Miroslavská firma E.S.E. přišla o živnostenské oprávnění proto, že ředila burčák. Ilustrační foto

Miroslavská firma E.S.E. přišla o živnostenské oprávnění proto, že ředila burčák. Ilustrační foto | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Ředili burčák, proto přišli o živnostenský list

  • 0
Milovníci vína i vinaři z Miroslavi si oddechli. Firma, která jim dělala řadu měsíců ostudu, totiž končí. Kvůli častému falšování burčáku, který výrazně ředila vodou a poté dobarvovala syntetickými barvivy, přišla společnost E.S.E. o živnostenské oprávnění.

Odebral jí jej moravskokrumlovský živnostenský odbor. "Stalo se tak na základě zvláštního porušení zákona," komentovala to vedoucí živnostenského úřadu v Moravském Krumlově Marie Braunerová.

Krumlovský odbor tak reagoval na podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekce. "Velmi jsme uvítali, že obecní živnostenský úřad v Moravském Krumlově na základě našeho podnětu s firmou zahájil správní řízení, jehož výsledkem je zrušení živnostenského oprávnění. Je to jasný signál pro ostatní provozovatele, kteří závažným způsobem nerespektují právní předpisy," uvedl zastupující ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.

Od roku 2006, kdy inspekce provádí analýzy burčáku ve vlastních laboratořích, ještě nezaznamenala tolik nevyhovujících vzorků od jedné firmy jako v případě miroslavské E.S.E. "Navíc to bylo poprvé, co bylo kromě ředění vodou zjištěno i umělé dobarvování," nastínila mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Jakákoliv komunikace úřadů se zástupci firmy nebyla jednoduchá, neboť na adrese uvedené v obchodním rejstříku firma nesídlí. Ani místní lidé z Miroslavi nevědí, o koho jde.

Za burčák ve firmě vydávali i částečně zkvašený hroznový mošt dolitý ze skoro osmdesáti procent vodou. Ale kdyby jen to.

Laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce u nich odhalily nový a šokující způsob falšování. Testy zjistily přítomnost syntetických barviv, například azorubinu, brilantní černi, indigotinu či žluti.