Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Restaurace Leporelo si musí najít návštěvníky i chutě. Má na obojí

  11:10aktualizováno  11:10
Návštěva brněnského Domu umění už není pouze pro milovníky uměleckých děl. Rekonstruovaná výstavní síň vyrukovala s konceptem Leporelo+. Modernímu umění sekunduje kavárna, design shop a restaurant.

Interiér restaurace Leporelo+, která se nachází uvnitř brněnského Domu umění. | foto: Lubomír Mareček, MF DNES

Nová brněnská restaurace sídlí v podzemí galerie. Snaží se nabídnout pokrmy z několika národních evropských kuchyní, ale k dokonalosti jí ještě něco chybí.

Restaurace Leporelo+

Malinovského náměstí 2, Brno

www.leporeloplus.cz

Jídla v nové restauraci umí krásně aranžovat, ale nebylo by na škodu zpřesnit, na jakou gastronomii se mohou hosté těšit.

Vybíráme z jídelního lístku:

Rukolový salát s čerstvými žampiony 69 Kč

Pečený králík na bylinkách a zelenině 139 Kč

Vepřová panenka gratinovaná ovčím sýrem 149 Kč

Hodnocení: 65%

Přestože je restaurant vlastně pod povrchem, nelekejte se ponurosti. Při rekonstrukci výstavní síně vyhloubili kolem objektu val. A tak někdejší temnou putyku bez denního světla nyní prosvětlila francouzská okna a hosté jsou obkroužení zeleným trávníkem.

Lidí si ale do Leporela cestu ještě mnoho nenašlo. Poloprázdný restaurant loví na meníčka, nedělní odpoledne tady ale bylo liduprázdné. Černobílé ladění interiéru má hravost domina a na stropě rotují jako na pomyslném nebi jména umělců, kteří celý projekt Leporelo+ podpořili svými díly v benefiční aukci.

Jídlo jako putování světem. Ale bez logiky

Nejen z desítek slavných jmen se vám tady zatočí hlava. Restaurace Leporelo+ chce podle vlastních, trochu kudrlinkových proklamací lákat na pokrmy mezinárodní kuchyně. A do načinčaného prohlášení se zřejmě vejde všechno.

Na tabuli jsou zástupci od každého druhu masa. Od ryb přes jehněčí, hovězí, králičí, vepřové až k drůbeži. Jen příliš nevyčtete, v jaké logice a jakém konceptu gastronomické putování světem vlastně vede. Don Giovanni měl také konkubíny napříč Evropou a od služek po princezny... Itálii ohlašující risotto stojí vedle Amerikou či Británií vonícího flank steaku, žampionový krém vedle studené španělské polévky gazpacho. Ale národnostní kuchyně tady z názvů nevyčtete.

Vepřová panenka gratinovaná francouzským ovčím sýrem s předpisově grilovanou zeleninou byla zážitkem.

Vepřová panenka gratinovaná francouzským ovčím sýrem s předpisově grilovanou zeleninou byla zážitkem.

Rukolový salát s čerstvými žampiony a hoblinkami parmazánu umrtvila výrazná octová zálivka.

Rukolový salát s čerstvými žampiony a hoblinkami parmazánu umrtvila výrazná octová zálivka.

Do podobného, i když obměňovaného, jídelníčku se logicky vejde všechno. A touto nevyzpytatelností zmatený host se pak logicky musí spolehnout hlavně na provedení. Moderní a nepřeplácané prezentaci jídla tady prakticky nelze nic vytknout, servíruje se na německém fine porcelánu Zieher (vyrobeném, jak jinak, v Číně).

Polévka se povedla, maso nešlo od kosti a bylo chuťově mdlé

V provedení jídla už chyby objevíte. Rukolový salát s čerstvými žampiony a hoblinkami parmazánu spolehlivě umrtvila výrazná octová zálivka. Brukvovité tóny i pikantnost sýra se zcela ztrácejí pod kyselou chutí, která až křiví obličej. Dojem spraví žampionový krém.

Ve speciálně tvarovaném talíři s prohlubněmi na lžíci trůní polévka, která vás opravdu dostane poctivým smetanovým pozadím a vynalézavou kombinací rozmixovaných grilovaných hub a čerstvého tymiánu. To se opravdu povedlo.

Pečené králičí stehýnko bylo přelité směsí podušených cuket, cherry rajčátek, česneku a oliv. Maso však bylo chuťově mdlé a špatně šlo oddělit od kosti.

Pečené králičí stehýnko bylo přelité směsí podušených cuket, cherry rajčátek, česneku a oliv. Maso však bylo chuťově mdlé a špatně šlo oddělit od kosti.

Na stejnou bylinku narazíte v jejím provensálském balení u pečeného králíka. Stehýnko přelité směsí podušených cuket, cherry rajčátek, česneku a (bůhvíproč) oliv vypadá lákavě. Maso se ovšem ani za nic nechce pustit kosti a je chuťově mdlé. Lépe pak dopadne vepřová panenka gratinovaná francouzským ovčím sýrem. Zážitkem je lahodně i předpisově grilovaná zelenina. Nepříliš vynalézavý recept spojí chuť šťavnatého masa a sýra, nad které se naštěstí už příliš nevytahuje jemná omáčka.

Leporelo+ si zkrátka ještě musí najít klientelu i preciznější gastronomický slovník. Má na obojí.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Politologové Masarykovy univerzity varují před volbou populistů
VIDEO: Pozor na hesla o korupci a uprchlících, varují politologové

Používají velice zjednodušený pohled na složité problémy. Často schovávají komplikovaná témata za jednoduchá a chytlavá slova. Politologové z brněnské...  celý článek

Příznivci vojenské historie si každý rok v říjnu připomínají ve Slatině památku...
Připomněli si jediného amerického vojáka, který za války zemřel v Brně

Willam L. Kiggins byl americký letec, kterého jako jediného sestřelili Němci za 2. světové války v bojové akci nad Brnem. Jeho památku si o víkendu letos...  celý článek

Putování Ze sklepa do sklepa ve Velkých Bílovicích nabízí jedinečnou možnost...
Novela vinařského zákona působí zmatky, proti podvodníkům však pomohla

Už půl roku platí mnohými kritizovaná novela vinařského zákona. Její iniciátoři ji prosadili hlavně proto, že chtěli omezit falšování vína a potírat černý trh,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.