši pořád tak nějak není ono. A rybí maso z moravského rybníku by také nemuselo plavat jinam.

Rebio: sojový guláš s bramborákem

Ovšem na talíři není "stokrát sója". Jídla jsou plná nápadů a rozmanitých kombinací. K vyzkoušení určitě stojí za to hustší zeleninové omáčky s cizrnovými měšci. Na první pohled nudné hnědé bambule, ale po rozkrojení jim zevnitř vykoukne ochucená špenátová náplň.

Rebio: houbová omáčka se šťouchanými brambory

Výtečné jsou i osmažené bramborové trojhránky jako chuťově neutrální příloha. Ty ale bývají na tácku jen občas. Zato malé kulaté bramboráky vedle rýže odpočívají téměř každý den a ty naopak žádný velký trhák nejsou. Sušší a polosyrové brambory jako obvykle.

Výtečné a čerstvé dezerty

Lákavé je chladicí oddělení plné domácích dezertů. Dcera sem chodí na pohár s růžovou kytkou a osminkou jahody. Pod kytičkou je domácí tiramisu. Dezerty jsou hutné, těsto se peče z celozrnné mouky, základ ale tvoří například i rýže nebo jáhly. Sladí se medem, tmavým cukrem nebo datlemi. Po několika hodinách se zákusky zlevňují, i když mají delší trvanlivost.

Nábytek, dětský kout i střecha prodejního pultu je z masivního dřeva. Stěny jsou jásavě a pozitivně zeleno-oranžové. Kuřáci pochopitelně típají cigarety ještě před vchodem.

Připravte si minimálně stokorunu

S plným žaludkem chutné vlákniny se dostáváme k ceně. Menší porce jednoho vegetariánského jídla i s miskou polévky stojí minimálně stokorunu. Ale také mnohem víc, podle toho, co si na váhu hladovec naskládá.

Cena za gram je pevná a salát s poctivou jogurtovou zálivkou se oproti jeho zelenému listovému kolegovi citelně prodraží. Tady se započítá i poslední kulička bio hrachu. Chybějí mi výhodnější ceny například pro stálé zákazníky. Takhle mi to zdraví pěkně luxuje peněženku.

rebio

Restaurace Rebio je místem, kde si na své přijdou vyznavači zdravého životního stylu. U některých jídel se používají suroviny v bio kvalitě.
V restauraci není klasické polední menu, pestrá nabídka jídel se podává celý den a hosté si mohou vybírat z pultů sami. Za 100g se platí asi 21 Kč.
Pevné ceny se platí jen u polévek, nápojů a dezertů.
Otevřeno je každý všední den již od 9:00 hodin.
 
Vybíráme z nabídky:
Valašská zelňačka s uzeným tofu
(Bio brambory, smetana, petrželka)
Bio fazolový gulášek sombrero
(Bio fazole, zelenina, bio drcená rajčata)
Sójové nudličky na houbách
(zelenina, smetana, houby)
Marinované Robi plátky s maltézskou směsí
(soja, žampiony, sýr, zeleninka)
 
Dobrý tip:
Již po několika hodinách se zlevňují neprodané dezerty, i když mají delší trvanlivost.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

y Alois Nečas je děkanem Fakulty veterinárního lékařství sedm let. Od příštího...
Kritizovaný děkan je rektorem, dříve ho kvůli vyhrůžkám hlídali policisté

Do čela Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně jde Alois Nečas. A nebývalé spory vrcholí. Už v minulosti ho kvůli výhrůžkám museli hlídat policisté. O...  celý článek

Zákaz vstupu bez špuntů v uších, výstaviště rozduněly sirény
Zákaz vstupu bez špuntů v uších. Sirény rozezněly brněnské výstaviště

Návštěvníci brněnského výstaviště v sobotu večer zažili nezvyklou podívanou. Hudebníci tam zahráli nejhlučnější skladbu v historii, a sice Symfonii sirén....  celý článek

Současná podoba brněnského Hlavního nádraží.
Změny před brněnským hlavním nádražím, Hollan chce omezit tranzitní dopravu

Tisíce aut, tramvají i chodců denně se potkávají na jednom malém místě před brněnským hlavním nádražím. Brněnský magistrát chce co nejvíce aut odtud dostat...  celý článek

AXELLO
Sales manager - specialista rozvoje obchodu

AXELLO
Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Středočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 80 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.