Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuchař má ochutnat všechno, míní sushi master Karásek

  9:38aktualizováno  9:38
Vařil v Londýně či Brightonu, procestoval Evropu, několikrát navštívil Asii a ochutnal, co mohl. Teď si konečně, po 17 letech připravování sushi, otevřel vlastní asijskou restauraci v Rajhradě. O víkendu bude sushi master Jaroslav Karásek přímo na brněnském festivalu Ochutnej Asii filetovat třicetikilového tuňáka.

Jaroslav Karásek si po sedmnácti letech praxe otevřel vlastní sushi restauraci v Rajhradě na Brněnsku. | foto: Tomáš Hájek, MAFRAMAFRA

Kolik porcí nachystáte z ryby, která váží 30 kilogramů?
Kromě hlavy, ploutví, ocasu, šupin a kostí použiji vše. K naporcování tedy mám po odstranění částí, které se nejedí, asi 20 kilogramů. Zvládnu z toho udělat tak dvě stě až dvě stě padesát filetovaných porcí.

To chce asi zručnou práci s nožem.
To ano, v japonské kuchyni se vůbec využívají velmi ostré nože. Kuchař se první dva roky nezabývá téměř ničím jiným než krájením. Krájí zeleninu i různé druhy ryb. Každá si totiž žádá jiný přístup. A nestačí si to zkusit jen jednou, kuchař si musí být opravdu jistý, že ví, jak na ni. Rolky, v nichž nevyužívám rýži a řasy, ale zeleninu, balím do okurkových plátů tenkých jako papír.

Festival Ochutnej Asii 2017

Malou Ameriku v sobotu a neděli promění asi dvacítka restaurací na asijský ostrůvek Brna. Návštěvníci na druhém ročníku festivalu asijských jídel ochutnají čerstvě připravené sushi od nejlepších mistrů. Přesvědčí se ale i o tom, že asijská kuchyně není jen o sushi.

Se kterou rybou se vám pracuje nejlépe?
Nejčastěji pracuji s tuňákem. Je v Česku asi nejoblíbenější – spolu s lososem. V Japonsku nebo Koreji tomu ale tak není. Tam lidé preferují spíš bílé ryby – mořského vlka a úhoře nebo pražmu. Hlavně musí být ryba čerstvá.

Přišel vám do restaurace už člověk, který by nad sushi ohrnul nos?
V restauraci se mi to ještě nestalo. Pokud přijdou, Češi jsou už na sushi připravení. Přece jen to není levné jídlo. I v Japonsku platí za sváteční a podávané při lepších příležitostech, než je všední oběd nebo večeře. Občas se to ale stane na festivalu, kam si lidé jdou sushi zkusit. Je důležité, aby začínali na nejvyšší kvalitě, protože syrové maso je samo o sobě specifické a ani to nejlepší nemusí chutnat všem.

Navštívil jste asijské i indonéské země, naposledy Bali. Přinášíte si z cest kromě chutí i něco navíc?
Asijská kultura je zajímavá celkově, pro mě je dobré přizpůsobit se životnímu stylu. Když někam přijedeme, sníme a ochutnáme, co můžeme. Manželčina rodina pochází právě z Bali, takže doma jíme po asijsku běžně. Taky kimono jsem začal dřív než v práci oblékat na sport. Od sedmi let totiž dělám judo. Teď v něm trénuji rajhradské děti. Je to sport plný respektu k druhému člověku. Podobně je to i s karate, to dělá zase manželka. A naše sedmiletá dcera zrovna získala vyšší pásek v taekwondo.

Co byste nikdy nesnědl?
Takové jídlo asi neexistuje. Kuchař by měl sníst a ochutnat všechno, aby mohl porovnávat, představit si různé kombinace a hodnotit. Snědl jsem červy, těším se na tarantuli na asijském víkendovém festivalu. Doma českou kuchyni nevaříme, mám ji spíše svátečně v restauracích. Guláš i svíčkovou mám rád, vyrůstal jsem na nich. Ale doma si tato jídla prostě už neuvařím. 

Autor:



Nejčtenější

Polívka a Rottrová přišli podpořit Drahoše, který přijel za voliči do Brna

Kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše podpořil také herec Bolek Polívka.

Vůbec poprvé od prvního kola prezidentské volby se setkali nedávní protikandidáti na jednom pódiu. V zaplněném sále...

Obec zavede nový trest pro rychlé řidiče. Propadne se pod nimi silnice

Pod rychle jedoucím autem se vytvoří díra

Radnice v Branišovicích na Brněnsku chystá novou past na řidiče překračující povolenou rychlost. Do silnice nechá...



Řidička zemřela při střetu s vlakem, koridor z Brna do Břeclavi stál

(Ilustrační snímek)

Střet s vlakem nepřežila zhruba hodinu po poledni u Šakvic na Břeclavsku řidička osobního automobilu. Ve vlaku jedoucím...

Nejsme vymírající národ, přibývá však rizikových rodiček, říká porodník

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel...

V největší české porodnici v brněnské fakultní nemocnici přijde na svět šest tisíc dětí ročně. Čím dál víc z nich jsou...

Řekové v Brně zanechali výraznou stopu, i když zemi zaslíbenou nenašli

Režisér filmu Můj strýček Archimedes George Agathonikiadis s představitelem...

Česká televize v neděli uvedla film Můj strýček Archimedes s Ondřejem Vetchým a Miroslavem Donutilem v hlavních rolích....

Další z rubriky

Kněz pomáhá v Africe: Přivádím lidi do příbytků, které připravil Bůh

Brněnský kněz Jan Kotík jezdí do tanzanské vesnice Mpanga pomáhat už šest let....

Vystudoval stavařinu na Vysokém učení technickém v Brně. A právě tento obor nakonec přivedl Jana Kotíka ke kněžské...

Za zlodějem se zabouchly plechové dveře, vysvobodili ho hasiči

Policejní auto (ilustrační foto)

Zloděje museli o víkendu vysvobodit hasiči. Třiatřicetiletý muž si vyhlédl jeden z bytových domů v Janáčkově ulici v...

Za podnikáním kdysi vyrazil škodovkou na Západ. Z výdělku postavil kostel

Josef Kouřil z Kyjova v roce 1991 založil firmu Wiky, která se zbývá prodejem...

Po revoluci sedl do škodovky a vyrazil do západní Evropy. Toto rozhodnutí Josefu Kouřilovi z Kyjova změnilo celý život....

Najdete na iDNES.cz