Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Projekt Ochutnejte Moravu gurmáni kritizují

  17:29aktualizováno  17:29
Jihomoravský kraj podpořil částkou půl milionu korun projekt Ochutnejte Moravu. Program slibuje návrat k lokálním surovinám a tradičním receptům našich babiček. Reklamu dělá i dvacítce restaurací. Výsledek? Podle kritiků některé recepty nepocházejí z Moravy a kritéria pro výběr restaurací jsou příliš vágní.

Ochutnejte jižní Moravu - akce v brněnském hotelu International | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Pětiměsíční projekt Ochutnejte Moravu vrcholí Týdnem moravské kuchyně. Až do pátku 23. října se ve vybraných dvaceti restauracích budou vařit speciality z Moravy a do sklenek potečou vína místních vinařů.

V úterý se v rámci Týdne moravské kuchyně představila také šestice restaurací z jihu Moravy v brněnském hotelu International. Na terase hotelu se podávala jídla jako šumajstr, kyselice, švestková omáčka se špekovými knedlíky nebo domácí jablková žemlovka.

"Moravských specialit bude na jídelníčku minimálně pět, to byla podmínka," uvedla Zuzana Vojtová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava, která akci pořádá. Realizátorem projektu je společnost Dring Consulting.

Jak se tvořil seznam dvaceti vybraných restaurantů, objasnila její ředitelka Barbora Hrdinová. "Oslovili jsme ty, které mají image moravské restaurace, dobrou pověst a jejich kvalita je široce známá," řekla Hrdinová. Upřesnila, že restaurace se mohly hlásit samy.

Zároveň organizátoři využili tipů a doporučení od státní příspěvkové organizace pro podporu cestovního ruchu CzechTourism. "Sledovali jsme i to, zda se restaurace aktivně zapojuje do cestovního ruchu," dodala Hrdinová.

Tato kritéria se nelíbí odborníkům. "Podmínky jsou natolik vágní, že o autenticitě kuchyně nemůže být řeč. K zařazení stačí, když se v jídelním lístku objeví několik jídel připomínajících regionální speciality," kritizuje výběr podniků gastronomický publicista Martin Kuciel, autor kulinárního blogu Cuketka.cz.

"Certifikovat ani hodnotit nebyl náš cíl, chtěli jsme podpořit moravskou gastronomii," hájí projekt Hrdinová.

Podle Kuciela je důležité vědět, z jakých surovin se vaří a na jaké úrovni: "Propagovat podniky, o jejichž kvalitě není dostatek informací, je zbytečné. Pokud projekt zaplatil stát, měl by být smysluplný."

Hrnečkové knedlíky, šumajstr, lázeňský kapr

Organizátoři restauratérům doporučili jídla připravit podle receptů, které jsou uvedeny na oficiálních webových stránkách Ochutnejtemoravu.cz.

Moravské receptury vydali i knižně a publikaci budou rozdávat zdarma. Co se tedy v restauracích i na internetu vaří? Hrnečkové knedlíky, šumajstr, lázeňský kapr a dalších téměř osmdesát jídel, jež prostřednictvím formuláře zaslali čtenáři.

Suroviny musí pocházet z Moravy a nesmí být závislé na dovozu. Jejich původ posoudil etnograf. Přesto se v seznamu objevují recepty, které tato specifika nerespektují. V kapustové polévce plave rýže a do těsta bábovky se sype kakao.

Zda se souhrn dá považovat za odkaz našich předků, není přesvědčena Jana Florentyna Zatloukalová, autorka dvou kuchařských knih. "Základní texty k potravinám jsou převzaté z knížky Marie Janků-Sandtnerové. Jsou ale obecné a vůbec se nevztahují k Moravě. Nejsou přínosem pro přispěvatele, natož pro šéfkuchaře," popsala slabiny internetové minikuchařky Zatloukalová.

Výklad etnografa vítá, národopisec podle ní mohl čtenářům více pomoci. "Daly se předem vymezit pouze místní suroviny a typické postupy. Čtenáři by věděli, co vlastně mají hledat v rodinné kuchařské historii," doporučuje Zatloukalová.

Receptům podle jejího názoru chybí jednotná forma, jsou málo podrobné. "A chybí mi požehnání kuchařského odborníka," dodává.

Klíčové recepty z regionu podle odborníka chybí Posláním projektu Ochutnejte Moravu je návrat k chutím a vůním moravského kraje. "Spousta receptů nemá se surovinovou základnou Moravy nic společného. Chybí hned několik klíčových receptů z regionu," uzavírá Kuciel, který projekt přesto považuje za dobrý záměr.

Podobně recepty hodnotí i Zatloukalová: "Leckdy stačí, že se v názvu objeví místní název znojemské, a hned se jedná o tradiční recept." Projektu ale fandí. Podle jejího názoru může oživit zapomenuté tradice.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

y Alois Nečas je děkanem Fakulty veterinárního lékařství sedm let. Od příštího...
Kritizovaný děkan je rektorem, dříve ho kvůli vyhrůžkám hlídali policisté

Do čela Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně jde Alois Nečas. A nebývalé spory vrcholí. Už v minulosti ho kvůli výhrůžkám museli hlídat policisté. O...  celý článek

Současná podoba brněnského Hlavního nádraží.
Změny před brněnským hlavním nádražím, Hollan chce omezit tranzitní dopravu

Tisíce aut, tramvají i chodců denně se potkávají na jednom malém místě před brněnským hlavním nádražím. Brněnský magistrát chce co nejvíce aut odtud dostat...  celý článek

V Kotlářské ulici v centru Brno prasklo potrubí a voda zaplavila silnici. Jezdí...
Prasklé potrubí stále omezuje provoz v Brně, nový asfalt položí v úterý

Následky prasklého vodovodního potrubí budou Brňané pociťovat ještě několik dní. V ulici Kotlářské, kterou se v pátek brzy ráno proudem valila voda, v sobotu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.