Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ryba U Štiky nebyla čerstvá. Zato steak byl prvotřídní

  14:30aktualizováno  14:30
Do brněnského podniku U Štiky se brzy vrátíme. Dostali jsme skvělý steak, dobře se o nás starali a natočili nám i dobré pivo. Škoda, že křenovou omáčku nám snědli polední hosté.

Brněnská restaurace U Štiky. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Kdo by nechtěl mít takovou hospůdku za rohem, byl by zřejmě blázen. Levnou restauraci pro nenáročné jedlíky, když se zrovna nechce vařit a nemáte náladu cestovat příliš daleko.

Pokud máte rádi budějovický Budvar, U Štiky v brněnských Černých Polích si pochutnáte. Za své peníze zřejmě dostanete na talíři to, co očekáváte, a ještě k tomu pěknou porci.

Křenovou omáčku jsme nestihli

Restaurace U Štiky je především přátelská. Vnitřek je hezky zrekonstruovaný, interiér hraje barvami a intimní osvětlení působí

recenze restaurace

Restaurace U Štiky

www.restauraceustiky.cz

Mathonova 25 Brno, Černá Pole

Česnečka s chlebem a sýrem 30 Kč

Pstruh na másle a bílém víně 79 Kč

Steak z pravé svíčkové 219 Kč

Příjemná restaurace s milou i rychlou obsluhou. Na omáčku přijďte v poledne a z lístku se opravdu vyplatí dát si steak.

Restaurace: 70 %

příjemně. V nekuřácké části je bar, za nímž stojí usměvavá dvojice, která o svou pěkně naleštěnou pípu pečuje stejně dobře jako o své hosty.

Číšníci byli pozorní, k našemu stolu chodili často, prázdné nádobí hned uklízeli a nezapomněli nám ani popřát dobrou chuť. A na konci se nebáli zeptat, jak nám chutnalo. Nad jídelním lístkem už se moc rozplývat nedá. Všechna jídla jsou na objednávku.

Klasická česká jídla, třeba obyčejný knedlík s uzeným a křenovou omáčkou, na který jsme k pivu měli chuť, vaří pouze v poledne. Taková škoda! Minutková jídla jsou většinou smažená a v zásadě se opakují stále stejné variace.

Oželeli bychom dlouhý seznam, v jídelním lístku by mohlo zůstat jen pár perel. Co by ale rozhodně neměli vyškrtnout, jsou steaky.

Česneková polévka pro upíry

Dali jsme si česnekovou polévku, rybu a flák hovězího s bramborami. Česneková polévka se sýrem a opečeným chlebem je pro pořádné chlapy a lovce upírů. Měla skutečně grády a na rozdíl od všech těch nepovedených bramboraček, za které ji jinde vydávají, byla opravdu česneková.

Nad výběrem ryby jsme váhali, ale v restauraci s takovým názvem jsme nemohli odolat. Bohužel. Fotky úspěšných rybářů, které visely na zdech, působily ve srovnání s naším talířem dost škodolibě. Pstruh na másle a bílém víně za 79 korun by býval dobrý, kdyby byl čerstvý.

Připravili talíř na kostičky

Ryba, kterou jsme dostali, byla dobře připravená a ani nebyla vysušená, jen chuť masa, které se drolilo, jasně odhalila, že pstruh si naposledy zaplaval před dost dlouhou dobou. Nebyl totiž z lednice, ale z mrazáku.

Vedle ryby bychom také lépe ocenili třeba bramborovou přílohu, namísto zeleninové exhibice, která zabrala větší část talíře.

Co nás na druhou stranu potěšilo, byl volný talíř na kostičky a správný příbor. Jak na ryby, tak ke steaku. Kuchař ale není žádný šumař. Už z prvního sousta dvousetgramového steaku ze svíčkové bylo patrné, že máme dobrý důvod se sem vracet.

Steak byl bez chyb

Maso bylo excelentní. Obsluha se sice na stupeň propečení nezeptala, v lístku je ovšem psáno, že pakliže si zákazník nepřeje jinak, připravují steaky na medium, a přesně tak upravené maso jsme dostali.

Maso bylo nahoře dobře zatažené a uvnitř zůstalo krásně růžové. Tak si steak udrží šťavnatost a výběrem kvalitního masa a správné přípravy je zase dáno, že je měkké a velmi dobře se kouše.

Byla to lahoda. Šťouchané brambory s cibulkou byly chutné, ale dost mastné, takže jich ke steaku stačilo docela málo.

Škoda, že ryby nebyly čerstvé

U Štiky je fajn a určitě se vyplatí sem zajít. Škoda že se vegetariánům nabízí jen smažený sýr. K dokonalosti by stačil úklid v jídelním lístku a vyhazov pro kečupové špagety.

A ryby by v podniku, který si říká U Štiky, měly být čerstvé.

Zatím můžeme doporučit steaky a podniku v hodnocení připsat nadprůměrných sedmdesát procent.

Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.

.
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vladimir 518
Myslel jsem, že lidé chápou, proč je tank růžový, říká Vladimir 518

Umělec Vladimir 518 v Brně výrazně uspěl s výstavou Kmeny 90 o subkulturách 90. let 20. století. Přestože růžový tank už město opustil a exponáty unikátní...  celý článek

Příznivci vojenské historie si každý rok v říjnu připomínají ve Slatině památku...
Připomněli si jediného amerického vojáka, který za války zemřel v Brně

Willam L. Kiggins byl americký letec, kterého jako jediného sestřelili Němci za 2. světové války v bojové akci nad Brnem. Jeho památku si o víkendu letos...  celý článek

Na 190. kilometru dálnice D1 havarovaly v pátek dva kamiony. Hasiči museli...
Po srážce kamionů byl zablokovaný sjezd z D1 do Brna, tvořily se kolony

Dálnice D1 byla v páteční odpolední špičce u sjezdu na Brno ve směru od Prahy uzavřená. Na 190. kilometru havarovaly dva kamiony a hasiči museli jednoho z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.