Sezóna burčáku začíná, přestože se na stáncích zatím objevuje jen částečně zkvašený hroznový mošt. Ilustrační foto. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vinařství už prodávají první burčák. Inspekce chystá kontroly

  • 6
Na jižní Moravě už lze koupit první letošní burčák. Vinaři ho vyrábějí z hroznů rané odrůdy Irsai Oliver. V některých vinotékách a stáncích podél jihomoravských silnic je však k dostání i takzvaný částečně zkvašený hroznový mošt, který je vyrobený z hroznů ze zahraničí. Inspekce se už na kontroly burčáku připravuje.

„Začali jsme s prodejem už 15. srpna. Hrozny k výrobě burčáku pocházejí z Čejkovic na Hodonínsku,“ uvedl vedoucí znojemské prodejny Vinotéka Vínovín Václav Beran.

Na první kontroly už vyrazila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Prodejci totiž někdy označují burčákem i částečně zkvašený hroznový mošt.

„Letos zřejmě provedeme podobný počet kontrol jako v loňském roce, kdy jsme prověřili zhruba 650 prodejen. Deset vzorků nevyhovovalo. Počet nepoctivých prodejců se snižuje. Analýza totiž zjistí, zda je burčák skutečně vyrobený z hroznů z České republiky. Nelze ji oklamat a prodejci si to uvědomují,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Pro lidi, kteří dostanou chuť na burčák, má několik doporučení. „Pokud stojí na slunci nebo má divnou chuť, tak ho raději nekupujte. Co se týče dokumentace, tu musí prodejce předložit jen kontrolnímu orgánu. Pokud má ale všechno v pořádku, neměl by mít problém ukázat doklady také zákazníkovi,“ vzkázal Kopřiva.