Mistrovství České republiky v sekání sektu v Prušánkách.

Mistrovství České republiky v sekání sektu v Prušánkách. | foto: Petra Mášová, MF DNES

Ročně useknu 700 hrdel, říká vítěz mistrovství v otvírání sektů šavlí

  • 3
Špičkoví sommeliéři v sobotu v Prušánkách na Hodonínsku soutěžili v takzvané sabráži, neboli sekání sektů. Konal se tam už sedmý ročník mistrovství České republiky v této elegantní disciplíně. Pozlacenou šavli pro vítěze si nakonec odnesl sommeliér Kamil Prokeš.

"Je důležité trénovat, trénovat a ještě jednou trénovat. Sekám už deset let a ročně takto otevřu i sedm stovek lahví. Jinak člověk nenajde ten správný grif," tvrdí letošní držitel titulu nejlepšího sabragisty Kamil Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku.

Sabráž

Technika otvírání láhve šampaňského šavlí, kterou se usekne konce hrdla.

Sek je veden po délce láhve v místě švu směrem k hrdlu tak, aby ostří narazilo na skleněný nákružek na konci. Není důležitá síla ani rychlost, ale plynulost pohybu.

Sekt musí být vychlazen na 3 až 5 stupňů Celsia, tlak v láhvi musí být aspoň 3 atmosféry, láhev se drží v úhlu asi 40 stupňů.

Místo šavle lze použít i mačetu nebo velký nůž, lze ji ale provést i hranou robustnějšího podstavce sklenky na šampaňské.

Otevírat šavlí průměrně dvě láhve sektu denně se mu přitom vyplácí. Stejný titul ve velké konkurenci získal už předloni.

Napoleonské důstojníky, kteří tradici před 200 lety zahájili, by ale asi svým vystoupením zaskočil. Na pódiu totiž nevyužil jen šavli, ale i skleničku, sekyrku či golfovou hůl. V časovém limitu pěti minut nakonec precizně otevřel hned 12 lahví šumivého zázraku.

Své vystoupení pak zakončil sabráží dvanáctilitrové láhve sektu, což je největší objem, který v Česku takto otevřená láhev kdy měla.

Rekordům v Prušánkách tím ale nebyl konec. Z Prokešovy obří láhve soutěžící společně v několika málo minutách naplnili skleničky více než dvěma stovkám lidí, čímž úspěšně pokořili loňskou metu.

Ještě před začátkem akce bylo navíc jasné, že letos padne i další rekord. Třistahlavé publikum totiž mohlo ochutnat hned sto deset vzorků šumivých vín. Tolik se jich v Česku na jednom místě doteď nesešlo.

Polovina finalistů byly ženy

V elitním zápolení, které se odehrávalo v prušáneckých sklepích U Jeňoura, se přitom nenechaly upozadit ani drobné ženy. Z šestice finalistů soutěže jich byla celá polovina.

Zdeňka Kačmárová nakonec skončila na čtvrtém místě, když publiku a bedlivé porotě předvedla improvizovanou taneční kreaci prokládanou efektním usekáváním hrdel lahví.

Mistrovství České republiky v sekání sektu v Prušánkách.
Mistrovství České republiky v sekání sektu v Prušánkách.
Mistrovství České republiky v sekání sektu v Prušánkách.

"S postupem do finále jsem vůbec nepočítala. Myslela jsem, že v té době budu už sedět v publiku a užasle obdivovat dovednosti svých kolegů," svěřila se.

Ovládnout umění sekání sektů přitom není vůbec jednoduché. "Při sabráži se jediným švihem spolu se zátkou odsekne i koncová část hrdla," vysvětlil brněnský sommeliér Janko Martinkovič.

Pokud však láhev není dobře vychlazená, seká se pod špatným úhlem, či uvnitř není dostatečný tlak, hrozí, že se rozlétne na kousky

,