Emília Durčáková v Šakvicích pod Pálavou sbírá jahody | foto: Radek Miča, MAFRA

První tuzemské jahody uzrály a pod Pálavou je i sklidili

  • 2
Jahodové plantáže pod Pálavou v Šakvicích začaly vydávat své první plody. Italské odrůdy, které tu pěstuje soukromý zemědělec Zdeněk Jakubčík, patří mezi ty nejranější. Putují na Zelný trh v Brně i do Prahy.

"Odrůdy máme prvním rokem. Jahody jsou vzhledově hezčí, velké a lesklé. Mají světlejší barvu, ale jsou sladší než holandské odrůdy, které jsme pěstovali dřív," přiblížil první ovocnou pochoutku pěstitel.

Pokud vydrží slunečné a suché počasí, očekává, že budou brigádníci úrodu sklízet ještě zhruba čtrnáct dní. Současná prodejní cena jahod se pohybuje kolem sedmdesáti korun za kilogram.

První voňavé jahody se červenají v těsném sousedství nádrže Nové Mlýny. Úhledné řádky kryté černou fólií probírá každý druhý den asi dvacítka sezonních brigádníků. Včetně sobot a nedělí.

Emília Durčáková v Šakvicích pod Pálavou sbírá jahody

Na stůl se tak dostanou rychle a čerstvé. Přesto bojují pěstitelé i prodejci se zahraniční konkurencí. "V loni jsme se trefili do období, kdy skončil dovoz jahod ze Španělska a Poláci jahody ještě neměli. Letos je to horší. Na trhu se teď pohybujeme všichni současně," přiblížil Jakubčík.

Starosti podle něho dělají prodejcům především dovozci z Polska. Tlačí ceny dolů. Víc než je prý pro našince únosné. "Pokud klesneme na padesát korun za kilogram už se nám práce nevyplatí," upřesnil.

Pořízení jednoho hektaru jahodové plantáže podle něho vyjde na čtvrt milionu korun. Včetně sazenic, černých fólií i závlahy. Peníze za práci chtějí i sběrači. "Pokud to bude prodělečné, budeme muset s jahodami skončit," netají se Jakubčík. Starosti mu dělá i počasí. Jakmile do úrody zaprší, napadnou plody plísně.